Ako slika govori više od hiljadu reči, šta mislite koliko tonova ona svira?

Za sve one koje zvuk marijača odvede u neki hlad u Meksiku, gde sedite za plastičnim stolom, pijete tekilu i sa nekim Meksikancem koga ste upravo sreli otkrivate tajne univerzuma – vreme je da upoznate rusko-izraelskog slikara koji se zove Leonid Afremov.

U ovom šarenom svetu koji je Leonid stvorio, sve eksplodira od emocija, ljubavi, boja, pokreta i ekspresija. Sve one živopisne kopije koje ste videli ištampane na kanvas platnima koje na društvenim mrežama prodaju zajedno sa slikama Merlin Monro i Ajfelovog tornja, su verovatno inspirisane njegovim delima. Leonid je preminuo pretprošle godine, ostavivši za sobom školu slikarstva koja se bazira na tehnici slikanja nožem, kojoj je on posvetio ceo život, kao i veliki broj slika koje se sad prodaju širom sveta.

Leonid zajedno sa svojim slikama prilazi publici kroz emocije, a ne kroz priču. Njegove slike su uglavnom njegove uspomene, pokušavao je da nam predstavi svet baš onako živopisnim kakvim ga je on doživljavao. Nikada nije koristio politiku kao kontekst niti je slao skrivene poruke. Ono što osetite kad pogledate platno koje je on oslikao je upravo ono što je on želeo da osetite.

Comments