Vrednosti su poremećene, muškarci su dezorijentisani dok žene ne dižu glavu od posla, često same odgajajući decu i izdržavajući porodicu. Teško je u današnje vreme vaspitavati sinove, usmeriti ih i uputiti kako da budu pravi muškarci, pogurati evoluciju i malo se približiti razumevanju suprotnih polova. Ako želite da svog sina ohrabrite da bude dobar i snažan, ovo su pojedine trajne vrednosti ka kojima treba da ga usmerite.

Slušaj majku

Zapravo, radi se o tome da sin ima poverenja u majku, a ne da je sluša bez pogovora. Da nauči da bude otvoren, da se poverava, razgovara, da shvati da je ženska energija najvažnija potpora muškoj i da nauči da voli žene i da mu ženski svet bude blizak i udoban, a ne nerazumljiv i odbojan. On će sebi svakako birati ženu koja je slična njegovoj majci (prema skrivenim, psihološkim parametrima), pa je zato na majci sva odgovornost da bude tolerantna, lojalna i puna podrške i ljubavi. Drugim rečima, budite primer žene kakva je muškarcu najbolji životni saputnik, to je najveći zalog za budući stabilan i zdrav emotivni život vašeg sina.

Ne isplati se sve odmah

Živimo u instant vremenu, gde se sve događa odmah, na klik i rezultati su odmah vidljivi. Zato je teže shvatiti i naučiti da postoje životne prakse koje se ne isplate odmah, jer se tiču formiranja karaktera i odnosa koji definišu naš život. Poštenje, ljubaznost, strpljenje, razumevanje, istrajnost – rezultat ovih vrednosti vidljiv je u svim životnim aspektima, jer u sve što radimo ulažemo ono što jesmo. Naučite svog sina da ne očekuje nagradu i da ne pronalazi motiv samo u nagradi, već da bude svestan snage ispravnog ponašanja i razumevanja sebe i drugih.

Ima vremena

Brz život uzima svoj danak emocionalni i fizički. Svi žele da se zabavljaju dok su mladi, da budu bezbrižni, da nemaju obaveze i odgovornosti. Pokažite svom sinu da ima vremena za sve i da svoju pažnju i energiju treba da ulaže u stvari koje treba da savlada, nauči, razume – kad oseti postignuće, ono što može sam, svojim snagama, kad doživi osećaj ispunjenja zbog onoga što je sam uradio, naučiće da uživanje nije samo osećaj lakoće, dokolice i bezbrižnosti, već da se i u radu i zalaganju može uživati.

Comments