Mladu Kragujevčanku zaista nije lako opisati – Magistar farmacije? Mama? Influenserka? Nežnija strana “Tatinog dnevnika”? Zato je najbolje da je predstavimo imenom i prezimenom – Marija Ćalović. Ona je sve što smo nabrojali, i još mnogo toga, a to smo shvatili pomno prateći njen Instagram profil, na kojem se bavi društvenim temama od značaja. Ne boji se da izađe iz okvira majčinstva i sebe pokaže i kao Mariju, a ne samo Vukanovu i Višnjinu mamu, jer sem što je majka, ona je i žena i kraljica. Na njenom profilu uvek možemo da dobijemo dobar savet, kako stilski tako i roditeljski – a odgovore na to kako sebe vidi u budućnosti možete pročitati u novom intervjuu.

IMG 7554f 2 Marija Ćalović: Nakit ne kupujemo samo za sebe već i za naredne generacije (INTERVJU)

Q

Koje komade domaćih dizajnera bi nosila na Njujorškoj nedelji mode?

A

Ja iz dana u dan otkrivam neke, za mene nove, domaće dizajnere i stvarno sam baš prijatno iznenađena komadima koje oni potpisuju. Iako ih ima dosta koji su vredni pominjanja i pohvala, izdvojila bih Predraga Đuknića, i dalje ne mogu da prežalim što nisam neku njegovu venčanicu ponela na svom venčanju. Sad bi neki rekli biće prilike, ali to je jedina predivna stvar za koju ne želim da opet bude prilike (smeh), ali biće sigurno za neku drugu njegovu haljinu.

Takođe, izuzetno volim svedenost i eleganciju kojom odišu komadi Tijane Žunić, kao i “svestranost”, odnosno mogućnost prilagođavanja raznim situacijama, komada koje potpisuje Nina Milović u svom NINAMILÁN studiju.

Q

Da li postoji “pravo vreme za decu” ili je to samo opšte mesto?

A

Smatram da je to vreme veoma individualna stvar koja je blisko povezana sa razvojem nas kao ličnosti, koja treba da bude spremna i sposobna da, pored toga što je odgovorna za sebe, svoje postupke i odluke, bude spremna da to isto radi u ime svoje buduće porodice.

IMG 7743f 2 Marija Ćalović: Nakit ne kupujemo samo za sebe već i za naredne generacije (INTERVJU)

Q

Na koji deo odeće ili nakita bi potrošila najviše novca?

A

Što bi rekao naziv čuvenog filma o agentu Džejmsu Bondu “Diamonds are forever”. U skladu sa tim, nakit u mojoj vizuri ima očiglednu prednost kada bih bila u situaciji ili-ili, iz samo jednog razloga, a to je da nakit ne kupujemo samo za sebe već i za naredne generacije.

Q

Uglavnom mame pišu dnevnike, radosnice, ispisuju poleđine fotografija… Kako je uopšte nastao “Tatin dnevnik”?

A

U našem timu tata ima ulogu kreativca kome je eto, igrom slučaja, u nekom trenutku zafalilo prostora da svoju kreativnost iskaže, pa je izabrao put i temu koja ga najviše raduje i ispunjava, i koja mu je u isto vreme najveći izvor inspiracije. Tako je naša porodica dobila i svoj online kutak koji uveseljava mnoge, i zbog toga nam je veoma drago.

IMG 7649f 2 Marija Ćalović: Nakit ne kupujemo samo za sebe već i za naredne generacije (INTERVJU)

Q

Da li sebe više vidiš kao farmaceuta ili nekog ko pliva u vodama digitalnog marketinga?

A

Pre oko dve godine sam dala otkaz na fakultetu gde sam radila kao asistent. To je u tom trenutku bila veoma teška odluka u koju nisam bila sigurna, ali sada iz ove perspektive vidim da je bila ispravna jer sam u ovom poslu kojim se trenutno bavim uspela da objedinim više oblasti koje volim, a farmacija je svakako jedna od njih.

Q

 Kažu da budućnost zavisi od onog što si danas uradila. Šta je ono što si ti danas uradila?

A

Slažem se, i baš zbog toga se svakodnevno trudim da na kraju dana imam par stvari zbog kojih sebi kažem bravo, bilo da je to da sam uspela nekoga da nasmejem ili da sam uradila nešto što će zaista u korenu promeniti određene stvari. Za danas je to na mikro nivou bila čekirana lista obaveza, a na makro nivou to što sam treći dan zaredom ispoštovala novi režim ishrane, jer sam donela odluku da se dugoročno hranim zdravije i da više vežbam.

IMG 7630f 1 1 Marija Ćalović: Nakit ne kupujemo samo za sebe već i za naredne generacije (INTERVJU)

Q

Na najnerealnijoj društvenoj mreži, ti i Strahinja prikazujete realan život. Da li ste od početka naišli na podršku ili ljudi više vole Instagramičan život?

A

Mislim da smo svi mi, koji smo korisnici te društvene mreže, donekle navikli na “instagramičan život” pa je samim tim ljudima u početku bilo neobično da vide nešto što iskače iz postojećeg okvira. Ali kako je to zapravo naša realnost, u kojoj su se mnogi pronašli i pronalaze se iz dana u dan, vrlo brzo je to neobično postalo poželjno i potrebno na Instragramu.

Q

Da li ti majke često pišu na Instagramu? Šta te pitaju?

A

Da, vrlo često, tačnije, svakodnevno – i ja se trudim da svakoj odgovorim blagovremeno. Pitanja koja mi postavljalju mame vezana su uglavnom za moje iskustvo ali i znanja iz oblasti farmacije. Ono što mogu da ih posavetujem ja im rado odgovorim, ali postoje i pitanja za koje ih uputim kod lekara i kolega farmaceuta koji rade u apotekama, jer jedno je razmena iskustava sa nekim u koga imaš poverenja, a druga stvar je postavljanje dijagnoze i propisivanje terapije.

IMG 7756f 2 Marija Ćalović: Nakit ne kupujemo samo za sebe već i za naredne generacije (INTERVJU)

Q

Ti i Strahinja se često bavite i zdravstvenim temama, kao što je vakcinacija dece. Koliko je bitno da se roditelji, koji imaju uticaj na društvenim mrežama, zalažu za tabu teme poput ove?

A

Mislim da je to od velikog značaja i mi ćemo se uvek truditi da budemo na strani nauke i činjenica, što smo i potvrdili nedavnim učešćem u UNICEF-ovoj kampanji o važnosti redovne vakcinacije dece.

Q

Ti si inspiracija mnogim damama, a ko tebe inspiriše?

A

Mene takođe inspirišu druge dame koje su uspešne u svojim poslovima, koje su istovremno posvećene svojim porodicama, ali i sebi. Kada je žena zadovoljna na ta tri fronta, ona ima i dovoljno energije da je podeli sa drugima, a to je ono čemu i ja težim.

IMG 7696f 2 Marija Ćalović: Nakit ne kupujemo samo za sebe već i za naredne generacije (INTERVJU)

Q

Kako sebe vidiš za 10 godina? Da li već znaš kojom rutom ćeš stići do željene destinacije ili uživaš u lutanju?

A

Ne, nikako ne uživam u lutanju, i to nije stvar trenutka, već odmalena imam potrebu da stvari, kada god je to moguće, isplaniram unapred i bar donekle predvidim moguće situacije, kako bih se na vreme pripremila za njih. E sad, nije baš da planiram 10 godina unapred, ali bih volela da tih narednih 10 budu podjednako dinamične i ispunjene kao prethodnih 10, što će, nadam se, doneti neka nova iskustva, a sa njima i sigurnost i lepšu budućnost.

Produkcija fotografija: WANNABE MEDIA

Tamara Mladenović

Comments