Tokom svakog boravka u Londonu iskoristim priliku da posetim predivan “Victoria and Albert” muzej, koji uvek ima zanimljive postavke. Trenutno muzej slavi britanski dizajn i kreativnost od 1948. godine do danas sa mnogobrojnim vrlo interesantnim postavkama. Ovog puta ugostio je izložbu balskih haljina koje su na crvenom tepihu nosile najveće dame i moćne žene poput Odri Hepbern (Audrey Hepburn), princeze Dajane (Diane), Bijonse (Beyonce), Bjanke Džeger (Bianca Jagger), Elizabet Harli (Elizabeth Hurley), Sandre Bulok (Sandra Bullock) i mnogih drugih.

6a01053695b916970c016305eaf3e7970d 550wi thumb5 London: Izložba balskih haljina u muzeju Victoria i Albert

Izložene balske haljine

Engleska na najbolji način slavi veličanstvo i glamur balskih haljina, stoga je bilo pravo zadovoljstvo videti na jednom mestu neke od najlepših toaleta sveta i to iz perioda od 1950. godine do danas, a svaka od njih je u prošlosti imala svoju posebnu premijeru, crveni tepih i damu koja ju je ponela. Izložene haljine dela su prestižnih britanskih dizajnera poput: Aleksandra Mekvina (Alexandar McQueen), Vivijen Vestvud (Vivienne Westwood), Vorta (Charles Frederick Worth), kao i mnogih drugih, a to ćete videti u nastavku teksta. Svaki od ovih dizajnera predstavlja sopstveno viđenje forme večernjeg glamura. Neke od njih sam izdvojila za vas, a ispod svake haljine ću vam dati kratak opis. Razgledanje započinjemo vintage haljinama koje imaju posebnu vrednost, a potom idemo ka modernijim modelima danas najaktuelnijih britanskih dizajnera.

foto21 London: Izložba balskih haljina u muzeju Victoria i Albert

Vortova kreacija koju je nosila Roj Hadson

Haljina iz 1960. godine čuvenog britanskog dizajnera Čarlsa Frederika Vorta, inače jednog od osnivača visoke mode. Haljina je napravljena od svilenog satena, a nosila ju je i poklonila muzeju gospođa Roj Hadson (Roy Hudson).

foto33 London: Izložba balskih haljina u muzeju Victoria i Albert

Još jedna sjajna Vortova kreacija

Izuzetno cenim i volim Vortov rad, pa sam morala i ovu haljinu da izdvojim. Sačinjena je od satena sa cirkonima i perlicama, a datira iz 1955. godine. Poklonila ju je takođe gospođa Roj Hadson. Iskreno se nadam da će modna kuca Worth, koju je pre nekoliko godina ponovo postavio na noge dizajner Đovani Bedin (Giovanni Bedin), ponovo doći u sam vrh visoke mode.

foto41 London: Izložba balskih haljina u muzeju Victoria i Albert

Haljina od svilenog satena iz 1953. godine

Haljinu od svilenog satena je dizajnirao Norman Hartnel (Norman Hartnell), datira iz 1953. godine, a muzeju ju je poklonila Lili Palmer (Lili Palmer).

foto5 London: Izložba balskih haljina u muzeju Victoria i Albert

Kreacija iz 1961. godine

Ovu predivnu haljinu od satena i pliša dizajnirao je londonski dizajner Hardi Ejmis (Hardy Amies), meni se posebno dopala, a datira iz 1961. godine.

foto6 London: Izložba balskih haljina u muzeju Victoria i Albert

Fantastična Vivijen Vestvud

Haljina Vivienne Westood od svilenog tila i čipke.

A sada, drage dame, slede noviji modeli balskih haljina trenutno najaktivnih i najtraženijih britanskih dizajnera.

foto72 London: Izložba balskih haljina u muzeju Victoria i Albert

Haljina Marchesa

Haljina mode kuće Marchesa iz kolekcije za 2012. godinu cela je napravljena od tila.

foto81 London: Izložba balskih haljina u muzeju Victoria i Albert

Haljina koju je Sandra Bulok nosila na dodeli Zlatnog globusa

Haljina koja je delo popularne dizajnerke među poznatim ličnostima Dženi Pekam (Jenny Packham), iz kolekcije za proleće/leto 2011. Zaista je božanstvena, sva od svilenog tila i kristala. Sandra Bulok ju je nosila na 68. godišnjoj dodeli Zlatnog globusa, a ja sam je davno zapazila u seriji “Tračara” (Gossip Girl) (mislim da vam je do sada poznata moja opsesija modom u toj seriji). Haljinu je inače lično dizajnerka pozajmila muzeju.

foto101 London: Izložba balskih haljina u muzeju Victoria i Albert

Kreacija srpske dizajnerke Roksande Ilinčić

Posebno sam se obradovala kada sam videla haljinu srpske dizajnerke Roksande Ilinčić koja već dugi niz godina uspešno radi u Londonu, a poznato je da su njene modele nosile princeza Kejt (Kate Middleton) i prva dama Amerike Mišel Obama (Michelle Obama). Koliko se sećam ova izložena haljina je iz kolekcije za 2009. godinu, svakako izuzetno zanimljiva i neobična.

foto91 London: Izložba balskih haljina u muzeju Victoria i Albert

Tri savršene kreacije za crveni tepih

Sa leve strane je haljina Ralph & Russo koju je nosila Bijonse, u sredini haljina Marios Švab (Marios Schwab), a crvenu je dizajnirao Antonio Berardi (Antonio Berardi).

foto111 London: Izložba balskih haljina u muzeju Victoria i Albert

Kreacije mladih dizajnera

Sa leve strane vidite haljine mladih dizajnera Meri Katrancu (Mary Katranzou) i Erdema (Erdem Moralioğlu).

foto12 London: Izložba balskih haljina u muzeju Victoria i Albert

Jednu od ovih haljina je nosila princeza Dajana

Sa leve strane je haljina dizajnera Viktora Edelstajna (Victor Edelstein), u sredini dizajnirana od strane Brusa Oldfilda (Bruce Oldfield) specijalno za Bjanku Džeger i na kraju predivna haljina Mareja Erbejda (Murray Arbeid) koju je nosila jos divnija princeza Dajana.

foto13 London: Izložba balskih haljina u muzeju Victoria i Albert

Neobična kreacija Gereta Pjua

Haljina ekscetnricnog dizajenra Gereta Pjua (Gereth Pugh).

Složićete se sa mnom da su balske haljine večne i značajna inspiracija u modernom odevanju. Nadam se da sam uspela da vam dočaram ovu izložbu ukoliko već niste bile. Ceo muzej je božanstven i sadrži postavke i predivna dela najvećih umetnika iz celog sveta. A obilazak ovog muzeja obavezno morate završiti posetom restoranu koji se nalazi unutar muzeja, a kako drugačije nego uz engleski čaj sa mlekom i poslasticu.


Biljana Tipsarević je završila Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, a zatim i master iz industrijskog inženjerstva i menadžmenta. Nekoliko godina je radila kao product manager, a televizijskim poslom se bavila iz hobija. Završila je i muzičku školu. Trenutno je na Milanskom institutu za modni dizajn Callegari. Sa prijateljicom Martom uređuje blog “Packing Stylist”.

Comments