Untitled 1 Udružimo se protiv raka dojke: Kako možete da postanete deo Lindex Pink kampanje

Udružimo se protiv raka dojke: Kako možete da postanete deo Lindex Pink kampanje

I dalje sam ovde. Preživela sam. Imam nadu.

1542 w2338 975477 ST Udružimo se protiv raka dojke: Kako možete da postanete deo Lindex Pink kampanje
1542 w2338 975479 ST 1 Udružimo se protiv raka dojke: Kako možete da postanete deo Lindex Pink kampanje

Među nama svakoga dana hodaju heroine nadljudske snage, koje iza osmeha kriju veliku borbu. One su ponovo osvojile život i postale pobednice, preguravši najmračnije trenutke da bi udahnule svaki novi dan punim plućima.

Da bi ponovo osetile nadu i radost življenja… Da bi ponovo slavile svoju moć i volju… Da bi ponovo zagrlile svoje voljene… Da bi mogle da poruče svetu: rak dojke je izlečiv!

Rak dojke je jedna od najčešćih bolesti koja pogađa žene širom sveta, dijagnoza posle koje se čini da će se sve srušiti. Jedino udružene, zajedničkom snagom, možemo ga pobediti. Jedino uz neizmernu podršku svakog segmenta društva, kada svi damo sve od sebe da uradimo ono što zapravo možemo – jedino tako pružamo iskrenu podršku svim ženama koje se bore. 

1542 w2338 975479 ST 1 Udružimo se protiv raka dojke: Kako možete da postanete deo Lindex Pink kampanje
Subtraction 16 Udružimo se protiv raka dojke: Kako možete da postanete deo Lindex Pink kampanje

U najtežim trenucima, svaki mali gest ima moć da pomeri planine i stvori čuda. Svako malo dobro delo uliva novu nadu i ujedinjuje nas kao nikada pre.

Baš zato, devetu godinu zaredom, Triple Jump Group sa brendom Lindex, predstavlja svoju Pink kampanju pod nazivom Snažne zajedno u borbi protiv raka dojke. Ova kampanja, koja nas iznova podseća koliki je značaj podrške ženama obolelim od raka dojke, podiže svest o preventivi ove bolesti. I najvažnije od svega, Pink kampanja pomaže Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije na fenomenalan način.

Evo kako i vi možete da se pridružite zajedničkoj borbi protiv raka dojke!

Redovni pregledi i samopregledi spasavaju živote

Rano otkrivanje raka dojke znatno povećava šanse za uspešno lečenje. Ujedinjeni u ovom cilju, možemo zajedno spasiti mnoge živote. Zato Lindex Pink kampanja naglašava koliko su redovni mamografski ili ultrazvučni pregledi, u zavisnosti od preporuke lekara, važni za naše zdravlje.

Još jedan moćan vid preventive je samopregled dojki – podsetimo se još jednom na koji se sve način to može uraditi. Dojke možete samopregledati pod tušem, uz podignutu jednu ruku iznad glave. Kružnim pokretima prstiju sistematski opipajte sve delove dojke. Ne koristite vrhove prstiju, već njihove završetke, i obratite posebnu pažnju na postojanje zadebljanja, čvorića, tumora i slično. Desnu ruku upotrebite za pregled leve dojke, a levu ruku za desnu dojku.

Pred ogledalom, postavite ruke na bokove i, čvrsto ih pritiskajući, pokušajte da zategnete grudne mišiće na kojima leže dojke. Istovremeno u ogledalu tragajte za asimetričnim promenama na dojkama u smislu ispupčenja, ulegnuća, uvlačenja kože ili bradavice. Lakša asimetrija u veličini dojki nije značajna jer je prisutna kod velikog broja žena. Zatim, polako podižite ruke lagano iznad glave, sve vreme tragajući za promenama na bradavicama ili dojkama. Bradavice možete nežno stisnuti, da biste proverili ima li pojave iscetka ili sukrvice.

1542 w2338 975476 ST Udružimo se protiv raka dojke: Kako možete da postanete deo Lindex Pink kampanje
1542 w2338 975478 ST Udružimo se protiv raka dojke: Kako možete da postanete deo Lindex Pink kampanje

Dojke bi trebalo da pregledate i u ležećem položaju. Da biste najbolje pregledale desnu dojku, lezite i postavite jastuk pod desnu lopaticu i istovremeno podignite desnu ruku iznad glave. To omogućava da se dojka rasprostre po najvećoj površini grudnog koša, pa je najtanja i najlakša za pregled. Ponovite pregled i na drugoj strani.

Prilikom pipanja desne dojke koristite vrhove prstiju leve ruke, kružnim pokretima, počevši od periferije prema bradavici, najbolje kao kretanje kazaljke na satu. Obratite pažnju na ulegnuće i čvoriće. Zadebljanje tkiva na bazi dojke u obliku ruba je normalna pojava. Ponovite pregled leve dojke sa desnom rukom.

Samopregled se vrši jednostavno, a preporučuje se da ga uradite jednom mesečno – i podsetite sve voljene žene u vašem okruženju da izdvoje vreme za to!

1542 w2338 975478 ST Udružimo se protiv raka dojke: Kako možete da postanete deo Lindex Pink kampanje
Subtraction 1 Udružimo se protiv raka dojke: Kako možete da postanete deo Lindex Pink kampanje

Nijedna od nas nije sama - podrška je najvažnija

Lindex se zalaže za pružanje podrške ženama koje se suočavaju sa izazovom opake bolesti. Pink kampanja nas podseća da nijedna od nas nije sama u ovoj borbi! 

Kada je najteže, emocionalna podrška i udruživanje zaista mogu da naprave veliku razliku – uprkos tome što nas dijagnoza često zatiče nespremne i slomljene. Kako možete da podržite žene koje se bore?

Želimo da budemo tu za njih, ali da ih ne opterećujemo. Ne postoje prave reči, ali postoje prava dela – čuvanje dece, kuvanje hrane, vožnja do lekara, razgovor. Mnogim ženama je teško da traže pomoć. Olakšajte im tako što ćete pitati “kada” umesto “šta”. Na primer: Kada mogu da obavim kupovinu namirnica? Uvek možete da ih uputite na stručnu psihološku podršku i različita udruženja žena, koja će sigurno imati adekvatne savete.

U okviru Lindex Pink kampanje, narednih dana možete učestvovati u sjajnoj akciji čiji je cilj donacija Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

Pridružite se Lindex Pink kampanji

I ove godine, 10% ukupnog prihoda od prodaje Lindex asortimana za žene, u periodu od 2. do 15. oktobra, biće donirano Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Ova donacija ima direktnu svrhu, a to je poboljšanje uslova lečenja na Institutu.

Dosad je kompanija Triple Jump, kroz Lindex Pink kampanje, prikupila više od 100.000 evra, što je omogućilo brojna poboljšanja na Institutu, uključujući adaptaciju prostorija na Klinici onkološke hirurgije, nabavku elektrohirurških generatora i druge medicinske opreme.

Nastavljamo da se borimo zajedno i nadamo se da će ova kampanja podići svest i inspirisati ljude širom Srbije da se pridruže u borbi protiv raka dojke!

Lindex misija je da inspiriše, a njihovo obećanje o održivosti podrazumeva da naprave razliku za buduće generacije – osnaživanjem žena, poštovanjem planete i obezbeđivanjem ljudskih prava. 

lindex u borbi protiv raka dojke 3 Udružimo se protiv raka dojke: Kako možete da postanete deo Lindex Pink kampanje
Untitled  Udružimo se protiv raka dojke: Kako možete da postanete deo Lindex Pink kampanje

Više o Lindex Pink kampanji saznajte na sajtu, Facebook i Instagram stranicama.

SUBSCRIBE FOR WANNABE LATEST NEWS

X