Čuvena modna kreatorka Dona Karan (Donna Karan) predstavila je svoj stan na Menhetnu u Njujorku (Manhattan, New York), otkrivši pri tom odakle crpi inspiraciju i energiju za svoj rad u modnoj industriji, te kako ona posmatra i uređuje svoj lični prostor.

88 Luksuzni stan čuvene kreatorke Done Karan na Menhetnu

Stan nije veliki onoliko koliko bismo očekivali od vlasnice jedne od najvećih imperija u modnoj industriji, ali je neverovatno skladan i prožet detaljima koji u njega unose smirenost i spokoj.

Ova svetski poznata kreatorka izgradila je svoju modnu imperiju na veoma jednostavnoj ideji da je svakoj ženi potreban jedan dobro skrojen klasični komad poput bluze, odela, sakoa, marame, a ako je potreban jednoj ženi, potreban je velikom broju žena. Njena modna filozofija je jednostavna i skladna, pa je i njen lični prostor tako uređen, u skladu sa zen filozofijom.

1211 Luksuzni stan čuvene kreatorke Done Karan na Menhetnu

Jedna od specifičnih stvari koje odmah upadaju u oči jesu slike na zidovima koje uglavnom prikazuju portrete budističkih sveštenika i Dalaj Lame, ali i fantastične apstraktne prizore koje u svakom posmatraču bude emocije.

Njujork (New York) kao grad je glavna inspiracija i pokretačka energija koja vodi i ispunjava radove ove kreatorke, kao i idealno mesto za život. Njen stan nije veliki, ali ima predivan pogled na Central Park (Central Park) i ispunjen je mnoštvom različitih biljaka čime se postiže spoj sa prirodom u urbanom okruženju.

1310 Luksuzni stan čuvene kreatorke Done Karan na Menhetnu

Pravi dragulj ovog stana je predivna terasa koja gleda na Central Park.

Prostor je uređen minimalistički sa dekorativnim materijalima organskog porekla, a boje koje preovladavaju su crna i bela. Moderno i elegantno okruženje sa dodacima lično odabranih detalja iz života i važnih lekcija zen filozofije bitnih za kreatorku. Svojevrsni životni podsetnik njene filozofije nalazi se uramljen na zidovima. Dopadaju joj se jednostavni nameštaj i boje zato što stvaraju osećaj da se nalazi u nekoj zemlji na istoku, a ne u urbanoj džungli.

432 Luksuzni stan čuvene kreatorke Done Karan na Menhetnu

Mesta za sedenje ima na pretek, a zanimljivo je da je to rešeno tako što se pored većine zidova nalaze izdignute platforme na kojima su postavljeni jastuci za sedenje. Vrlo originalno rešenje.

Povezan prostor i moderna vizuelna linija, kao i multifunkcionalni dizajn i zanimljiva rešenja prostora i nameštaja u kome trpezarija veoma lako može postati i soba za odmor, dok intimni prostor za relaksaciju lagano može prerasti u prostor za druženje i zabavu, čine ovaj enterijer veoma zanimljivim i privlačnim.

626 Luksuzni stan čuvene kreatorke Done Karan na Menhetnu

U stanu se nalazi mnogo različitih vrsta biljaka koje prostoru dodaju zen osećaj i naglašavaju povezanost sa prirodom.

Nema razbacivanja luksuzom, jer su najveće dragocenosti ukrasni predmeti koje je kreatorka donosila i sakupljala na svojim putovanjima. Velika kolekcija knjiga i biljaka svoje mesto su pronašle u svim delovima stana. Čiste linije i jednostavne forme stvaraju poseban sklad i naglašenost spokoja i relaksacije od brzog ritma života i obaveza.

718 Luksuzni stan čuvene kreatorke Done Karan na Menhetnu

Nameštaj je uglavnom minimalistički, ali je ponegde kombinovan sa rustičnim komadima.


Ivana Aćimić je arhitekta, zaljubljenik u modu i putovanja, kao i dobre knjige, muziku i filmove. Veliki je fan španske kulture i mode. Uvek se vodi rečenicom kreatora Yves Saint Laurent-a “Fashion fades, style is eternal”. Propagira male stvari koje život čine lepšim. Autorka je bloga Street Art_Life Style_Fashion and Co.

Comments