Omg, lol, itd, oko mene sve postaje flet i mini! Dobro, sem slike u ogledalu. Jasno mi je da je vreme munjevitosti, te da sve oko nas, od gaćica do automobila, postaje mini i flet zarad veće praktičnosti i brzine.

Nemam ništa protiv ovih mini opipljivih stvari:

Flet televizor

On je potpuno ok. Oni koji se više razumeju u te tehnološke stvarčice mogu da presude o kvalitetu slike ili zvuka. Ako pitate moje roditelje, reći će vam da slika na plazmi nikada ne može biti kao slika na njihovom televizoru koji su kupili pre dvadeset godina (koliko su samo majstora zvali dok im i poslednji nije rekao: “Vaš televizor je zaista dotrajao i nema mu spasa”). Ako pitate mene, reći ću vam da mnogo lepše izgleda u enterijeru bilo kog stila ovaj flet od onih džinovskih.

Flet radio

To vam dođe mp3. Super stvar! Ne slušaš budalaštine u busu i taksiju. Kad ulaziš u butik samo se nasmeješ prodavačici, a ne čuješ ili najmrzovoljniji ton na svetu pri njenom pozdravu ili najdosadniji oblik ljubaznosti pri pitanjima: “Da li mogu nekako da vam pomognem?”, zaboga kako bi ti to mogla, i pri konstatacijama: “Ako nešto želite, možete da probate.” Naravno da mogu da probam, pa to je butik! Za situacije tipa “šetam gradom kad ono doziva me dečko s kojim sam bila noćas u gradu”, svi znamo koliko mp3 može biti od pomoći: “A to si ti”, reče ona kad je dotrčao do nje sav sumanut, zadihan i mokar, ne bi li joj rekao da je doziva kroz ceo centar, “Imam slušalice u ušima pa ništa ne čujem.”

Flet računar

Najpre nastade laptop, sad već pre oko negde hiljadu godina, pa iPod i čuda. O, praktičnih li stvari! Zar je svet ikada mogao da funkcioniše bez njih? Pitam se čak i ja kojoj neće propasti nekoliko hiljada, miliona, ziliona evra ako nisam pri računaru duže od minuta. Ipak, sad već ne znam šta bih bez njega (u mom slučaju laptopa, uskoro i iPoda) ujutru uz kafu (Morala bih da ustajem iz kreveta prvih pola sata budnosti!!! Nezamislivo!), u biblioteci, kako bih pripremala časove, šta bih radila u inostranstvu uz čašu vina i nedostatak prijatelja.

Mini kuper

I stvarno sam ga zavolela pre nego što je postao statusni simbol! On je prosto super i ja ga bezuslovno volim.

Ali protiv flet neopipljivih i te kako imam!

Flet jezik

Ne prihvatam izražavanje emocija i misli izrazima – omg, kul, lol i ostalim. Šta ti znači omg?! Je l’ si se upiškio/la, ukakio/la, iznenenadio/la, voliš me, mrziš me? Ako sam kul, da li sam kreativna, zabavna, ravnodušna, lepa, ružna? Lol kao komentar ispod moje fotografije znači šta? Sa wtf izražavaš čuđenje, divljenje, bes, mržnju?

Flet pamet

“Ma da, baš ću da se opterećujem oko toga”, “Nije mi jasno što učiš kad posle nećeš imati s kim da pričaš o tome”, “Ma koga briga kako je u svetu, kod nas je najbolje”, “Kakav fakultet, šta će mi, iovako sve ide preko veze. Možda eventualno upišem neki privatni”, i tako dalje, najdalje. Znamo da od ovakvih sve češćih gluparija može knjiga da se napiše.

Mini poštovanje

Ne, ne prihvatam odgovor na poruku posle dva dana. Ne odgovaram na “Pa gde si ti, šta radiš?”, dobijenu posle dve nedelje od kad sam bila u tvom stanu. Neću da dođem kod tebe na večeru na prvom sastanku. Hoću da mi otvoriš vrata kad ulazim i pridržiš jaknu kad je oblačim.

Flet-mini moda

Drage devojke, kada ćete shvatiti da nije nimalo seksi ako izbacite sve delove svoga tela kroz sve otvore vaše garderobe. Muškarci za tim odlepljuju, ali na jednu noć. Obucite rolku, super štikle i ako se budu okretali za vama, možete slobodno sebe nazvati ribom. I da se razumemo, četrdeset kilograma na visunu od 1.70 m nikako ne može biti glamurozno.

Jedino što može da ispadne dobro od ove navale fleta i minija jeste što postoji realna mogućnost da dokumentarci (kao pandan igranim filmovima uz koje možeš da “izgubiš” i do dva sata vremena), postanu in.


Ivana Miljak pokreće, provocira, polemiše, sa namerom da oslobodi i otkrije… Bez sumnje sadrži u sebi najsmelija nastojanja ka stvaranju posve originalnog. Raskida sa starim i otkriva novo, ne pretenduje na trajnost, a još manje na nepromenljivost.

Comments