Francesco Risso, kreativni direktor modne kuće Marni predstavio nam je najnoviju kolekciju brenda za 2021. godinu. Glavno pitanje koje je postavio sebi kad je ušao u kreativan proces rada na ovoj kolekciji bilo je “Šta je lepota zaista?” i to pitanje se ogleda u načinu na koji ju je predstavio. Njegov koncept lepote uvek se ogledao kroz neku vrstu pobune, odnosno bunta protiv već postavljenih normi, iako je i sam svestan i ne ostaje ravnodušan pred ostvarenjima klasične lepote. Ta dinamika razumevanja estetike lepog i njena istovremena dekonstrukcija kroz odevne komade su ono što čini Rissov dizajn tako autentičnim.

Francesco razume da je ideja brenda Marni oduvek i bila da slobodnije gleda na lepotu i pojam lepog, i da prikaže multidimenzijalnost ovog pojma i to da svako od nas ima svoju tačku gledišta i razumevanje istog. On je ove ideje lično doživljavao i primenjivao i u svom radu u modnij kući Prada, gde je stekao veliko iskustvo i znanje, i gde je pre rada u modnoj kući Marni naučio kako da kroz praksu prikaže ono što mu je u mislima. Sada kada je i sam kreativni direktor, njegova kreativna vizija nema nikakvih stega.

Ono najinteresantnije kod ove kolekcije je originalan način na koji je prikazana, koji upravo najbolje i pokazuje ideju o dekonstruisanoj lepoti. Sve fotografije napravljene su preko FaceTime-a za vreme izolacije, a iza njih stoji fotograf Jack Davison. Odevni komadi poslati su modelima i prijateljima, a oni su sami birali kako će ih stilizovati za fotografisanje. Njihova individualna kreativnost, kao i vizija kako odevni komadi iz kolekcije mogu da se kombinuju dodatno su uticali na princip na kom je bazirana kolekcija, a to je da svako ima svoj pogled na lični stil i izgled. Sam Risso kaže kako je želeo da kroz ovu kolekciju pronađe esenciju sebe i brenda Marni, i da se upravo zbog toga okrenuo unutrašnjem istraživanju. Kada gledamo u sebe, bolje razumemo suštinu onoga što radimo i tako dolazimo do kreativnog oslobođenja od svega onog što nam je zapravo nepotrebno i što nas guši, i Risso je taj princip prikazao kroz svoj rad na ovoj kolekciji.

Fotografije kolekcije su u prvom trenutku izazvale šok među gledaocima, ali kasnije kada je koncept iza njih objašnjen ljudi su razumeli i prihvatili ovu ideju. Sama kolekcija sastoji se iz poznatih estetskih motiva kojima se brend Marni koristi, a to su floralni dezeni i ekstravagantni volumeni koji utiču na promenu siluete ljudskog tela. Ove godine floralni motivi su komercijalniji nego ranije, ali razlog tome je potreba za jednostavnošću i pročišćavanjem dizajna. Cela atmosfera kolekcije je pomalo retro, ali u neobičnosti fotografija pokazuje svoju savremenost. Jasno je da je kompletna kolekcija bila i dizajnirana sa ovakvom idejom prikaza na umu, i da je Risso o tome mislio u samom startu kreativnog procesa.

Naslovna fotografija: instagram.com/marni

Jovana

Comments