Hot topics

#pričeiznutra: Teme kojih se i žene stide, a ne bi trebalo!

Kako da se našminkaš kada nosiš masku?

7 najpopularnijih modela vereničkog prstenja i burmi u 2020.

#MySkinMyWay: Slavimo lepotu i jedinstvenost tvoje kože! Prijavi se i budi deo našeg beauty advertorijala!

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Marketing mreža, u proteklih nekoliko meseci, sprovela je temeljnu i dubinsku analizu agencija koje posluju u Srbiji u oblasti tržišnih komunikacija, pod nazivom #AgencyReport19.

Cilj ovog istraživanja bila je analiza tržišta za 2018. godinu, odnosno sticanje uvida u stanje u industriji, sakupljanje transparentnih podataka i rangiranje agencija po različitim kriterijumima. U pitanju je jedinstvena istraživačko – izveštajna platforma koja ima višestruku namenu i dalekosežne uticaje na tržište marketinških komunikacija u Srbiji.

Studija #AgencyReport19 pokazala je da je u periodu od samo godinu dana u Srbiji otvorena čak 31 nova agencija, od čega je najviše novootvorenih agencija za tržišne komunikacije (13), zatim agencija za digitalne komunikacije (9). U ovom trenutku u Srbiji u oblasti tržišnih komunikacija i marketinga posluje čak 319 pravnih lica (bez preduzetnika), što je u odnosu na 2017. rast od 10,76 odsto.

Agencije koje su bile predmet analize posluju u najvećem procentu (32 odsto) od 6 do 10 godina, kao i od 0 do 5 godina i od 11 do 15 godina (po 27 odsto).

Ukupan poslovni prihod na nivou cele industrije iznosio je u 2018. godini 48,27 milijardi dinara, što je povećanje od 8,23 odsto u odnosu na 2017. godinu. Ukupna neto dobit na nivou cele industrije u Srbiji u prošloj godini iznosila je 2,5 milijardi dinara, što je rast od 2,14 odsto u odnosu na 2017.

Po poslovnom prihodu u 2018. najveće tržišno učešće imale su agencije za zakup medija i programiranje plana oglašavanja 46,68 odsto. Ova grupacija agencija ostvarila je poslovni prihod od oko 22,53 milijarde dinara, dok je neto dobit nešto više od 1,48 milijardi dinara.

Agencije za tržišne komunikacije u prošloj godini, sa tržišnim učešćem od 25,86 odsto, prihodovale su na nivou grupacije od 125 pravnih lica skoro 12,5 milijardi dinara. Ova grupacija agencija zabeležila je pad neto dobiti za nešto više od 107% u 2018. godini.

Pad poslovnog prihoda na nivou industrije zabeležile su samo agencije marketinška i društvena istraživanja (-3,24 odsto). Najveće povećanje prihoda u prošloj godini zabeležile su agencije za digitalni marketing (22,46 odsto) i agencije za odnose s javnošću (18,30 odsto).

Kada je u pitanju broj zaposlenih na nivou industrije, agencije u Srbiji zapošljavaju preko 3.500 ljudi (bez preduzetnika). Broj zaposlenih na nivou industrije u 2018. uvećan je za 4,93 odsto. Najviše zapošljavaju agencije za tržišne komunikacije, iako su u 2018. jedine zabeležile pad broja zaposlenih u odnosu na 2017. godinu za oko -2,5 odsto. Broj novozaposlenih u agencijama za digitalni marketing u 2018. uvećan je za nešto više od 17 odsto, a u agencijama za zakup medija i programiranje plana oglašavanja za preko 14 odsto.

Zarade u oblasti tržišnih komunikacija iznad su prosečne plata u Srbiji. Prosečna neto zarada zaposlenih u agencijama za zakup medija i programiranje plana oglašavanja bila je najveća na nivou cele industrije, a iznosila je u prošloj godini oko 720 evra, dok agencije za tržišne komunikacije i agencije za marketinška i društvena istraživanja svoje zaposlene plaćaju oko 600 evra. Najmanje neto zarade su u agencijama za kliping i analizu medija oko 270, kao i u agencijama za organizaciju sajmova i drugih događaja oko 320 evra.

#AgencyReport19 analiza pokazala je da tržište marketinških komunikacija u Srbiji nastavlja da raste po svim finansijskih parametrima, ali je s druge strane primetan i veoma veliki procenat novoosnovanih pravnih lica u ovoj industriji, odnosno nastavak trenda usitnjavanja tržišta i otvaranja malih specijalizovanih agencija.

Agency Report dugoročan je projekat Marketing mreže, a prva studija sprovedena je prošle godine. Projekat je upotpunosti u skladu sa misijom i vizijom Marketing mreže u vezi sa transparentnošću, razvojem i usklađivanjem tržišta u Srbiji sa tržištima razvijenih zemljama sveta.

Interaktivne tabele po grupacijama agencija dostupne su na platformi adwork.network/agency-report.

Agency Report 19 e1576058434772 Marketing mreža otkriva: Tržište marketinških komunikacija u Srbiji nastavlja da raste!

Editors choice