Lepota je u očima posmatrača, ali nametanje, odnosno isticanje lepote je u rukama marketinga i modne industrije. To je odlično razumela Viktoria Janašvili, modni fotograf, koja je rešila da prikaže lepotu plus size modela.

Manekenke Denis Bidot i Marina Bulatkina, odlučile su da pred njenim objektivom poziraju prilično obnažene, kako bi doprinele trendu promene percepcije lepote.

bucke Lepota bujnih ženskih oblina

Još od Tvigi, engleskog modela, glumice i pevačice, koja je sredinom šezdesetih prošlog veka lansirala svoju nestvarnu mršavost, kao pojam lepote visokog stila, ženske obline ne uspevaju da dostignu popularnost u modnoj industriji.

Više od pola veka, forsira se vitkost koja je poslednjih decenija probila granice mršavosti i postala izgladnelost, a vidljiva rebra, čvornovati zglobovi i koža zategnuta preko kostura i muskulature postali su ideal lepote, koji žene, a pogotovu devojke, teže da dostignu maltretirajući svoje telo. Gladovanje i nastojanje da se izgleda providno i lelujavo, odnosno, drugačije od onoga što je priroda namenila ogromnoj većini žena, remeti ženski svet ne samo u usvajanju zdravih pojmova lepote, nego u izgradnji ličnosti i dostizanju zrelosti i integriteta.

 Lepota bujnih ženskih oblina

Mršavice bi trebalo da deluju kao večite devojčice, ili barem vile, a namontirane, našminkane, pod pravim osvetljenjem i u modelima svetskih kreatora, zaista odaju utisak eteričnosti, nestvarne i bezvremene lakoće bića koja lebde nad površinom zemlje, ne stare i ne menjaju se.

Ova režirana realnost ostavlja snažan utisak na žensku svest, na ono mesto u našim glavama koje veruje u bajke, prinčeve i hepi endove.

U prošlom veku, trendu mršavosti prilično su se suprotstvaljale glumice, jer su reditelji razmišljali drugačije od modnih kreatora, a verovatno su i češće bili heteroseksualni, pa nisu imali nikakvu prepreku da upadljive ženske atribute dožive kao divne i uzbudljive. Sada, međutim i glumice prihvataju teror mršavosti i sve češće liče na manekenke, podržavajući time ideju da je mršavo lepo, glamurozno, bogato i slavno.

 Lepota bujnih ženskih oblina

Uzimajući u obzir činjenicu da je svega neznatnih 5 odsto svetske ženske populacije mršavo, možemo da zaključimo da identifikacija mršavosti sa lepotom počiva na ženskoj nesigurnosti, neljubavi prema sebi i nedostatku autentičnosti.

Sve češće kampanje, koje ističu lepotu bujnih i malo više nego bujnih ženskih tela, teže ne samo da promene percepciju lepote, već i da podignu žensku svest o sebi.

Dužne smo da volimo i prihvatamo sebe, onakve kakve smo, a verovatno nismo manekenke, ni glumice, ni glamurozne, ni bogate ni slavne. Stoga ne moramo da budemo ni mršave, da bismo volele sebe, osećale se dobro u svojoj koži i bile zadovoljne svojim životom.

Pročitajte i ovo:

Zašto su debeli momci bolji nego mršavi

Aleksina Đorđević

Comments