Velika izložba „Magija pirotskog ćilima“ u nedelju uveče je svečano otvorena u Domu kulture Silosi Beograd. Ovaj multidisciplinarni događaj u produkciji Gaia pokreta trajaće do 2. jula, a pratiće je izvođenja pozorišnih predstava, bazar pirotskih proizvoda, radionice tkanja sa pirotskom šarom, dečije radionice crtanja pirotskih ornamenata, promocija knjige „Ornamenti Srbije“ i video rad „Kaleidoskop“ akademske slikarke i istoričarke umetnosti dr Milice Živadinović, te kratki dokumentarni film u režiji Maje Uzelac.

Sama postavka okupljenima je predstavila više od 60 pirotskih ćilima velikih formata iz kolekcije porodice Nikolić, uz brojne manje prostirke, šustikle i antikvarne primerke nameštaja, a izložbu je donatorski podržala domaća kompanija Esensa.

Cilimi Silosi Magija pirotskog ćilima koja nas povezuje nitima: Posetite ovu izložbu u beogradskim Silosima

Izložba je otvorena izvođenjem predstave „Darovni ćilim Cvete Agnine“ po istoimenom komadu Piroćanca Momčila Antića, koju su na dijalektu južne Srbije izvele glumice Angelina Lukić i Sara Jovanović u režiji Juga Đorđevića. Nakon predstave, okupljenima se obratio i Miomir Nikolić izrazivši zadovoljstvo što je porodična kolekcija stavljena u službu promocije pirotskog ćilima:

„Velika je sreća i privilegija posedovati nešto tako magično kao što je to pirotski ćilim. A sa njim ide i ništa manja odgovornost da se on sačuva kroz generacije, kao i da se sa ovakvim događajima oživi i ponovo raširi ta jedinstvena veština tkanja jer je to jedini način da se očuva naš nacionalni simbol“.

I osnivačica Gaia pokreta i producentkinja izložbe Anastasija Ćetković poželela je dobrodošlicu posetiocima Silosa:

„Pirotski ćilim se oduvek pravio za porodični dom i povezivao je zajednicu poput svojih nežno utkanih niti. Nadam se da će i sa ovom izložbom povezati sve svoje posetioce koji će dalje proneti glas o ovim izuzetnim delima naše narodne umetnosti“.

postavka 01 foto silosi 1 Magija pirotskog ćilima koja nas povezuje nitima: Posetite ovu izložbu u beogradskim Silosima

Na izložbi čiji su ko-autori profesori Fakulteta primenjenih umetnosti dr um. Leonora Vekić i dr um. Zlatko Cvetković nalaze se informativni paneli na kojima će posetioci mogu da saznaju više o fenomenu pirotskog ćilima koji je još na svetskoj izložbi u Beču 1886. godine prepoznat kao fenomen jer ima isto lice i naličje, po čemu je jedinstven širom planete. Na svetskim izložbama je redovan do 1940. kao nacionalni simbol Srbije, a 1922. godine je bio vodeća dekoracija venčanja kralja Aleksandra i kraljice Marije Karađorđević.

I britanska kraljica Elizabeta, kao i brojni državnici i slavne ličnosti, dobijali su na poklon pirotske ćilime od kojih su mnogi danas neprocenjive vrednosti. Izrađuje se isključivo od kvalitetne vune, a osim na podovima, koristi se i za prekrivanje nameštaja i zidova, a neretko se viđaju i jastuci, torbice, te čitav niz dekoracija. Od 2012. godine, pirotsko ćilimarstvo je upisano u Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije pod zaštitom UNESCO-a i tom prilikom je izdvojeno 96 ornamenata i 122 šare od kojih za svaku postoji narodno verovanje na koji način utiče na svog vlasnika i dom u kojem se nalazi.

postavka 03 foto silosi 2 Magija pirotskog ćilima koja nas povezuje nitima: Posetite ovu izložbu u beogradskim Silosima

Nova sabirnica društvenog života Beograda

Silosi, kao nova sabirnica društvenog života Beograda, projekat su neprofitne organizacije Gaia pokret čija četiri stuba delovanja su obrazovanje, umetnost, sport i zaštita životne sredine. U Silosima su se predstavljali naši brojni umetnici poput Svetlane Ninković, Dragane Ognjenović, Milene ZeVu, Mia Stanišića, ali i desetine studenata umetničkih fakulteta u Beogradu, dok su događaje održale naše vodeće manifestacije Bitef, EXIT, Belgrade Fashion Week i brojne druge.

Iz Medonosnog vrta i pčelinjaka Silosa potekao je višestruko nagrađivani brend meda „Mad Med“, a u celoj zoni Silosa redovno se održavaju izložbe, festivali hrane i pića, predstave za decu i odrasle, edukativni paneli i konferencije, zanatske radionice, časovi joge, bazari domaćih proizvoda i čitav niz muzičkih i raznih drugih dešavanja.

Comments