Opšte je poznato da umetnost zahteva inspiraciju. Potreban je neko ili nešto da umetnika pokrene da stvara i stvori umetničko delo. Stoga, česte su pesme, knjige, filmovi inspirisani stvarnim ljubavnim pričama. Neke od njih su nabrojane u redovima koji slede, pa pogledajte i otkrijte nešto novo.

Adel “Someone Like You”

Dvadesetčetvorogodišnja Britanka Adel (Adele) publici je poznata kao izuzetan vokal i kantautor. Za veoma kratko vreme, auditorijum je zavoleo simpatičnu Adel i njen rad. Ono što se publici najviše dopada kod mlade umetnice svakako su emocije koje ona veoma dobro prenosi. Verovatno tako jakom doživljaju reči doprinosi i istinita priča koju je Adel vešto pretvorila u stihove.

Adel je izjavila da je pesmu “Someone Like You” napisala uoči raskida ljubavne veze sa muškarcem za kojeg je mislila da će se udati. Posle zajedničkih godinu i po dana, svako je krenuo svojim putem.

Ovako Adel objašnjava pesmu: “Bila sam zaista emotivno iscrpljena i ogorčena, ali ipak on je bio najvažnija osoba u mom životu. Stoga, smatrala sam da je u redu prema samoj sebi, a i prema danima provedenim sa njim, da napišem pesmu. I pošto sam to učinila, osećala sam se oslobođenom.”

Džejms Blant “You’re Beautiful”

Ovaj simpatični Britanac u epi centar popularnosti stigao je upravo uz pomoć pesme “You’re Beautiful”. Pored toga što je veoma pevljiva, veoma lako “uđe u uši”, i što se nalazila na prvom mestu čuvene liste “Billboard Hot 100”, ova pesma ima i istinitu priču!

Naime, novinari su tvrdili da je ova pesma posvećena Džejmsovoj (James Blunt) bivšoj devojci, ali on nije hteo niti da prizna, niti da negira te iskaze. Nešto kasnije, u emisiji Opre Vinfri (Oprah Winfrey) Džejms je rekao: “Pesma govori o susretu sa mojom bivšom devojkom. Sreo sam je u londonskom metrou, sa njenim novim momkom, za čije postojanje čak nisam ni znao! Uhvatili smo pogled jedno drugom i čitav život mi je tada prošao kroz glavu… Ali, nisam ništa učinio. I od tada se nismo sreli”.

Oasis “Wonderwall”

Pesma “Wonderwall” predstavlja dobro znano ostvarenje britanske grupe Oasis. Reči ove pesme napisao je gitarista benda Noel Galager (Noel Gallagher), koji je prvenstveno izjavio da je ova pesma posvećena njegovoj devojci, a nakon raskida porekao to. Druga verzija inspiracije za ovu pesmu i samo objašnjenje pojma “Wonderwall” jeste da je to “zamišljeni prijatelj koji će doći i spasiti te od tebe samog”.

Madona “Miles Away”

Ova melanholična pesma američke pop kraljice ima i te kako realnu priču iza sebe. Šta je u stvari bila osnova za nastanak ovog muzičkog ostvarenja? U vreme kada je Madona (Madonna) bila u ljubavnoj vezi sa Gajem Ričijem (Guy Ritchie), britanskim režiserom, scenaristom i producentom, jedna velika prepreka našla se na njihovom putu. Ta prepreka je bila – daljina. Madona kao Amerikanka, Gaj kao Britanac, i previše kilometara između njih. I upravo je ljubav na daljinu osnovna nota ove pesme.

Erik Klepton “Wonderful Tonight”

Još jedna muzička numera koja za podlogu ima istinitu priču. Ovu pesmu poznati gitarista, pevač i kompozitor napisao je 1976. godine dok je čekao svoju izabranicu Peti Bojd (Pattie Boyd) da se pripremi za večernji izlazak. U javnosti je poznat ljubavni trougao između Erika (Eric Clapton), Džordža Harisona (George Harrison), Erikovog dobrog prijatelja, i Peti Bojd, koja je prvenstveno bila Džordžova supruga. Peti je prvo bila inspiracija Džordžu (članu grupe The Beatles), a potom i Eriku. Za pesmu “Wonderful Tonight” Peti je izjavila: “Ta pesma je najdirljiviji podsetnik na sve ono što je valjalo u našoj vezi, a kad su stvari krenule naopako bilo je pravo mučenje slušati je.”

Izvori fotografija: ritabrunovamoscasar.blogspot.com


Jovana Stojmenović čvrsto veruje u osobine horoskopskog znaka škorpije, i često se poziva na iste. Uglavnom je racionalna, mada se ponekad zagubi u sopstvenim mislima i beleškama. Nedavno je krunisana za internacionalnu dragu Savetu.

Comments