Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Air Max revolucija uz the Spot

Milenijum

Milenijum

triologija milenijum Milenijum

“Nagrađivana trilogija Milenijum postala je svojevrsni globalni fenomen. U 40 zemalja širom sveta prodato je ukupno 25 miliona primeraka ovih bestselera.”

Trilogiju ”Milenijum” čine tri knjige: ”Muškarci koji mrze žene”, ”Devojčica koja se igrala vatrom” i ”Kula od karata”.

1. ”Muškarci koji mrze žene”

Kao i svake godine, i ovog prvog novembra bivšem industrijskom magnatu Henriku Vangeru za rođendan je stigao neobičan poklon – još jedan podsetnik na tajanstveni dogadaj iz prošlosti koji predstavlja neizdrživo breme za starca. On zato želi pokušati još jednom, pre smrti, da razreši misteriju koja ga muci decenijama…

Mikael Blumkvist je jedan od vodećih švedskih ekonomskih novinara. Suvlasnik je lista Milenijum, sa čijom je glavnom urednicom deo jednog ljubavnog trougla. Poznat kao beskompromisan borac za rasvetljavanje ekonomskih malverzacija, ima besprekornu karijeru i izuzetnu reputaciju. Kada bude osuđen za klevetu poznatog biznismena, naći će se na životnoj i poslovnoj prekretnici. Upravo tada dobija neočekivanu ponudu od Henrika Vangera… Može li mu prihvatanje ovog zadatka pomoci i u spasavanju Milenijuma, ali i sopstvenog kredibiliteta?

Bleda i anoreksičnog izgleda, istetovirana, ošišana skoro do glave, s probušenim nosem i obrvom – Lizbet Salander je najbolji istražitelj u prestižnoj stokholmskoj firmi za obezbeđenje. Putevi poznatog novinara i ove misteriozne devojke se ukrštaju, i oni će se suočiti ne samo sa misterijom iz prošlosti već i sa anomalijama savremenog društvenog poretka, koji dovodi do izražaja najgore ljudske osobine.

2. ”Devojčica koja se igrala vatrom”

Neposredno pred objavljivanje velike reportaže o trafikingu, novinar Milenijuma i njegova devojka pronađeni su mrtvi u svom stanu. Na oružju kojim je ubistvo počinjeno nalaze se otisci Lizbet Salander. Imajući u vidu njenu prošlost, policija objavljuje poternicu za Salanderovom i potraga počinje. Međutim, njoj kao da se izgubio svaki trag…
Mikael Blumkvist doživljava šok kada čuje da je Lizbet Salander optužena za ubistvo njegovih prijatelja. Znajući koliko je Salanderova žestoka kada je u opasnosti, želi da je nađe pre neko što to pođe za rukom nekom drugom.
Pokušavajuci da sklopi slagalicu o ubistvu svojih prijatelja, odgovorni urednik Milenijuma kreće u još jednu opasnu potragu. Kroz suočavanja s okorelim kriminalcima, ali i s onima koji u zločinima učestvuju sa svojih visokih državnih položaja, Mikael Blumkvist dolazi do novih, zaprepašćujućih saznanja, a Lizbetina prošlost dobija sasvim drugačiju dimenziju. Misterija se polako rasvetljava…

3. ”Kula od karata”

U geteboršku bolnicu “Salgrenska” hitno su primljena dva pacijenta: stariji muškarac s ozbiljnom povredom glave i devojka u kritičnom stanju.

Kada se probudila iz anestezije, Lizbet Salander otkriva da je njen najveći neprijatelj udaljen od nje svega desetak metara – pretnja ili vreme za osvetu?

Bez Erike Berjer na kormilu, u redakciju Milenijuma kao da se uvukao sveopšti haos. Međutim, kao i uvek, Mikael Blumkvist je odlučan u nameri da razreši najvecu aferu u dosadašnjoj karijeri, ne libeći se da pri tom uzdrma i najviše državno rukovodstvo i institucije.

U novom okruženju, kao glavna urednica velikog stokholmskog dnevnog lista, Erika Berjer se suočava s brojnim problemima. Ipak, nije računala na to da će morati da se suoči i s nepoznatim perverznim progoniteljem. A pomoć će joj stići sa strane sa koje se najmanje nadala…

Priznaću da kada sam prvi put pročitala opis ovih knjiga nisam ni slutila koliko ću biti očarana. Zaista nisam mogla da ih ispustim iz ruku do samog kraja. Mračna podjednako koliko i uzbudljiva priča o sumornom životu jedne osobe koja se bori za jedan cilj: pravo da živi svoj život kako želi, začinjena misterijama prošlosti vodi od jednog do drugog zapleta, uvlači u neizvesnost. Začarao me je krug spletki, afera, strasti, mržnje… Zastrašujuće precizno predstavljena slika najgorih ljudskih osobina koja isuviše podseća na stvarnost. Svet je surov i nepravedan. To znamo odavno.
Ova trilogija je svedok tome.


Aleksandra Reljić crta i posmatra. Sve je vintage. Stvara svoju bajku.

Editors choice