Ako dosad niste čuli ko je Luca Guadagnino, iako ne znam baš kako bi to bilo moguće, ali ako ipak niste – sigurno vam je poznato njegovo filmsko ostvarenje “Call Me By Your Name”, koje je toliko uzdrmalo filmsku publiku da se o njemu govori i danas, tri godine nakon njegovog izlaska. I dobro, istina, 13 godina nakon izlaska knjige po kojoj se sniman, da naglasim.

Ovog septembra, Luca nam donosi novu seriju, prvu u svojoj karijeri filmskog režisera, pod nazivom “We Are Who We Are”, i nakon pogledanog kratkog trailer-a već znam da je ona nešto što ne mogu da dočekam da pogledam.

Luca je u filmskom svetu veoma poznat po svojim nežno ispričanim pričama o ljubavi, ljudskim odnosima i odrastanju, ali i po jedinstveno lepim i pažljivo promišljenim kadrovima, koje možemo videti u pomenutom filmu “Call Me By Your Name“, ali i u ostvarenjima kao što su “A Bigger Splash” i “I Am Love“. Na filmu je radio sa mnogim poznatim glumačkim imenima, a može se reći da mu je večita muza pri stvaranju talentovana Tilda Swinton.

Rođen u Palermu, sicilijanskom gradu na samom jugu Italije, nije ni čudo što ima veoma izoštreno oko za estetiku i prikaz evropskog života pored mora. Život na jugu Italije poznat je po hedonizmu, večerama za previše ljudi, vinu, muzici i lepo obučenim ljudima – i Luca tu sliku veoma verno prikazuje kroz svoje kadrove. Toliko verno da se istovremeno osećam kao da sam “tamo” i kao da je to život koji mi beskrajno nedostaje iako ga nikada zapravo nisam ni imala.

Comments