Otkrivamo: Kako da se UVEK osećaš kao boginja?

Tvoj Instagram će obožavati ovaj restoran! (Plus: Otkrivamo ti jela sa menija koja moraš da probaš!)

#BFFOREO: 5 stvari koje treba da uradiš sa svojom BFF ovog leta (Pobednički ADVERTORIJAL)

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Air Max revolucija uz the Spot

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

1/3

Neobična je ta stvar sa istorijom i njenom sposobnošću da neke ljude vremenom sve više uzdiže, i gradi magični oreol posebnosti oko njih, što se ponekada i udalji od realne situacije, tj kakva je zaista bila, dok drugi nemilosrdno padaju u magloviti zaborav. Nije da je slučaj sa Madeleine Vionnet baš takav da više niko ne zna za nju ali je sa svim sigurno da u odnosu na Coco Chanel čiji, čini se, svaki korak znamo napamet, o ovoj jednako fascinantnoj i uspešnoj legendi modne industrije teško da znamo više od par osnovnih podataka. Ipak, ovo je žena koja je izgradila svoju modnu imperiju odbacujući korsete, komplikovana vezivanja i dugmad na ženskim haljinama, u korist bias cuta koji je njen autentičan trag u modnom svetu (sad smo već znamo šta je u pitanju, zar ne?), i koja je na svom vrhuncu imala 26 atelja i oko 1000 zaposlenih. Međutim, da krenemo redom.

Uprkos prilično turbulentnim godinama koje je provela u rodnom Parizu, činjenici da je imala prilično nezavidno poreklo, koje nije predstavljalo dobru podlogu za ikakvu a kamoli blistavu karijeru, i da  se do 18 godine udala, rodila dete, izgubila dete i razvela, Madeleine nikada nije napuštala odluka i ambicija da napravi nešto veliko.

Vođena tom idejom i verom u sebe, preselila se u London gde je uspela da pronađe posao u ateljeu Kate Reilly, čija je specijalnost bila kopiranje francuske mode. Vionnet je naučila tajne zanata i ono što će uskoro postati njen zaštitni znak- bias cut, iako u to vreme još uvek nije samsotalno dizajnirala. Odatle se sa novostečenim znanjem i iskustvom vratila u Pariz gde je nakon rada u jednoj od najistaknutijih couture kuća tog doba, Callot Soeurs, gde je usavršila svoje znanje zbog kog je kako je godinama kasnije rekla bila sposobna da proizvodi Rols Rojseve a ne Ford, 1912. otvorila svoj prvi atelje.

Editors choice