Saznaj da li umeš da uživaš u malim radostima na pravi način

#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Beauty editorijal: Otkrij njenu tajnu 100% jače kose

Lepota bujnih ženskih oblina

Lepota bujnih ženskih oblina

Lepota je u očima posmatrača, ali nametanje, odnosno isticanje lepote je u rukama marketinga i modne industrije. To je odlično razumela Viktoria Janašvili, modni fotograf, koja je rešila da prikaže lepotu plus size modela.

Manekenke Denis Bidot i Marina Bulatkina, odlučile su da pred njenim objektivom poziraju prilično obnažene, kako bi doprinele trendu promene percepcije lepote.

bucke Lepota bujnih ženskih oblina

Još od Tvigi, engleskog modela, glumice i pevačice, koja je sredinom šezdesetih prošlog veka lansirala svoju nestvarnu mršavost, kao pojam lepote visokog stila, ženske obline ne uspevaju da dostignu popularnost u modnoj industriji.

Više od pola veka, forsira se vitkost koja je poslednjih decenija probila granice mršavosti i postala izgladnelost, a vidljiva rebra, čvornovati zglobovi i koža zategnuta preko kostura i muskulature postali su ideal lepote, koji žene, a pogotovu devojke, teže da dostignu maltretirajući svoje telo. Gladovanje i nastojanje da se izgleda providno i lelujavo, odnosno, drugačije od onoga što je priroda namenila ogromnoj većini žena, remeti ženski svet ne samo u usvajanju zdravih pojmova lepote, nego u izgradnji ličnosti i dostizanju zrelosti i integriteta.

 Lepota bujnih ženskih oblina

Mršavice bi trebalo da deluju kao večite devojčice, ili barem vile, a namontirane, našminkane, pod pravim osvetljenjem i u modelima svetskih kreatora, zaista odaju utisak eteričnosti, nestvarne i bezvremene lakoće bića koja lebde nad površinom zemlje, ne stare i ne menjaju se.

Ova režirana realnost ostavlja snažan utisak na žensku svest, na ono mesto u našim glavama koje veruje u bajke, prinčeve i hepi endove.

U prošlom veku, trendu mršavosti prilično su se suprotstvaljale glumice, jer su reditelji razmišljali drugačije od modnih kreatora, a verovatno su i češće bili heteroseksualni, pa nisu imali nikakvu prepreku da upadljive ženske atribute dožive kao divne i uzbudljive. Sada, međutim i glumice prihvataju teror mršavosti i sve češće liče na manekenke, podržavajući time ideju da je mršavo lepo, glamurozno, bogato i slavno.

 Lepota bujnih ženskih oblina

Uzimajući u obzir činjenicu da je svega neznatnih 5 odsto svetske ženske populacije mršavo, možemo da zaključimo da identifikacija mršavosti sa lepotom počiva na ženskoj nesigurnosti, neljubavi prema sebi i nedostatku autentičnosti.

Sve češće kampanje, koje ističu lepotu bujnih i malo više nego bujnih ženskih tela, teže ne samo da promene percepciju lepote, već i da podignu žensku svest o sebi.

Dužne smo da volimo i prihvatamo sebe, onakve kakve smo, a verovatno nismo manekenke, ni glumice, ni glamurozne, ni bogate ni slavne. Stoga ne moramo da budemo ni mršave, da bismo volele sebe, osećale se dobro u svojoj koži i bile zadovoljne svojim životom.

Pročitajte i ovo:

Zašto su debeli momci bolji nego mršavi

Aleksina Đorđević

Editors choice