London FW 2023. bila je dugo očekivani događaj za modne entuzijaste širom sveta. Kao jedan od najvećih modnih događaja na svetu, Nedelja mode u Londonu prikazuje najnovije trendove i primere dizajna pojedinih najpoznatijih modnih dizajnera i brendova. Ove godine, LFW definitivno nije razočarao u pogledu dizajnera koji su predstavili jedinstvene i inovativne primere u svojim kolekcijama, koji pomeraju granice mode.

Od smelih i svetlih boja do izražajnih printova, ova nedelja mode donela je niz uzbudljivih trendova koji će dominirati modnom industrijom u predstojećoj godini. U nastavku pročitajte sve što smo istražili i pojedine najznačajnije trendove sa ovog događaja koji će se sigurno istaći u svetu mode.

London FW 2023: Detalji koji su se istakli

Cvetni detalji

Iako nas je ovaj trend pomalo iznenadio za kolekcije predviđene za jesen/zimu, ovom prilikom su floralni detalji imali poseban momenat isticanja na pistama. Jedan od dizajnera, Richard Quinn, očarao je sve koje su pratili njegovu reviju kaskadnim cvetnim haljinama. Sa druge strane, Christopher Kane je kontrastrirao nežni cvetni vez sa oversized krojem koji se obično viđa na muškoj odeći.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Richard Quinn (@richardquinn)

Perje

Perje je bilo veliki hit tokom Nedelje mode u Londonu, a brend 16Arlington je predvodio u ovom trendu tako što je dodao veliku dozu ženstvenosti i glamura svojoj kolekciji. Takođe, dizajner Julian Macdonald nije zaostajao za njim, jer je i on kombinovao perje sa sjajnim, metalik komadima, koji su već poznati kao jedan od glavnih trendova za predstojeću godinu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 16Arlington (@16arlington)

Slojevi ružičaste boje

Verovatno vam je već poznato da se roze boja drži svog mesta na vrhu liste trendova već nekoliko sezona, ali su britanski dizajneri odlučili da je zamisle u nešto drugačijem svetlu. Oni su iskoristili nijanse roze boje kako bi ih postavili u slojeve, posebno kada su u pitanju odela. Roksanda se istakla kao jedan od dizajnera koji je predstavio svetloroze pantalone u kontrastu sa svetloljubičastim oversized blejzerom i hot pink torbom.

Isto tako, istakao se i Yuzefi, koji se opredelio za bebi-roze odelo upareno sa hot pink torbom i potpeticama, dok je Helen Anthony prikazala prozirne haljine ispod box-fit blejzera.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Roksanda (@roksandailincic)

London FW trendovi 2023: Karneri

Mislimo da nema takvih detalja koji savršeno opisuju maksimalizam, kao što su karneri. Ove godine su piste bile pune upravo karnera, koji su bili zamišljeni na najrazličitije načine. Tove je jedan od dizajnera koji ih je istakao u vidu monohromatskih velikih komada. Sa druge strane, Simone Rocha je predstavila dramatične, oversized ogrlice u vidu karnera.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TOVE (@tovestudio)

Nesvakidašnji aksesoari

Ko kaže da veće, odvažnije i uzbudljivije može da bude previše? Kada su aksesoari u pitanju, to definitivno nije slučaj. Ponovo izdvajamo Simone Rocha modele, tačnije njene oversized torbe sa karnerima, kao i velike minđuše od perli u vidu cveta koje je predstavio Tove. Kroz kolekcije su se mogli primetiti i pojedini zaista otkačeni modni dodaci, poput onih od JW Andersona, a mislimo konkretno na njegove koralno-roze grejače ruku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SIMONE ROCHA (@simonerocha_)

Pročitajte i ovo: NYFW 2023: Trendovi sa modnih pisti u koje smo se zaljubili

London FW 2023: Događaji koji su se istakli

Prva Burberry revija Daniela Leeja

Jedna od revija koja se najviše istakla, i koja je bila najviše očekivana, upravo je Burberry revija. Razlog tome je što je u pitanju prva revija koju organizuje Daniel Lee, kao novi dodatak ovog brenda. On je jedno vreme radio sa Pheobe Philo u Celine, a proteklih nekoliko godina je proveo transformišući modnu kuću Bottega Venetta. Prema tome, slobodno možemo reći da je Lee veoma vešt u pronalaženju modernih obrta u klasičnim komadima.

Smatra se da je Daniel Lee Burberryju uneo potpuno novi duh u kolekciju, upravo svojim ličnim pečatom koji je utkao u njihov dobro poznati karirani print – upečatljivijim nijansama kao što su ljubičaasta, plava, žuta i crvena. Osećaj kolekcije, koji je odisao pankom, bio je izbalansiran industrial style komadima i siluetama, poput zelenih mantila i veštačkog krzna.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Burberry (@burberry)

Govori na revijama

Govori su takođe bili veliki deo modnih revija ove sezone, a onaj koji se posebno istakao bio je govor kojim je Florence Pugh otvorila reviju Harrisa Reeda. Ovom prilikom, Florence je odala počast dizajneru, ali se to moglo videti i čitanjem The Coming of Arthur, kada je Ian McKellen to uradio na S.S. Daley reviji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by S.S.DALEY (@ss_daley)

Moncler Genius žurka

Kada se govori o nedeljama mode, ne čujete često o propratnim žurkama koje se organizuju nakon i pre velikih događaja. Moncler se još jednom istakao, i to žurkom koja je brojala 10.000 zvanica, tačnije festivalom punim VIP imena. To je čak dovelo i do toga da Monclerova nova Genius kolekcija, koju je prezentovao Pharell Williams, nije bila glavna tema razgovora ove večeri. Ovom prilikom je nastupala i Alicia Keys, kao i Jay Z, a tu su bili i Justin i Hailey Bieber, Lewis Hamlinton i Serena Williams.

Pročitajte i ovo: Nedelja mode u Londonu: Najbolje kreacije sa modnih pisti

Naslovna fotografija: instagram.com/roksandailincic

Nenad Grubanoski

Comments