Svoj omiljeni karmin kopate noktom iz pakovanja jer ne možete da se pomirite sa činjenicom da ste ga potrošili i da bi trebalo da se oprostite. Olovke za oči i usta su vam manje od poklopca, skoro nećete ni moći više da ih zarežete.

Međutim, šminka ima rok trajanja i ukoliko ne vodite računa o sadržaju svog nesesera i ne održavate pribor za šminkanje čistim, možete zaraditi ozbiljne infekcije kože koje će vam ostaviti trajne ožiljke.

Maskara

Ovo je proizvod na koji morate obratiti najviše pažnje. Maskaru stavljate svakodnevno skupljajući sve bakterije sa svog oka i ubacujući to na četkici nazad u pakovanje. Ukoliko koristite maskare kojima je prošao rok trajanja možete zaraditi crvenilo, iritaciju oko ili konjuktivitis.

Menjajte je na svaka dva, tri meseca.

article 0 16D4FD67000005DC 27 634x417 Make up savet: Koliko godina ima tvoj karmin?

Puder

Većina pudera kao osnovu ima vodu što žnači da ga bakterije obožavaju! Neotvoren puder može da opstane i par godina, ali kada ga otvorite, bacite ga nakon šest meseci, najviše godinuj dana. Po boji i mirisu možete videti kada je puder pokvaren. Ukoliko to stavite na lice zaradićete ozbiljne osipe, bubuljice ili ozbiljne infekcije kože koje se teško i dugo leče i ostavljaju ožiljke.

Korektor

Ovaj proizvod treba da prikriva nedostatke na koži a ne da ih izaziva. Znaćete da se korektor pokvario ukoliko nije dobre boje, odnosno odvojiće se obojeni deo. To će se desiti nakon godinu dana ukoliko je u pitanju tečni korektor ili ukoliko je u pitanju korektor u stiku, nakon dve godine.

Puder u prahu

Ovaj proizvod služi kako bi vašu šminku fiksirao i učinio je dugotrajnijom. Većina pudera ovakvog tipa traje okok dve godine.

Rumenilo

Ukoliko govorimo o rumenilu u prahu ono takođe traje oko dve godine. Čim je formula na bazi vode, daleko brže se kvari. Zato održavajte svoje četke čistim i ovaj proizvod možete bezbedno koristiti godinama. Jedina opasnost leži u tome što kada nanosite rumenilo možete pokupiti na četki čestice proizvoda koje ste prethodno naneli, pa ukoliko su oni pokvareni pokvariće se i vaše rumenilo.

article 2318246 19969590000005DC 216 634x8182 Make up savet: Koliko godina ima tvoj karmin?

Senke za oči

Zamenite svoje senke za oči na svaka tri meseca kako biste izbegli opasnost od iritacije oka. Još veću pažnju obratite na kremaste senke, jer one sadrže vodu, a i ukoliko ih nanosite prste, operite ruke pre svakog nanošenja.

Ajlajner

Bilo da je u pitanju olovka ili koristite tečni lajner, trebalo bi da ga menjate na svaka tri meseca. Jako je teško da primetite da su ovi proizvodi kontaminirani, zato se nemojte šaliti sa zdravljem vaših očiju već vodite računa da četkice kojima nanosite šminku na oči uvek budu čiste, a šminka nova.

Karmin

Karmin možete duže vremena koristiti. Menjajte ga nakon godinu dana, a ukoliko ste bili bolesni nedavno, tad obavezno bacite proizvode koje ste koristili u vreme bolesti. Kada je reč o sjaju za usne prepoznaćete da se pokvario tako što će se boja odvajati i mirisaće na ustajalo ulje za kuvanje.

Lipstick and Lip Gloss Make up savet: Koliko godina ima tvoj karmin?

Lenka Gatić

Comments