Svi mi volimo novac, jer može mnogo da nam pruži i omogući, međutim novac nije sve ka čemu treba da težimo u životu i sve što treba da cenimo. Neprocenjiva je vrednost ljubavi, zdravlja, inteligencije, vremena, sreće i hrabrosti, kao i mnogih drugih osobina. Najdragocenije je uvek ono što se ne nalazi u novčaniku, u ormaru, u kutijama i prodavnicama, već u čovekovoj glavi, srcu i duši.

Međutim, živimo u kapitalističkom svetu u kom većina stvari ima cenu, zbog toga ne smemo da zapostavimo one koji je nemaju.

Podsećamo vas na sve vrednosti koji daju našim životima smisao.

Iako nemaju novčanu vrednost, njihova duhovna vrednost i značaj su nezamenljive i nenaplative.

Vreme

Vreme je najznačajnija vrednost na svetu, vrednost od suštinske važnosti za svakog čoveka. Vrednost koja se može potrošiti, ali ne i ponovo stvoriti. Bez obzira na to koliko novca imate, vreme koje ste već proveli ne možete kupiti i ponovo proživeti. To treba imati na umu svaki sledeći put kada shvatite da gubite vreme. Proživite svaki trenutak života kvalitetno, punim plućima i stvarajte uspomene koje će obeležiti vaš život. P.S. Ne zaboravite da iskoristite vreme da ostvarite svoje snove!

Ljubav

Možete kupiti seks. Možete kupiti intimu. Možete kupiti privremenu devojku ili dečka. Ali nikada nećete moći da kupite pravu ljubav, jer prava ljubav nije na prodaju. Štaviše, novac odmaže u tome da pronađete pravu ljubav, jer u svetu gde su poremećene prave životne vrednosti, devojke često biraju bogate muškarce, a ne one u koje su iskreno zaljubljene. Čuvajte svoju pravu ljubav. Čuvajte svaki oblik ljubavi: ljubav u porodici, u zagrljaju voljene osobe, najboljih drugarica… Ljubav daje smisao našem životu, uzdiže nas i održava u životu. Ne postoji ništa lepše što se u životu može doživeti. Ljubav je izvor pozitivne energije i sreće.

tumblr m747vwlJkM1qat2bwo1 500 Lepša strana života: Pet dragocenosti koje novac ne može da kupi

Sreća

Svi smo čuli da novac može da vam kupi jet ski, jahtu, skupocena kola i sve što ide uz to, ali ako nećete ceo život živeti na toj jahti, novac vam neće kupiti sreću. Tačnije, kupićete trenutak sreće, ali istinsku, dubinsku sreću sa kojom živimo ne možete kupiti. Pravu sreću ne možete kupiti i zavesti skupim i ekstravagantnim stvarima. Tek kada naučite da možete da budete srećni bez ijednog dinara u novčaniku, naučićete da budete srećni u svakoj životnoj okolnosti. Zato tražite sreću u onome što nije prolazno.

tumblr n4zkfe7a3R1qcqjsfo1 1280 Lepša strana života: Pet dragocenosti koje novac ne može da kupi

Hrabrost

Nasuprot verovanju, ne rađamo se sa hrabrošću, tačnije niste se rodili više ili manje hrabri od momka ili devojke pored vas. Najjednostavije rečeno, hrabrost je stvar sopstvenog izbora. Svi mi odlučujemo da li ćemo i koliko biti hrabri na osnovu rizika kom smo pritom izloženi. Hrabrost ne postoji samo u opasnim situacijama. Hrabrost se dokazuje malim, ali značajnim delima, pomaganjem, odricanjem. Koliko ste hrabri da se izborite sa sopstvenim strahovima? Da se suočite sa sobom? Hrabrost se ne kupuje, ona se poseduje.

Intelekt 

Novac može da vam kupi sve knjige ovog sveta. Može vam omogućiti najbolje nastavnike i profesore, najbolje obrazovanje, ali… Veliko ali! Prva stvar je da svoj koeficijent inteligencije nećete moći baš lako da povećate, tačnije to je vrlo moguće, ali i vrlo teško. To je ona istinita priča da fakultet ne završava pametan, već uporan, kao i da su nekada oni koji nemaju taj isti fakultet, mnogo inteligentniji od onih koji su isti završili. Druga stvar, novac ne može da vam kupi volju za učenjem, volju za razvijanjem, inteligenciju i sposobnost da uradite prave stvari u pravo vreme. Naravno, utičite na svoj intelekt i obogaćujte se. Uvek je lepo razgovarati sa obrazovanom i pametnom osobom. Ne zapostavljajte svoju inteligenciju, nadograđujte je, ali se ne plašite onih koji imaju mogućnost da se obrazuju bogatije. To ne mora ništa da znači.

Comments