Pravi izazov za reditelja Velhmana i njegovu suprugu bio je u stvari predstaviti drugu stranu Van Goga, ne njega kao umetnika, već kao čoveka koji ima probleme, koji ima problem sa mentalnim zdravljem, čovekom koji je sebi odsekao uvo, te na kraju njegovo mračno stanje i smrt u 37. godini. Kako su izjavili, najveći problem je poslednjih sedam meseci njegovog života, vreme koje je u suštini za nega bilo i te kako dobro. Prodao je prve slike, sve istaknutiji slikari su počeli da cene njegov rad i da ga primećuju, pa je to dodatno zamrsilo ono što se zna o njegovoj smrti.

Jednom prilikom, Van Gog je svom bratu napisao da ne ume drugačije da govori, nego preko svojih slika, pa je ovaj bračni par i pokušao, ali i uspeo da govori jezikom ovog velikog umetnika. U filmu igraju Kris O’Daud, Ejdan Tarner, Sirša Ronan, dok samog Van Goga igra poljski glumac Robert Gulačik. Iako se film bavi njegovim krajem života, traženjem zaključka zašto se i šta dogodilo, jasan zaključak se ne nudi, već se daje portret čoveka o čijem se mentalnom zdravlju i dan danas i te kako govori i istražuje.

Na kraju, Loving Vincente film je koji predstavlja istinski rad motivisan ljubavlju prema Van Gogu i njegovom delu, te strasti koju to delo izaziva. S obzirom na to da je stvarao slike koje je sanjao, danas moižemo reći da su njegovi snovi bili baš kao ovaj film, za koji bi i on verovatno rekao da halucinira i da nije stvaran.

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Izvor fotografija: www.independent.co.uk

Slobodan Veličanin

Comments