Mačke su dokazano lekovite. Umeju da vam legnu na stomak ili grudi, ili da vam se smeste uz glavu, baš kad osećate neke tegobe vezane za taj deo tela. Kažu da mačke kanališu lošu energiju i da se smeštaju tamo gde je osećaju. Pa, ako ste sami i nemate koga da zagrlite 13 puta dnevno, što predstavlja dnevnu dozu neophodnu organizmu, mačka je spas za vas. Dve ili tri još bolje. Dakle, zagrljaj je lekovit. Opušta, otklanja stres, uliva osećaj poverenja, diže nivo oksitocina i reguliše kortizol, a ti znači da će oni koji se dovoljno grle biti srećniji i opušteniji i neće imati problema sa visokim pritiskom.

Deluje kao jedan od onih prirodnjačkih lekova u koje naprosto nemamo poverenja. Aha, super, kad bi bilo tako jednostavno, mislimo ispunjeni sumnjom, sa osećanjem da nas tolika prostoća prosto pravi budalama. Idemo kod lekara, pijemo svoje smirivalice, spuštalice i dizalice ovoga i onoga. I verujemo da nam pomažu. To je hemija, a hemija je zakon, kao što svi znaju, naravno da pomaže kad smo uneli u sebe nešto što će putem naše krvi uticati na naš organizam. Prihvatljivo i shvatljivo.

lekoviti zagrljaj dijagnoza manjak zagrljaja 2 Lekoviti zagrljaj: Dijagnoza manjak zagrljaja

Ali zagrljaj, umesto bromazepama, ili pilule za pritisak? Ma dajte, to je neozbiljno. Osim što nije. Jer to je hemija. Sve što osećamo je hemija i deluje na naš organizam putem krvi.

Disanje je lekovito, voda je lekovita, orgazam je lekovit, zagrljaj je lekovit.

I ako mislite da je to presmešno jer je prejednostavno, preispitajte se imate li dovoljno ovih lekova i primenjujete li ih redovno i u propisanim količinama?

Ah, gluposti, pa stalno dišemo. Da. Istina. Ali kako dišemo? Totalno nesvesno, automatski. I nemamo pojma koliko nam je stomak napet i pluća zgrčena i koliko smo neopušteni dok ne počnemo da primenjujemo neku tehniku svesnog disanja.

I naravno da pijemo vodu. Svi znaju da je voda glavna za detoksikaciju i da je treba piti u litrima. Ali kad vam neko objasni da je voda odličan provodnik informacija i energije i da je lekovita ako je pijete svesno razmišljajući o dobrobiti koju vam donosi, treba da se preispitate. Ako je to istina, možda sa vodom ispijate svoje brige i crne misli, čime umanjujete detoksikacioni efekat.

Orgazam, jasno. Nemate partnera. A gde je to zacrtano da dobrobiti orgazma valjaju samo ako vam ih pruži partner? U vašoj glavi? U vašem nezadovoljstvu i frustraciji? Koja menja hemiju vašeg organizma, eh.

lekoviti zagrljaj dijagnoza manjak zagrljaja 11 Lekoviti zagrljaj: Dijagnoza manjak zagrljaja

Trinaest zagrljaja dnevno? Kako li su došli do te cifre, pomislićete, umesto da pomislite možete li da postignete taj broj? Ne treba vam nikakav poseban razlog i povod da nekog zagrlite.

Grlite sve oko sebe. Budite ta topla osoba, koja inicira prijatnost i radost i sa kojom svi vole da se sretnu, jer im pruža ono što i ne znaju da im stalno nedostaje.

Grlite se, svakodnevno. Ne morate da brojite, ne možete preterati.

Aleksina Đorđević

Comments