WE LOVE: #musthave patike koje ćeš viđati svuda tokom narednih meseci

Uvod u leto u Beogradu: Šta ne smeš da propustiš tokom juna

Jednostavni trikovi da ubrzaš metabolizam i pripremiš telo za leto

Održivost kao budućnost mode iliti zašto treba da daš prednost klasici

Kako da prevaziđeš strahove i ostvariš svoj najveći cilj

3 najneprijatnije situacije + kako da se izvučeš

O ovome se ne priča: Bubuljice i nesavršenosti na koži kod odraslih žena + kako ih se rešiti!

Beauty Talks: Kako da ti koža bude glatka duže vreme?

U fokusu: Ovaj uređaj za uklanjanje dlačica koriste sve influenserke – i oduševljene su rezultatima!

Sara Jo ti otkriva kako da pronađeš odgovarajuću nijansu crvenog karmina!

1/3

Neravnopravnost između žena i muškaraca je dosta primetna nažalost u svim poljima, pa tako i u umetnosti. Svakako, situacija danas je dosta bolja nego što je nekada bila, ali još uvek prilično daleko od sjajne. Biti umetnica u Evropi između 15. i 17. veka je sasvim neiznenađujuće bilo izuzetno teško, toliko da u knjige istorije umetnosti nije upisano njih puno, a retke su i ona gde jeste uopšte. Razlika između muškaraca i žena i njihovih uslova za stvaranje je bila tolika da su u 16. veku u Italiji, umetnici mahom nazivani virtuoso (virtuoz) što se prevodi kao “smrtni bog” dok ženama gotovo da nije data prilika da stvaraju budući da su časovi bili zatvoreni za njih, i nije bilo moguće da budu svuda gde i muškarci.

Ipak, uprkos poteškoćama i sputavanjima, one su stvarale. Žene sa ove liste nisu dozvolile da ih zastraše komentari kritičara, kao ni predrasude da je četkica muško oruđe, a da one kao pasivan pol treba da se bave nečim drugim. Protiv svih predrasuda i ograničenja ove žene su uzvratile onim što su umele jako dobro da rade, da slikaju! Razvijale su svoje tehnike, specifične pigmente i podržavale i učile nove generacije umetnica učeći ih da ništa ne može da im stane na put ako zaista nešto žele. Trebalo je da prođe mnogo godina, tačnije vekova, da bi njihovo stvaralaštvo bilo priznato, ali danas se može reći da jeste i da radove ovih sjajnih žena možemo naći u Madridu, Rimu itd.

Judith Leyster

Holanđanka čiji je hrabar potez četkicom, uticao na stvaranje stila koji je bio daleko ispred njenog vremena. Njeni svetli, veseli portreti muzičara su često prikazivali veliki raspon facijalnih ekspresija i psihologija, onih koji su joj pozirali, a to je često kombinovala sa mrtvom prirodom, što je dokazivalo njenu sposobnost da kombinuje žanrove. Sa takvim izobiljem modernih motiva koje je predstavljala, nije iznenađujuće što su buduća pokolenja slikara bila inspirisana njenim metodama. To je išlo toliko daleko da je poznat i slučaj u kom je navodno Franc Halsova slika prodata Luvru. Na sudu je otkriveno da je ovaj rad, koji su mnogi hvalili među kojima i Mone, potpisan sa JL, Judithinim inicijalima, što je dodatno reaktuelzovalo njenu poziciju.

Editors choice