Ukoliko su vam dosadile hidratantne kreme kojima uporno pokušavate da nahranite svoju kožu nakon hladnog zimskog vazduha, vreme je da se fokusirate na određene namirnice koje će vam u tome pomoći.

Mnoge hidratantne kreme zapravo isušuju kožu, jer sadrže sintetičke sastojke koji se zadržavaju na površini, ali i ne hidriraju. Upravo zbog toga osećamo da joj je potrebna krema. Prirodno hidriranu kožu potrebno je nahraniti iznutra unošenjem dosta vode u organizam kao i nekih od sledećih namirnica:

Bademi

Zato što su bogati vitaminom E bademi će učiniti čuda za vašu kožu dajući joj prirodan i zdrav izgled. Savršeni su za suvu kožu, jer su izvor mononezasićenih masti. Verovali ili ne, mononezasićene masti čine deo membrana ćelija i pomažu u održavanju prirodne vlažnosti. Budite sigurni da ćete konzumiranjem badema nahraniti svoju kožu i da će ona biti hidrirana.

Orasi

Orasi su bogati omega-tri masnim kiselinama koje kožu čine zdravom i hidriranom. Ove kiseline takođe su veoma korisne, jer imaju antiinflamatorna svojstva. Kada je koža upaljena više je verovatno da će postati suva, zbog toga su antiinflamatorna svojstva omega-tri masnih kiselina koje sadrže orasi veoma značajni i mogu to sprečiti.

orasi povecavaju plodnost Lepa i zdrava: Sedam namirnica za hidriranu kožu

Krastavci

Krastavci sadrže visok procenat vode što hidrira kožu i spolja i iznutra. Pored visokog procenta vode krastavci sadrže i nekoliko jedinstvenih hranljivih materija koje su veoma korisne za kožu. Takođe su jedan od najboljih izvora sicilijum dioksida, minerala koji povećava vlažnost i elastičnost kože.Takođe sadrže i kafeinske kiseline koje sprečavaju isušenost kože, smanjuju nadutost ispod očiju i pružaju joj umirujući efekat.

Ananas

Ananas je ukusno tropsko voće koje sadrži poseban enzim nazvan bromelain. Bromelain ima sposobnost uklanjanjanja toksina iz tela. Nagomilavanje toksina može izazvati suvu i grubu kožu. Uklanjanjem toksina vaša koža će biti mnogo više hidrirana. Bromelain takođe poboljšava cirkulaciju što dodatno poboljšava nivo vlažnosti kože.

8622f hamileler icin ananas tavsiyesi Lepa i zdrava: Sedam namirnica za hidriranu kožu

Avokado

Kao i badem, avokado je veliki izvor mononezasićenih masti što znači da zaista pomaže u hidriranju kože. Avokado takođe sadrži vitamin E i vitamin C. Kao što već znate, vitamin E je odličan za hidrataciju kože. Međutim, i vitamin C je takođe savršen vitamin za zdravlje kože. Ne samo da možete posvetliti kožu vitaminom C i održavati je gipkom, već je možete i hidrirati. Jedna studija pokazala je da je unošenje namirnica bogatih vitaminom C dovelo do povećanja vlažnosti kože.

Slatki krompir

Slatki krompir može biti iznenađujuće koristan za suvu kožu. Sadrži veliku količinu beta karotena što je izuzetno korisno za kožu koja je suva. Beta karoten je antioksidans koji sprečava isušenost kože i istovremeno štiti kožu od sunca. Pored beta karotena, slatki krompir takođe je bogat vitaminom A i vitaminom C koji poboljšavaju kolagen koji postaje oštećen kada je koža suva.

Lisnato zeleno povrće

Spanać i drugo lisnato zeleno povrće sadrže vitamine A, B i E. Svi ovi vitamini imaju hidratantne prednosti što ovo povrće čini odličnim dodatkom vašoj ishrani. Lisnato zeleno povrće takođe sadrži omega-3 masne kiseline, fitohemikalije i druge hranljive materije za kožu.

Danica Svorcan 

Comments