Petar Lubarda (1907-1974) je kao slikar obeležio srpsku scenu 20. veka stvarajući u maniru ekspresionizma. Uglavnom  je radio pejzaže, da bi se kasnije oprobao u apstraktnom slikarstvu. Imao je preko 40 slikarskih izložba i ostao je upamćen kao jedan od najcenjenijih članova SANU.

legat petra lubarde Legat Petra Lubarde otvoren za posetioce

Reprezentativno zdanje Petra Lubarde na Dedinju, zvanično je otvoreno 23. decembra protekle godine, a od skoro i za posetioce.
Na dva nivoa kuće izloženo je 16 od 24 slika koliko je pronađeno u samoj kući. Legat Petra Lubarde je otvoren uz prisustvo gradonačelnika koji je podsetio da se istovremeno obeležava i 40 godina od smrti ovog umetnika .

U samom legatu posetioci će imati priliku da vide dela ovog slikara koja su bila sklonjena od očiju javnosti duže od 30 godina. Pored samih slika, posetioci imaju nesvakidašnju priliku da vide Lubardine crteže, skice, slikarev štafelaj kao i vredan nameštaj koji je koristio bračni par Lubarda. Tu je i kolekcija privatnih fotografija i mnoštvo predmeta iz svakodnevnog života ove porodice.

Ilija Blagojević

Comments