Mačke su, ukratko, divne. Poruka je da ukoliko im se ne divite celim bićem, nemojte pokušavati. Morate znati da li ste čovek pas ili čovek mačka ili vam nije bitno da ostvarite kosmičku povezanost sa svojim ljubimcem, pa možete da čuvate i pauke, ribice i ostalo što ne može da se miluje, spava u vašem krevetu i jede iz vašeg tanjira. Dobro, šalim se. Ali sasvim malo. Za početak, hajde da pokušamo da odaberemo mačku za vas.

Ako ste sto posto sigurni da ne želite mačku zato što ne možete dva puta dnevno da šetate psa, nego zato što način na koji ste spremni da volite nekog različitog od sebe dosta govori o vama, onda je prvo pitanje: Rasna ili uličarka?

kitten Mačka, zver i cica mica

Od mačaka ćete naučiti da uživate i da se opustite

I ovde moram da pokušam da objasnim svoj stav, a vi vidite koliko je to razumno – nikada, ali nikada ne bih kupila mačku. Uloga mačkoljupca je da spasava mačke – oslobodite neku iz šinterskog kaveza ili još bolje, oslobodite odmah dve. Usvojite neko siroto šugavo, bačeno mače koje je preživelo taman toliko da sretne vas, svog spasioca. Takva sirota zverčica ume da se pretvori u zadivljujući primerak svoje vrste uz vašu ljubav i negu.

Okolnosti idealnog usvajanja uličarke su otprilike ovakve:

Krenuli ste negde, idete istim putem kao i uvek – ili – krenuli ste negde i onda odjednom odlučite da promenite putanju, a nešto malo i dlakavo trči pravo ka vama, kao da vas je prepoznalo iz velike daljine i samo je vas jedva čekalo. I kaže “mjau” onako najslađe. Savijete se i uzmete ga u ruke, podignete uvis to opušteno telašce puno poverenja, pogledate u tu živopisnu njušku i srce vam kaže: “To je moja mačka.” Videla sam to više puta, verujte mi. Scenario se ponavlja i radi sto posto.

Uslovi u kojima usvajate odraslu mačku nisu tako srceparajući, ali tu se isto radi o reagovanju “na prvu”. Uzećete mačku koju neko iz bilo kojih razloga ne može više da čuva i nudi je vama, zato što vam se nešto otopilo u grudima kad ste pomislili kako ćete je svakog dana gledati i maziti.

Treba da znate da ima glupih i pametnih mačaka, kao uostalom i sveg drugog živog sveta. Ako čuvate više mačaka, lako ćete uočiti razliku. Takođe, treba da znate da glupu mačku nećete voleti ništa manje nego pametnu, jer najgluplja mačka je dostojnija divljenja od najpametnijeg…. dopuni po želji.

pc230068 Mačka, zver i cica mica

Ova mačka će uneti atmosferu ruskog dvora u vaš dom

Ako spadate u osobe koje žele da imaju samo jednog ljubimca, verovatno ćete hteti rasnu mačku. Ako vam se sviđaju elegantne i vitke, duguljastih šapa i šiljatih ušiju, nabavite rusku plavu, jer ne postoji veličanstvenije stvorenje u mačijem obliku od ove carice. Sijamske su takođe vredne svakog divljenja, ali se mnogo deru, da znate. Prosto, često mjauču i vrlo su glasne. Čupavu mačku, kao što je persijska, moraćete da češljate i timarite da biste uklonili višak dlake, kako ne bi sav završio u njenom stomaku (a zatim i na vašem tepihu). Rasne mačke su odlična kompenzacija za dete (znam da zvuči grozno, ali to je prosto istina – mačka svakako misli da ste joj vi majka), jer su osetljivije, moraćete češće da dramite oko njih, da ih vodite veterinaru i da dežurate noću. A verovatno ćete i razmišljati čime da zabavite svoju mačku i kako da joj ugodite. To je sve u redu, mačke odlično reaguju na takav tretman, služiti mačkama (i deci) prosto je prirodno.

persiancat Mačka, zver i cica mica

Među svim vrstama persijskih mačaka, bela je najubedljivija

Sve mačke, ulične i rasne, divlje su zveri. Svoju kućnu macu retko ćete videti u pravom divljem elementu, ali budite spremni. One su odlične majke, opasne i sposobne da sačuvaju svoje mačiće. I sve se linjaju. Nekad više, nekad manje, ali dlaka stalno leti na sve strane. Spremite se da malo više usisavate i tresete i da često svoju mačku milujete mokrim rukama – ona će to nekako trpeti, a mokre ruke najbolje skupljaju otpadajuću dlaku, nabavite kutiju za pesak ili šta će već biti mačkin WC, koji ćete redovno čistiti i odustanite odmah od korpe za mačku, jer je najlepše na svetu zaspati uz mačku koja prede i greje vam noge, krilo ili leđa – gde je već odlučila da se sklupča uz vas.


Aleksina Đorđević, matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Comments