Saznaj da li umeš da uživaš u malim radostima na pravi način

#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Da li si spremna za leto? Ovakav način ishrane pomaže da ubrzaš svoj metabolizam do maksimuma!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Lice bez ličnosti… nema gore

Lice bez ličnosti… nema gore

“Lice bez ličnosti… nema gore!” – proverena i i te kako pametna izjava. Stvarno šteta što nije moja. Ipak, razočaranje je u pitanju, pa bi bio red da se otarasim negativnih misli i osećanja. Mislila sam da lepo lice i nije neka prepreka da se bude čovek. I dalje to mislim, čak pouzdano tvrdim. Šta ako sam ja baš ta koja je naivno verovala da neko može da ima pravo lice i da ne glumi? Šta ako i dalje svim silama dokazujem da kvalitetna ličnost vredi više od nerealne lepote?

Devojka u ogledalu Lice bez ličnosti... nema gore

Danas ti je najlakše pronaći lepu ženu, jedino je retkost i prava sreća videti ličnost u njoj

Shvatila sam da je pravo lice čoveka ono bez šminke i ulepšavanja. Kad kažem ulepšavanje, ne mislim na karmin, maskaru, rumenilo i ostale proizvode, već na šminku koju čine osmeh, topao pogled i prijateljska gestikulacija. Imala sam, da vam kažem pravo, jednu drugaricu koja se predstavljala najlepšom na svetu. Ma i mama i tata, baba, deda, uža i šira familija, od Srbije do Tokija, svi joj govore kako je najlepša. I jeste lepa, priznajem. Ali, zar to što je lepa može da bude opravdanje za sve njene gluposti, svakodnevne ispade, traćenje vremena i stajanje u mestu? Nisam se ja posvađala sa njom – ako ste to pomislili, jednostavno, više nije ličnost u mojim očima. Tu istu osobu sam podržavala kad god je bilo potrebno, smešila se njenim glupostima, savetovala je, molila i kudila, ali sve to uzalud.

Trenutak kada je meni kvrcnulo u glavi, bio je onda kada ta ista lepotica, ponosna i dostojanstvena, nije umela da kaže: “Izvini”. Da, zato mislim da je lepo lice bez ličnosti nula. Zgodno telo bez ičega u mozgu dopire u minus beskonačnost. Nisam ljuta, besna ili očajna, nikako ljubomorna, samo sam zadovoljna i zahvalna što umem da prepoznam osobu i cenim je – ne zbog fizičkog izgleda, već nadasve zbog kvaliteta koji poseduje. A malo je nas, verujte, koji bi dali šansu nekoj “Ružnoj Beti” ili popričali sa neuglednim čovekom. Svesni smo da su silikonskim lepoticama sva vrata otvorena, ali kada uđeš i ne iskoristiš šansu, ta vrata se zaključavaju zauvek.

Ponekad sam previše divlja i razderem se, otvorim karte, a onda shvatim da sam dovoljno pitoma da zaćutim kada velika količina gluposti krene ka meni. Možda to i nije neki kontranapad, ali kako krhkoj, savitljivoj grančici koja se raspada, objasniti da će doći proleće i da teret koji nosi nije vredan njenog pada. Primećujem da danas svi teže lepom imidžu, devojke se doteruju da bi bile viđene i poželjne. Ja baš cenim onu koja se našminka radi sebe, koja se smeje iz užitka, a ne radi “lepog” izgleda. Na slikama se sve one smeju, smeše i smejulje. Jedino se po očima vidi ko zaista uživa u trenutku. Ali, retko ko se zagleda u oči. Pa, pobogu, zar u to da gledam kad ona sva obnažena pozira u čajnik pozi? Ne skrećem sa teme, samo vam opisujem devojku iz moje priče i devojke sa lepim licem, ali bez ličnosti.

Na kraju krajeva, što bi ona čitala Dostojevskog (Достоевский), Andrića ili se zapitala šta je to renesansa, ako joj je za lep i lagodan život potreban Louis Vuitton, Gucci, Prada i Chanel. Pre bi pogledala neku seriju, zatupljivala mozak rijalitijem, nego što bi pogledala neki film. Nije to samo mali propust – to je ključna greška za osobu koja se hvali svojim poprsjem i dobrom dušom.

I šta nju briga šta je to ličnost? Ona o tome i ne razmišlja. Luda u meni i dalje veruje da će se stvoriti moderan kalup jedne pametne žene, koja ima ličnost i da će male devojčice baš njega slediti.

Devojka u svetu knjiga Lice bez ličnosti... nema gore

Nije sve u lepoti, ima nešto i u knjigama

Ako pogrešiš, pravi lek je reći: “Izvini”; ako misliš nešto, lepo oblikuj u svoj stav i iskaži ga onda kada je vreme i mesto. Ako težiš nekom cilju, samo napred – ali sa stavom na čelu. Ne budi mekušac, ako su svi za, što bi silila sebe i ubeđivala da su drugi u pravu. Ako na kraju pogrešiš, reci da je to samo tvoje mišljenje, ishitrena odluka. Život je u krajnjem slučaju… čudan. Tu je i da boli i da mazi, ali ‘ajde, pokušaj da svom lepom licu daš ličnost. Ne zadovoljavaj se epitetom “ona lepa”. Prava lepota je malo iza fizičkog izgleda. Tamo gde stanuju svi velikani, opšta kultura i omiljene knjige. Po tvojoj omiljenoj pesmi će te ljudi prepoznavati, a malo kasnije i klasifikovati. Nije ličnost biti “ja” bez ikakve potpore. Napreduj i smeši se samo pravim stvarima, a one bezimene ostavi iza sebe. Baš kao što sam i ja.

Da, dobro ste shvatili. “Drugaricu” sam uskratila za sve svoje dosetke i lepe reči, jer ipak više cenim ličnost od lepog lica.

Mali broj onih koji pročitaju ovo zastaće i bar na minut-dva razmisliće o svojoj ličnosti. Većina će se, nažalost, iživljavati nad ovim rečima, prkoseći im u inat. Uzalud će se baviti mojim gramatičkim greškama, ne znajući da ovo prolazi kroz ruke lektora. Žalosno je jedino što je za ličnost potrebno, pre svega – biti čovek, a to nikako ne podrazumeva omalovažavanje tuđeg rada. Svi vi koji ste stigli do kraja moje priče, bez imalo sujete, loših misli i negodovanja, budite sigurni da vredite. A oni pametniji od svih i bezgrešni, neka stave prst na čelo. Gde je nestala ličnost – kao najvažnija od svih vrednosti?


Violeta Stojanović, student novinarstva, ide kroz život sa velikom željom da napreduje i voljom da svoj optimizam širi na druge. Najveće bogatstvo su joj dve rođene sestre. Uvek spremna da podari osmeh i toplu reč, a sa vama bi da deli i najdublje misli i osećanja. Uživa u dobroj muzici, filmovima, divi se umetnosti.

Editors choice