Treći spot, sa albuma “Wounded rhymes”, za pesmu “Sadness is a Blessing”, još jedna je potvrda da je ova devojka vredna naše pažnje. Reditelj je Tarik Salej (Tarik Saleh), koji je režirao i video za pesmu “I follow rivers”. Njeni spotovi postali su nezaobilazna vest na svakom muzičkom blogu ili sajtu.

Neprijatna atmosfera, vodka i muškarac koji sedi preko puta nje. Zatečeni smo u priči kojoj ne znamo ni početak ni kraj, sa već odigranim zapletom. Njeno nepredvidivo, senzualno plesanje uz stihove refrena: “Sadness is a blessing, sadness is a curse, sadness is my boyfriend, oh sadness I’m your girl”, vodi nas kroz skoro sedam minuta dugačak video.

lykke li 242x300 Majska opsesija: Lykke Li Spot govori o odnosu ćerke i oca. Li je to jasno naglasila na svom blogu napisavši ispod spota sledeće:

“Father,
I know I Broke
Your heart, it was never
My intention, all I
Ever wanted was to
Dance…”

Rođena u porodici hipika u Švedskoj, kao ćerka rokera i pank pevačice, od najranijeg detinjstva počela je da putuje po celom svetu. Sa šest godina se preselila u Portugal, zatim je neko vreme je živela u Maroku i Lisabonu, a zime je provodila na Nepalu i Indiji. Tinejdžerske dane je provela u Bruklinu. Uticaj svih ovih kultura se prepoznaje u njenoj muzici.
Prvi album,”Youth Novels”, izdat 2008. godine, kako sama kaže, inspirisan je pričama iz mladosti, raskidima, odrastanjima i sazrevanju. Kao devetnaestogodišnjakinja postiže zavidan uspeh ovim debitantskim albumom i pridobija simpatije indie fanova.

Njen drugi album, pod nazivom “Wounded rhymes”, objavljen krajem februara, prethodno je najavljen pesmom “Get some”, zatim i hitom “I follow rivers”. Iako bi očekivali drugačije, jer se Liki Li (Lykke Li) preselila i snimila album u Los Anđelesu, “Wounded rhymes” odlikuje malo mračnji ton, u određenoj meri zreliji nego prethodni. Prožet je tužnim notama, ali ni u jednoj pesmi nije skroz mračan. Ritam pesme vam ne dopušta da se rastužite. Bubnjevi, udaraljke, klavir i pomalo gitara, unose svetliju notu u svaku numeru.

Ova umetnica predstavlja deo talasa švedskih zvezda na svetskoj muzičkoj sceni, ali nju ne možete svrstati ni u jedan šablon (elektro, indie-pop, new wave, alternative-pop itd). Moglo bi se ipak reći da predstavlja mešavinu Robyn, Bat For Lashes, Goldfrapp i La Roux.

Da li je ona mejnstrim? Da li je bitno? Bitno je kako zvuči novi album – a zvuči odlično! Od strane kritike je prihvaćen, od publike dugo iščekivan i sada već obožavan.


Mirjam Mitrović je vanvremenski nasmejana. Krije da je intelektualka, ali ne može da sakrije nemirni duh. Hiperaktivna i uvek spremna na besprekoran i pozitivan “hejt”. U dan joj stane više nego u nečiju nedelju. U klubu pesme i bitove prepoznaje i pre nego što provire iz zvučnika, a izvođačima vrednim pažnje zna i srednje ime. Bez mobilnog ne ide nigde. Twitter proverava redovnije od pošte, i za nju je je sve stvar volje, a ne mogućnosti. Širokog osmeha i srca, neće vas ostaviti ravnodušnim.

Comments