Bez obzira na naša religiozna uverenja, postoje određena mesta na svetu sa nepobitnom energijom; moći da pobude naše emocije, inspirišu razmišljanjem ili nas ispune osećajem spokoja. Ove destinacije nam pomažu da stupimo u kontakt s našom duhovnom stranom – od hramova i rituala koji su postali cenjeni u toku vremena do ruševina koje je vreme zaboravilo. Ako se otisnete na neki od ovih poduhvata, nema sumnje da ćete se vratiti mentalno i fizički preporođeni…

Varanasi, Indija

Naseljen pre više od 4.000 godina, Varanasi je možda najstariji grad na svetu, koji je, u toku vremena, postao je duhovno srce Indije. To je epicentar hinduističke pobožnosti, gde hodočasnici dolaze da se okupaju u Gangu, da se mole i kremiraju svoje mrtve. Takođe, budisti veruju da je Buda ovde održao svoju prvu propoved. Za pobornike bilo koje vere, moćna je stvar da prisustvuju aarti ceremoniji noću, kada sadhui iskazuju svoju odanost podizanjem plamenih lampi i tamjanom, što je ritual koliko veličanstven, toliko i mističan.

Maču Pikču, Peru

Iako predstavlja najpoznatiju atrakciju Perua, Maču Pikču je i dalje obavijen aurom misterije. Veći deo lokaliteta još uvek zauzima džungla, a arheolozi nisu konačno odlučili za šta je „izgubljeni grad“ korišćen u toku svog vrhunca. Dve najčešće teorije govore da je bio imanje cara Inka, ili sveto versko mesto za plemstvo. Lokacija se nalazi na skoro 8.000 stopa iznad nivoa mora, između dva impozantna vrha Anda. Posetioci mogu da šetaju među ruševinama, otkrivaju ključne lokacije kao što su Hram sunca i ritualni kamen Intihuatane; i pešače do Sunčeve kapije za panoramski pogled na lokaciju u celini.

Kjoto, Japan

Kjoto je bio glavni grad Japana više od hiljadu godina, od 794. do Meidži restauracije 1868. Kada je prestonica prebačena u Tokio, Kjoto je već bio čvrsto utemeljen kao centar umetnosti i grad koji je otelotvorio japansku kulturu u njenom zenitu. Kjoto i dalje važi za duhovno i kulturno srce Japana. Nikada bombardovan u toku Drugog svetskog rata, dom je nesvakidašnje prijatnih ulica obloženih fenjerima, tradicionalnih drvenih čajdžinica i svega što se povezuje sa klasičnom japanskom kulturom. Ovde se nalazi oko 2.000 šintoističkih svetilišta i budističkih hramova, zajedno sa ikoničnim Zlatnim paviljonom – petospratnom drvenom strukturom ofarbanom u svetlucavo zlato.

Jerusalim, Izrael

Jerusalim je podeljen na tri različita okruga. Iza zidina koje su Osmanlije obnovile u 16. veku, Stari grad sadrži sveta mesta za judaizam, hrišćanstvo i islam. Hramska gora, Zid plača i Crkva Svetog Groba, sve Jerusalim nazivaju domom. U toku dana, pijace vrve od svih vrsta robe – u zavisnosti od toga da li se nalazite u jevrejskoj, muslimanskoj, hrišćanskoj ili jermenskoj četvrti. Novi grad, koji je pretežno jevrejski, nalazi se u zapadnom delu grada. Ipak, gde god da se nađete u Jerusalimu, vekovima stare kamene građevine i mnoštvo kultura i tradicija probudiće vam osećaj strahopoštovanja.

Comments