Da bi posmatrači zaključili da je neko uspeo preko noći, do tog trenutka taj neko je već uložio barem deset godina rada u svoj uspeh.

Dobitak na lotou? Tras, sedmica! Ali taj neko već pola života uplaćuje istu kombinaciju i bilo je neizbežno da je jednom ubode, ako poživi dovoljno dugo.

Marfijev zakon A možda neko zna zašto je to dobro1 Marfijev zakon: A možda neko zna zašto je to dobro?

Neko je preko noći postao popularan – otpevao hit, napisao bestseler, odigrao glavnu ulogu za Oskra. Ali taj neko radi na tome ko zna koliko dugo. Niko nije preko noći postao pevač, pisac i glumac.

A to su samo velike stvari. One koje pojednica izbacuju u prvi plan i izlažu ga javnosti.

Sve ostale, male stvari koje su čitav nečiji život i koje prolaze neprimećeno i nisu važne nikome osim pojedincu i njegovom uskom okruženju, jer na njih utiču i oni ih proživljavaju zajedno sa njim, slede isti zakon.

Marfi je samo tu da nam istakne neprikosnovenost tog zakona, tako što nas podseća na posledice njegovog ignorisanja.

Upozorava nas šta će se desiti ako svoj život proživljavamo kao vožnju toboganom – pljusnućemo u vodu, ili završiti na zemlji, jer tako se završavaju vožnje toboganom.

Ali ako svoj život struktuiramo, posvećujući se ozbiljno svemu do čega nam je stalo, ispunjenost i zadovoljstvo su neminovni. Isto kao što ispušteno parče hleba namazanog eurokremom pada na namazanu stranu i napravi nam štetu, sve ono što ne ispustimo iz ruku završava tamo gde smo hteli.

Comments