Novi performans Marine Abramović pod nazivom “512 sati”, umetničko delo dugog trajanja, biće otvoren sutra u 10 časova u galeriji “Serpentine” u Londonu i reč je o najčistijem i najkontroverznijem događaju u njenoj karijeri. U jedinstvenom događaju koji je napravljen za ovu galeriju, ona će, uz pomoć predmeta koje je sama odabrala, na različite načine uspostavljati interakciju sa posetiocima.

Marina Abramovic Viennale 2012 Marina Abramović: Novi performans 512 sati

Da bi na najkvalitetniji način doživeli performans i razumeli događaj, svi posetioci će na ulazu u galeriju morati da ostave svoje stvari poput torbi, jakni, elektronske opreme, satova i foto-aparata. Okruženje u galeriji biće jednostavno i u kompletnom prostoru biće samo Marina Abramović, neko od posetilaca i predmeti pomoću kojih će umetnica stalno menjati sled događaja.

– Ne postoji tu nikakvo izloženo delo. Tamo ću biti samo ja i posetioci koji su moj živi materijal. To je nešto najradikalnije, najčistije što ja mogu da uradim. Biću tamo svakog dana, tokom svih osam sati, sa publikom koju uopšte ne poznajem. Kada oni stignu i kada stignem i ja, nešto će se desiti. Svakog dana desiće se nešto drugačije. Hoću da pokažem da možete napraviti umetnosti ni iz čega, rekla je ona prilikom gostovanja na radiju BBC.

Marina Abramović je pionir u umetnosti performansa i koristeći svoje telo kao subjekat i objekat, ona je pomerila fizičke i mentalne granice svog bića. Nastup u galeriji “Serpentajn” biće njen prvi veliki nastup od 2010. godine i performansa “Umetnik je prisutan” u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku. Izložba “512 sati” oslanja se na istoriju upotrebe tela kao osnovnog materijala umetničkog dela i tokom boravka u galeriji “Serpentajn” umetnica se po prvi put obavezala da će kompletan događaj biti improvizacija, bez scenografije i planiranih detalja. Izložba “512 sati” je po konceptu veoma slična ideji na osnovu koje će funkcionisati MAI institut, koji Marina Abramović planira da otvori u Hadsonu, gradu pored Njujorka, i za čiju prvi fazu je tokom prošle godine prikupljala donacije širom sveta.

Performans u galeriji “Serpentajn” traje do 25. avgusta svakog dana od 10 do 18 časova, osim nedelje. Ulaz je slobodan.

O Marini Abramović

Marina Abramović je rođena 1946. godine u Beogradu i jedan je od najtrajnijih umetnika našeg vremena. Karijeru je započela u ranim sedamdesetim dok je pohađala Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu. Nakon istraživanja u oblasti slikarstva, crtanja, teksta i umetnosti zvuka, ona je postala pionir u upotrebi performansa kao oblika umetnosti. Slikarstvo je zamenila za crtanje po telu (bodi art), odnosno bol, pokret, mimiku, gest, insistirajući na jeziku tela igrača, akrobata, seoskih vračeva, tibetanskih kaluđera i šamana. Iscrpljivanje tela je postala osnovna karakteristika njenog performansa. Kao glavni deo generacije umetnika koji se bave performansom od kojih su i Brus Nauman, Vito Akonči i Kris Burden, Abramović je stvorila neke od najvažnijih prepoznatljivih umetničkih dela i jedini je umetnik svoje generacije koji još uvek pravi zapažene radove tokom svojih dugih performansa. Živi u Njujorku, SAD.

Comments