Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Tri saveta za postojani tečni puder

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Italijani su poznati po svom slatkom životu (la dolce vita), ali je činjenica da stanje u zemlji više nije tako bajno. I dok pojedini zabijaju glavu u pesak i dalje verujući u zašećerenu sliku realnosti drugi se na svoj način obračunavaju sa stvarnošću. Najoriginalniji i verovatno najhrabriji od njih je Mauricio Katelan (Maurizio Cattelan), poznati italijanski umetnik.

slika 115 Maurizio Cattelan: Umetnost i sarkazam

Jedno od njegovih najpoznatijih dela pod nazivom “La Nona Ora”

Mauricio je rođen u Padovi 1960. godine. U početku svoje karijere se bavio rezbarenjem i izradom nameštaja od drveta, ali je kroz galerije krčio svoj put ka umetničkoj sceni. Sa svojim jedinstvenim i humorističkim pogledom njegov rad se lako izdvojio i ubrzo je postao poznat kao šaljivdžija. Ipak, nemojte da vas po zavara, poruke njegovih dela su sve samo ne površne.

slika27 Maurizio Cattelan: Umetnost i sarkazam

Statua koja se nalazi ispred milanske berze šalje vrlo jasnu poruku (naziv dela je L.O.V.E)

On se obračunava sa crkvom, sa političkim sistemom, sa potrošačkim društvom i mnogim drugim problemima i klišeima 21. veka. Pri tome se ne ustručava da u svojim skulpturama koristi papu ili dečaka koji veoma liči na Hitlera, znajući da sve to nije samo radi provokacije već ima poruku i značenje. On je stekao poštovanje svetske umetničke scene i njegovi radovi se mogu naći u najpoznatijim svetskim galerijama.

slika39 Maurizio Cattelan: Umetnost i sarkazam

Još jedna od interesantnih izložbi (u Roterdamu 2001. godine)

Na Bijenalu u Veneciji je 1993. izdao svoj prostor marketinškoj agenciji koja je tu izložila reklamu za parfem. Naziv instalacije je bio “Working is a bad job”. Za istu izložu iz 2001. godine izložio je fotografiju sa znakom Hollywood, koji se nalazio iznad najveće površine za otpad u Siciliji. Kakvo god da je njegovo mišljenje prezentovaće vam ga bez umotavanja.

slika47 Maurizio Cattelan: Umetnost i sarkazam

Gore pomenuta slika sa Bijenala u Veneciji iz 2001. godine

Mauricio nema zvaničan atelje mada je situiran u Njujorku i putuje širom sveta zbog svojih izložbi. Ovaj satiričar kroz svoja dela provocira javnost pozivajući ih na debatu. I sad je na vama da odlučite da li ćete zabiti glavu u zid ili učiniti nešto.

slika57 Maurizio Cattelan: Umetnost i sarkazam

"Untitled" delo izloženo 2007. u Frankfurtu


Ivona Josipović – večita skitnica sa koferom punim uspomena i bogatim skladištem snova. Autorka je bloga “The Smoke Detector”.

Editors choice