Da, desio se i taj trenutak – nakon više od 20 godina očekuje nas premijera domaćeg filma Munje opet!, koji će publika od 30. marta moći da pogleda u bioskopima širom Srbije, a glumica Maja Mandžuka se, kao neponovljiva Kata, vraća kao jedna od originalnih zvezdi kultnog ostvarenja iz 2001. godine. Maja nam je otkrila šta se, nakon dve decenije, desilo sa našim omiljenim junacima, na koji način se Kata promenila, ali ponešto i o svojoj karijeri i životu u SAD, kao i u kojoj seriji ćemo uskoro moći da je vidimo.

Maja Mandzuka 2 Maja Mandžuka u susret filmu „Munje opet“: Kata je danas u Beču, a Maja u Beogradu
Q

Odmah ćemo preći na stvar - svi su željni da saznaju šta se, nakon više od dvadeset godina, desilo sa nezaboravnim likovima - Popom, Maretom, Gojkom, Katom i Lolom. Možeš li da nam kažeš nešto više o radnji filma?

A

Munje! je bio i ostao kultni film koji se, za ove 22 godine od premijere, najviše reprizira. Munje opet! je novi film koji se u velikoj meri nadovezuje na Munje! iz 2001. godine, odnosno, radnja filma se i dešava dve decenije posle. Gojko Sisa organizuje slavlje povodom godišnjice mature u Beču, i zove celo svoje odeljenje na čelu sa razrednom koju igra Seka Sablić. E sad, ko dolazi pozvan, a ko nepozvan, publika će od 30. marta imati prilike da vidi u bioskopima.

Q

Gde je Kata danas? U kojoj meri se promenila otkad smo je poslednji put videli?

A

Kata je danas u Beču, a Maja je u Beogradu. (smeh) Ne mogu mnogo da otkrivam, ali mogu reći da je Kata sazrela, ali i dalje je ostala pokretač i inicijator za dobre stvari i ideje.

Maja Mandzuka 1 Maja Mandžuka u susret filmu „Munje opet“: Kata je danas u Beču, a Maja u Beogradu
Q

Pored tebe, od originalne glumačke postave vraćaju se i Sergej Trifunović, Boris Milivojević, Nikola Đuričko i Milica Vujović. Koga ćemo videti u novim ulogama?

A

U novim ulogama ćemo videti iskusnu i legendarnu Seku Sablić, Dragana Marinkovića – Macu, kao i veliki broj mladih talentovanih glumaca koji filmu daju novu energiju.

Q

Bez ustručavanja možemo reći da "Munje!" (2001) danas važi za kultni film, čiji se scenario neprestano citira u svakodnevnom govoru. Koja je tvoja omiljena rečenica ili scena iz ovog ostvarenja?

A

Ne znam, tj. bar ja ne znam nijedan domaći film koji ima toliko replika koje su 22 godine aktuelne i svako zna bar jednu. Hm, teško mi je da izdvojim, ali nek to bude: Dolce Gabbana, i njega ćemo da hapsimo. Lično mi je najdraža, a na setu ju je improvizovao nezaboravni Nebojša Glogovac. Moram da priznam da me i danas pitaju: Da li Kata još uvek koristi taj parfem?

Maja Mandzuka 8 Maja Mandžuka u susret filmu „Munje opet“: Kata je danas u Beču, a Maja u Beogradu
Q

Da se vratimo malo unazad. Nakon "Munja", dobila si glavnu ulogu u drami "Virtualna stvarnost", u kom si igrala Senku, tinejdžerku iz ugledne porodice koja ulazi u svet droge. Svi se sećamo da nam nije bilo svejedno kad smo film prvi put gledali u bioskopu. Koliko ti je bilo zahtevno, izazovno da igraš ovako ozbiljnu ulogu?

A

Prezadovoljna sam svom glumom u tom dramskom filmu, koji bi, zbog teme droge, i danas bio jednako aktuelan kao tad. Ozbiljno sam se pripremala za tu ulogu, a imala sam i veliku pomoć rediteljke Dude Ćeramilac, koja me je veoma lepo vodila. Naravno, ne mogu da ne pomenem sjajnu glumačku ekipu na čelu sa Draganom Nikolićem, Sonjom Savić, Radimilom Živković, Danilom Lazovićem i Nikolom Đuričkom koji je igrao Senkinog dečka.

Q

Nakon "Virtualne stvarnosti", zaigrala si u filmu "Zvezde ljubavi", a potom si diplomirala produkciju na Akademiji umetnosti u Beogradu. Međutim, ubrzo si se odselila u Njujork, gde si upisala školu glume – čuveni filmski institut "Li Strazberg". Kako si se odlučila na ovaj potez? Šta mu je uslovilo?

A

Da, u Beogradu sam diplomirala produkciju filma, pozorišta, televizije i radija. Naučila sam mnogo, i to kasnije koristila u svom producentskom poslu u filmskom studiju Warner Brothers u SAD. Želela sam da usavršim glumu u Njujorku na institutu Li Strazberg, a potom i na masterklasu u Los Anđelesu, jer sam dobila mnogo odličnih procena onoga što sam uradila.

Maja Mandzuka 5 Maja Mandžuka u susret filmu „Munje opet“: Kata je danas u Beču, a Maja u Beogradu
Q

Šta si na Institutu naučila što i danas u poslu praktikuješ? Da li si upoznala pojedine interesantne likove?

A

Naučila sam da se glumac rađa s talentom, i da se usavršavanjem oslobađa i uči tehnike glume, i još mnogo toga. Naravno, moje mesto i školovanje su me dovele do mogućnosti učlanjenja u SAG/AFTRA (udruženje filmskih glumaca).

Q

Pored uloga u filmovima "Hell Ride" i "2:22", malo se zna o tvojim godinama u SAD. Čime si se tamo bavila i da li si uspela da ostvariš ono što si želela?

A

Igrala sam manje uloge, a pojedine sam i odbila. Imala sam glumačke zadatke u muzičkim spotovima iz komercijalnih razloga. Godinama sam radila u produkcijskom timu studija Warner Bros, a pomalo sam radila i kao stilista. U osnovi – to.

Maja Mandzuka 3 Maja Mandžuka u susret filmu „Munje opet“: Kata je danas u Beču, a Maja u Beogradu
Q

U Srbiju si se vratila 2019. godine kad si dobila ulogu u domaćoj TV seriji "Vrata do vrata", u kojoj si zaigrala u čak 288 epizoda. Šta te je ulozi Sare privuklo, pa si odlučila da se vratiš u Beograd?

A

Serija Vrata do vrata je za mene super. Sitkom, tj. situacija komedije, kratke, duhovite priče, dinamično, sve lepo. Upravo me je to privuklo da prihvatim ulogu Sare jer privatno volim da gledam takve formate. Imali smo odlične uslove, briga o glumcima je bila savršena. Zaista jedno od najlepših iskustava.

Q

Oduvek je oko tebe vladala određena doza misterije. Šta je to što javnost ne zna o Maji Mandžuki?

A

Mislim da javnost o meni zna dovoljno – po mojoj proceni i u skladu sa mojom ličnošću.

Maja Mandzuka 6 Maja Mandžuka u susret filmu „Munje opet“: Kata je danas u Beču, a Maja u Beogradu
Q

Kako provodiš vreme van posla? Gajiš li strast prema još nečemu pored glume?

A

O da, gajim strast prema sportu, ali kao aktivni navijač. Rekreativno volim da igram tenis. Raduje me što je došlo proleće, pa ću ponovo moći da uzmem reket u ruke.

Q

Upravo si završila i snimanje četvrte sezone TV serije "Urgentni centar". Možeš li da nam kažeš nešto više o svojoj ulozi i kad ćemo te videti na malim ekranima?

A

Iako ni ovde ne mogu mnogo da otkrivam, mogu reći da u četvrtoj sezoni serije Urgentni centar igram doktorku, hirurga. Bilo mi je zabavno jer me medicina lično veoma interesuje. Premijera četvrte sezone se očekuje na jesen.

Maja Mandzuka 7 Maja Mandžuka u susret filmu „Munje opet“: Kata je danas u Beču, a Maja u Beogradu
Comments