Hot topics

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Iz našeg nesesera: Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Koje dodatke ishrani treba da konzumiraš za očuvanje opšteg zdravlja

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Ljubavni horoskop za jul 2020.

Najvažnije stvari na životnom spisku posle 30-e

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

Top 5 boja koje ćemo ovog leta želeti u svojim garderoberima

Smešten na jugozapadu Maroka u obroncima veličanstvene planine Atlas, Marakeš sa pravom zovu “kraljevskim gradom”. Poznat je još i kao “crveni grad” i “biser juga”, a istina je da očarava svojom egzotičnom dušom.

U bogatoj istoriji ovog grada, smenjivalo se nekoliko dinastija koje su vladale. Marakeš je osnovan još u 11. veku, a njegovim osnivačem se smatra prvi kralj dinastije Almoravida – Jusuf Ibn Tašfin (Yusuf Ibn Tashfin). Upravo ovaj vladar je zaslužan što je Marakeš okružen zidinama dugim 12 km sa devet veličanstvenih gradskih kapija – koje su danas njegovo glavno obeležje.

Panorama grada Marakeš: Grad istočnjačke lepote

Nazivaju ga crvenim gradom jer po zakonu sve građevine moraju biti od crvene opeke

Glavni trg Džema el-Fna podsetiće vas na prekrasne filmske scene u kojima se kupci pogađaju za niže cene sa uvek iskusnijim i prefriganijim prodavcima. Šarenolika ponuda proizvoda prijatna je svakom oku, ali ipak se najviše kupuju orijentalni začini, marokanska keramika i ćilimi. Ime ovog trga znači “o sastanku mrtvih”, a naziv odgovara nekadašnjoj nameni trga, jer tu je nekada bilo srednjovekovno gubilište.

I dok je danju glavni trg bogata pijaca, sa sumrakom postaje prava cirkuska atrakcija na kojoj se mogu videti ukrotitelji zmija, žongleri, proroci, istočnjački pripovedači. U isto vreme lokalni stanovnici iznose sofre i odmaraju uz čaj od nane i marokanske kolačiće, kao i uz tradicionalni kus-kus. Svako ko se nađe na čuvenoj Džemi u prilici je da spozna jedinstveni duh dinamičnog marokanskog života.

Mnostvo ljudi na trgu Marakeš: Grad istočnjačke lepote

Spoj svih ukusa, mirisa, boja

Ipak, najatraktivnije mesto za kupovinu je čuvena tržnica Souks. Na stotine posetilaca obilazi ovaj bazar, a uporni trgovci nude specijalne popuste na proizvode od kože, sirove svile ili srebra.

Starac gura kolica sa vocem pored tezgi sa sarenim tkaninama Marakeš: Grad istočnjačke lepote

Pogađanje za cenu je obavezni deo pijačnog biznisa

Jedna od najčudesnijih atrakcija Marakeša su vrtovi grada: botanička bašta, plantaža palmi i rodni maslinjaci. Zelenilo, bogati mirisi i savršeno pejzažno uređenje učinili su ove bašte omiljenom destinacijom turista.

Palata Bahia je prekrasna građevina izgrađena u 19. veku po zamisli tadašnjeg sultanovog vezira. Ogromno imanje na 8,000 m² nosi ime jedne od vezirovih žena, a unutra se mogu videti nekadašnji harem, brojni paviljoni, mermerni pod i raskošni mozaici.

Dvoriste luksuznog zdanja Marakeš: Grad istočnjačke lepote

Danas se koristi kao rezidencija za gostujuće diplomate

Jedna od glavnih znamenitosti Marakeša su ostaci palate El Badi sagrađene od italijanskog mermera, irskog granita i indijskog oniksa.

Spoljni zidovi palate Marakeš: Grad istočnjačke lepote

Ruševine su i dalje jedinstveno kulturno nasleđe

Džamija Kutubija iz 12. veka je poznata po jednom od najlepših minareta na svetu visokom 77m koji zbog svoje grandioznosti predstavlja glavni simbol i orijentir ovog arapskog grada.

Minaret Marakeš: Grad istočnjačke lepote

Replika ovog minareta je izgrađena u Kazablanki

Svako ko poseti Marakeš trebalo bi da proba tradicionalni osvežavajući napitak – kaktusovu jabuku i tajine – gastronomski specijalitet od mesa služen u glinenim posudama.

Trgovac i zacini Marakeš: Grad istočnjačke lepote

Začini zauzimaju važno mesto u marokanskoj kuhinji

Marakeš je više od grada. Spoj različitosti i kontrasta. Podeljen na stari, autentični deo i novi, moderni, nudi dve paralene priče: tradicionalnu istočnjačku priču o veri i mitu, muzici i zabavi, i modernu evropsku pripovest o redu i luksuzu, modenskim buticima i hotelima.

Ipak, najzavodljiviji je Marakeš koji otkriva istinitu sliku o svojoj bogatoj istoriji i običajima. Tu mislimo na ulice pune bosonoge dece, magarećih zaprega, bučnih uličnih trgovaca i jurodivih prosjaka, jer to je autentičan prizor Marakeša, za nas uzbudljiv i fascinantan, a za njegove žitelje tako uobičajen i poznat.


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

 

Editors choice