Od prvog dana, daleke 1854. godine (da, LV je jedan od starijih brendova čija moć ni u jednom trenutku nije opala) kada je Louis Vuitton osnovan, putovanje je bilo glavni fokus, inspiracija i polje istraživanja. Velike putne torbe su još uvek veliki deo kompanijskog predstavljanja, a da se razumemo i nešto što nam prvo padne na pamet kada samo pomislimo na LV logo, ali i pored toga, u poslednjih nekoliko decenija, opšte je poznato da modna kuća LV radi na tome da nas svojim revijama transportuje na neka druga mesta, i daleke egzotične destinacije, i svake sezone se pitamo, where to next? 

Počevši sa Marc Jacobsom koji se pridružio kući 1997. godine i bio na mestu kreativnog direktora do 2013, i koji je već svojom debitantskom revijom za jesen/zimu 1998 postavio temelje i pokazao nam šta sve on jeste, šta će tek biti -pravi showmen, i u kom smeru će se kretati razvitak samog brenda. Od tada, lista ljudi sa kojima je sarađivao je zaista duga, i na njoj se nalaze neverovatna imena poput Yayoi Kusame, Takashija Murakamija, i Richard Princea, kao i Stephen Sprouse koga je pozvao da uradi poznati LV logo u grafiti verziji. Uvek drugačiji, i uvek istaknut na Pariskoj nedelji mode, Jacobsove scenografije su do sada uključivale fontane, lažne hotelske hodnike, prave stepenice i liftove, a jednom prilikom čak i LV voz u stvarnoj veličini. Nakon 16-ogodičnje vladavine brendom, zamenio ga je Nicolas Ghesquière, koji je u Vuittonu od 2014.

Kao da je “kud ja stadoh ti produži” bio moto ove njihove smene, i Ghesquière je nastavio da nas vodi svuda. Vreme provedeno kao umetnički direktor ženske kolekcije iskoristio je da nas odvede u budućnost jednom od revija, kao i bukvalno svuda oko sveta budući da su Cruise kolekcije bile predstavljane u Riu, Palm Springsu, Monaku, i Kjotou. Ghesquière je pravi showman takođe, i često fondaciju Louis Vuitton ne možemo da prepoznamo budući da je menja kad god mu to zatreba i prilagođava svojim vizionarskim i futurističkim potrebama. Pošto to nije dovoljno, nedavno je preuzeo i Luvr. U to ime prisećamo se najlegendarnijih kolekcija.

Saradnja sa Stephen Sprouseom, kolekcija SS01

I dok su modne saradnje danas normativ i uobičajena stvar, to nije bio slučaj u ranim 2000-im, pogotovo na način na koji je Jacobs to uradio. U saradnji sa njujorškim dizajnerom i umetnikom, predstavio je kolekciju torbi sa sasvim izmenjenim logoom. Revija je otvorena tako što su sa ulaskom četiri nosača na scenu, ruku punih torbi i kofera sa “Louis Vuitton” natpisima u grafiti stilu.  Kao što samJacobs kaže “to je bilo i nepoštovanje i poštovanje u istom trenutku, i mislim da je zato naišlo da tako dobar prijem.” Preuzeti popularni monogram i obraditi ga na način bliži i razumljiviji mladima je ono što je ovu kolekciju učinilo jednom od uspešnijih i prodavanijih ikada.

Comments