Da je Norma Džin (Norma Jean), odnosno Merilin Monro (Marilyn Monroe), imala više snage da se suoči sa surovom realnošću, pre dva meseca, tačnije prvog juna, napunila bi 85 godina.

on the beach Marilyn Monroe – seks simbol 20. veka

Tokom svog isuviše kratkog života prevazišla je mnogo uspona i padova, i bila neshvaćena i nesrećna i pored ogromne slave i uspeha. Sama sebi bila je najveći neprijatelj i pretnja koja je dovela do kraha. Detinjstvo je provela u sirotištu i hraniteljskim porodicama. Ni dan-danas ne zna se sa sigurnošću ko joj je otac, a majka je zbog psiholoških problema smeštena u duševnu bolnicu. Prvi put udala se sa 16 godina za Džejmsa Doertija (James Dougherty). Njihov brak kratko je trajao, samo četiri godine. Normu je ponela želja za slavom, i iako je volela svog muža, nije bila spremna da mu posveti svoju pažnju. U to vreme radila je u fabrici municije, gde ju je i otkrio fotograf. Ubrzo je postala uspešan model, ali je za sebe imala veći san – da postane glumica. Posle razvoda, njena karijera doživela je nagli uspon. Ubrzo je potpisala prvi filmski ugovor, obojila svoju kosu u platinastoplavo i promenila ime u Merilin Monro.

Na vencanju Marilyn Monroe – seks simbol 20. veka

Svoju ulogu zvezde obezbedila je 1953. godine, ulogom u filmu “Nijagara“. Godinu dana kasnije udala se za Džoa Dimađa (Joe DiMaggio). Posle par meseci, Merlinka je snimila kultnu scenu u kojoj joj vetar diže haljinu. Svaki put kad bi se haljina digla, publika bi se uzbudila, a Dimađo poludeo od ljubomore. Merilin je zatražila razvod posle samo devet meseci braka zbog psihičkog nasilja.

Kultna scena Marilyn Monroe – seks simbol 20. veka

Godinama kasnije obratila mu se za pomoć zbog psihičkih problema. Njen psihijatar ju je, godinu dana pre njene smrti, smestio u psihijatrijsku bolnicu, gde se nalazila na odeljenju za najteže slučajeve. Kako se nije mogla sama odjaviti, pozvala je Dimađa, koji je izvadio iz bolnice. Nakon njene smrti, Dimađo je otišao po njeno telo i sam organizovao sahranu. Dvadeset godina slao je na njenu grobnicu buket crvenih ruža, tri puta nedeljno. Za razliku od njena druga dva muža, Dimađo nikada nije govorio o njoj za medije, niti se ikada ponovo ženio.

nude Marilyn Monroe – seks simbol 20. veka

Samo pola godine nakon razvoda od Dimađa, ponovo je stala na ludi kamen, sada sa dramaturgom Arturom Milerom (Arthur Miler). Venčanje se krilo od medija i javnosti. Merilin je zatrudnela, međutim, ubrzo je saznala da boluje od endometrioze i da je trudnoća vanmaterična, i završilo se pobačajem. Taj gubitak nikada nije mogla da preboli. Posle četiri i po godine zajedničkog života, brak je okončan.

Najveću slavu postigla je u filmu „Neki to vole vruće“ („Some like it hot“), za koju je dobila Zlatni globus kao najbolja glumica u mjuziklu.

Some like it hot 1024x767 Marilyn Monroe – seks simbol 20. veka

Slikala se i za “Vogue“, a njeno telo krasilo je naslovnu stranu časopisa “Playboy“.

Naslovna strana plejboja Marilyn Monroe – seks simbol 20. veka

Posle pobačaja počela je da konzumira velike količine tableta za smirenje, koje su je dovele do zavisnosti. Nije više mogla ni da zaspi bez njih. Redovno je kasnila na snimanja, nije više bila koncentrisana i njena karijera morala je biti okončana.

Gold dress Marilyn Monroe – seks simbol 20. veka

U maju 1962. godine ostvarila je poslednji poznat javni nastup, pevajući “Srećan rođendan, dragi predsedniče“ na proslavi rođendana predsednika Džona Kenedija (John Kennedy).

Petog avgusta 1962. godine spremačica je našla Merilin mrtvu u njenom domu u Los Anđelesu. Lekari su zaključili da je uzrok smrti predoziranje tabletama za spavanje. Ostala su pitanja o okolnostima pod kojima je preminula, a postoje i teorije zavere da su za njenu smrt odgovorna braća Kenedi.

Diamond are the girl best friend Marilyn Monroe – seks simbol 20. veka

Merilin Monro bila je i ostala prototip holivudske filmske zvezde. Ostavila je neizbrisiv trag ne samo u kinematografiji, već i modi. Oslobodila je žensko telo i iskazala veliku erotičnost kroz svoje odevanje. Nedavno je na aukciji prodata njena čuvena bela haljina za čak 4,6 miliona evra.

red dress Marilyn Monroe – seks simbol 20. veka

Modna kuća “Dolce & Gabbana” predstavila je čitavu kolekciju inspirisanu Merlinkom.

VogueSPA IntoTheArt 02 Marilyn Monroe – seks simbol 20. veka

U Los Anđelesu postoji muzej u kojem se čuvaju sve njene haljine i kostimi iz filmova.

Statue of Marilyn Monroe at The Womens Museum in Dallas Texas 768x1024 Marilyn Monroe – seks simbol 20. veka

Svojom platinastom kosom i figurom peščanog sata plenila je i izazivala divljenje širom sveta. Žene i dan-danas nose frizure i haljine nalik na njene, i po svemu sudeći to će još dugo trajati.


Anja Križan je studentkinja novinarstva, večni sanjar, romantik i hedonista, zarobljena u sopstvenoj bajci. Njena izražena intuicija i želja da svet bude bolji i lepši vodi njene reči po papiru. Voli iskrenost, dobrotu, neiskvarenost. Ne voli laž, diskriminaciju i agresivnu glupost.

Comments