Love, oh, love…

Najlepši osećaj, zar ne? Kada se zaljubimo, prosto sijamo, srećniji smo, sve nam je potaman, nikakvih briga u životu nemamo!

No, da li ste se nekada zapitali šta se to, i zašto, dešava sa nama kada volimo? Zašto nam srce ubrzano lupa, a dlanovi se znoje? Zašto se osećamo high kada provodimo vreme sa svojim partnerom? Na ova, i još neka dodatna pitanja – vreme je da saznamo odgovor!

ljubav Ljubav? Čista hemija!

Ljubav je čista hemija!

Hemija ljubavi

Kada smo zaljubljeni, u našim telima se oslobađa feniletilamin koji na naš nervni sistem bukvalno deluje kao droga – uzbuđeni smo i hiperaktivni. Takođe, luči se i dopamin koji daje osećaj ushićenosti i euforije. A tu je i norpineferin koji vam maksimalno povećava adrenalin. Koktel ove tri hemikalije daje upravo efekat koji svi dobro znamo i obožavamo – zaljubljenost i ljuljuškanje na sedmom nebu! Nažalost, posle šest meseci do tri godine u vezi, naše telo postaje imuno ili tolerantno na ove supstance. Eto odgovora na pitanje zašto se pojedinci umaraju od veze sa jednom osobom i imaju potrebu da lete sa cveta na cvet – nedostatak uzbuđenja, odnosno, navikavanje. Ipak, dobra vest je da nisu svi parovi osuđeni na propast nakon tri godine kada istekne dejstvo ovog koktelčića. Strasti se uvek mogu ponovo rasplamsati, a to je nešto na čemu bi trebalo svakodnevno raditi, svako od nas.

Vrhunac ljubavi

Ako priroda i hemija mogu da utiču na to da se zaljubimo, mogu da utiču i na to da gorimo od ljubavi! Endorfini su prirodni opijati koji su zaduženi za osećaj prijateljstva, topline, ljubavi, poverenja, zajedničkih interesa i tako dalje. Oni povećavaju količinu dopamina i zato smo srećniji, utešeniji i opušteniji. Istraživanja naučnika su pokazala da kada smo sa svojim partnerom, nivo endorfina u telu je visok i to deluje kao lepak – nemoguće je da se odvojimo jedno od drugog! I što smo duže zajedno – to će i veza biti duža, upravo zbog ovih supstanci koje se sve više rasplinjuju u nama i koje su postojanije i jače od onih koje se luče na početku ljubavi. Dakle, ako pregrmimo početak i ostanemo u vezi – kasnije nas očekuje divna, jaka ljubav.

hemija Ljubav? Čista hemija!

Ti + ja = ...

Seks & hemija

Šta je to što vas na partneru najviše pali? Glas, stas, miris? To što kod našeg dragog volimo podstiče u nama lučenje oksitocina koji je zaslužan za paljenje i želju za partnerom. Na njega najviše utiče dodir, odnosno fizički kontakt, a u kombinaciji sa testosteronom i estrogenom dovodi do uzbuđenja, kasnije i orgazma. Pravi bum u našem telu! Takođe, znajte da je upravo oksitocin odgovoran za to što vam se posle seksa samo spava ili mazi.

Još jedna stvar u vezi sa seksom i hemijom tiče se toga zašto se žene vezuju za svoje partnere intenzivno posle vođenja ljubavi. Razlog tome je što su žene osetljivije i u njima ova supstanca (oksitocin) izaziva jače dejstvo nego kod muškaraca. I ako vas neko optužuje da ste previše emotivne – svalite krivicu na hemiju! Nismo mi krive!

Izvori fotografija: nekoreport.deviantart.com, randomteady.deviantart.com, didemgvn.blogspot.com


Ivana Tomić – za sada je još uvek novinarka u pokušaju, ali bi volela da jednog dana ima uspešnu karijeru. Od kada je postala tetka šali se da je postala i mudrija. Voli da provodi vreme sa svojom porodicom i kućnim ljubimcima, obožava “Mrak” film, višnje i Džonija Depa, a posebno uživa da “šeta” po živcima svojoj najboljoj drugarici Nedi.

Comments