#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ako si čula za “hygge”, obožavaćeš “fika” koncept: Skandinavski način pravljenja pauze za kafu

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Da li si spremna za leto? Ovakav način ishrane pomaže da ubrzaš svoj metabolizam do maksimuma!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Ljubav? Čista hemija!

Ljubav? Čista hemija!

Love, oh, love…

Najlepši osećaj, zar ne? Kada se zaljubimo, prosto sijamo, srećniji smo, sve nam je potaman, nikakvih briga u životu nemamo!

No, da li ste se nekada zapitali šta se to, i zašto, dešava sa nama kada volimo? Zašto nam srce ubrzano lupa, a dlanovi se znoje? Zašto se osećamo high kada provodimo vreme sa svojim partnerom? Na ova, i još neka dodatna pitanja – vreme je da saznamo odgovor!

ljubav Ljubav? Čista hemija!

Ljubav je čista hemija!

Hemija ljubavi

Kada smo zaljubljeni, u našim telima se oslobađa feniletilamin koji na naš nervni sistem bukvalno deluje kao droga – uzbuđeni smo i hiperaktivni. Takođe, luči se i dopamin koji daje osećaj ushićenosti i euforije. A tu je i norpineferin koji vam maksimalno povećava adrenalin. Koktel ove tri hemikalije daje upravo efekat koji svi dobro znamo i obožavamo – zaljubljenost i ljuljuškanje na sedmom nebu! Nažalost, posle šest meseci do tri godine u vezi, naše telo postaje imuno ili tolerantno na ove supstance. Eto odgovora na pitanje zašto se pojedinci umaraju od veze sa jednom osobom i imaju potrebu da lete sa cveta na cvet – nedostatak uzbuđenja, odnosno, navikavanje. Ipak, dobra vest je da nisu svi parovi osuđeni na propast nakon tri godine kada istekne dejstvo ovog koktelčića. Strasti se uvek mogu ponovo rasplamsati, a to je nešto na čemu bi trebalo svakodnevno raditi, svako od nas.

Vrhunac ljubavi

Ako priroda i hemija mogu da utiču na to da se zaljubimo, mogu da utiču i na to da gorimo od ljubavi! Endorfini su prirodni opijati koji su zaduženi za osećaj prijateljstva, topline, ljubavi, poverenja, zajedničkih interesa i tako dalje. Oni povećavaju količinu dopamina i zato smo srećniji, utešeniji i opušteniji. Istraživanja naučnika su pokazala da kada smo sa svojim partnerom, nivo endorfina u telu je visok i to deluje kao lepak – nemoguće je da se odvojimo jedno od drugog! I što smo duže zajedno – to će i veza biti duža, upravo zbog ovih supstanci koje se sve više rasplinjuju u nama i koje su postojanije i jače od onih koje se luče na početku ljubavi. Dakle, ako pregrmimo početak i ostanemo u vezi – kasnije nas očekuje divna, jaka ljubav.

hemija Ljubav? Čista hemija!

Ti + ja = ...

Seks & hemija

Šta je to što vas na partneru najviše pali? Glas, stas, miris? To što kod našeg dragog volimo podstiče u nama lučenje oksitocina koji je zaslužan za paljenje i želju za partnerom. Na njega najviše utiče dodir, odnosno fizički kontakt, a u kombinaciji sa testosteronom i estrogenom dovodi do uzbuđenja, kasnije i orgazma. Pravi bum u našem telu! Takođe, znajte da je upravo oksitocin odgovoran za to što vam se posle seksa samo spava ili mazi.

Još jedna stvar u vezi sa seksom i hemijom tiče se toga zašto se žene vezuju za svoje partnere intenzivno posle vođenja ljubavi. Razlog tome je što su žene osetljivije i u njima ova supstanca (oksitocin) izaziva jače dejstvo nego kod muškaraca. I ako vas neko optužuje da ste previše emotivne – svalite krivicu na hemiju! Nismo mi krive!

Izvori fotografija: nekoreport.deviantart.com, randomteady.deviantart.com, didemgvn.blogspot.com


Ivana Tomić – za sada je još uvek novinarka u pokušaju, ali bi volela da jednog dana ima uspešnu karijeru. Od kada je postala tetka šali se da je postala i mudrija. Voli da provodi vreme sa svojom porodicom i kućnim ljubimcima, obožava “Mrak” film, višnje i Džonija Depa, a posebno uživa da “šeta” po živcima svojoj najboljoj drugarici Nedi.

Editors choice