Naravno, tu nije kraj Gaudijevom ludilu. Park Guelj, koji se nalazi na brdu El Kamel, takođe je destinacija koju ne bi trebalo propustiti. Park se prostire na više hiljada kvadratnih metara i pod zaštitom je Uneska kao svetska baština. Prvobitno je napravljen za jednog čoveka, grofa Guelja, koji je od toga hteo da napravi stambenu zonu, što mu nije uspelo. Motive i ideje ovog parka nije uspeo da prenese ni Džorž Orvel pri svojoj poseti Kataloniji. Ključno mesto u parku je terasa, urađena u klasičnom katalonskom modernizmu, u obliku morske zmije od staklića. Sa terase se pogled prostire na celu Barselonu. 

Njihova glavna ulica u pešačkoj zoni zove se La Rambla. Na njoj morate biti posebno oprezni i ponašati se kao pravi turisti koji stavljaju torbu ili ranac napred. Tamo se i nalazi pijaca “La Boqueria” kao i spomenik Kristoferu Kolumbu na koji za 15 evra možete da se popnete, a pogled je zaista neverovatan. Sa ovog spomenika možete videti celu Barselonu, a doživljaj je i samo ući u lift unutar njega, koji će vas odvesti 60 metara u visinu. Ukoliko se prošetate La Ramblom nedeljom, vrveće od ljudi, ali sve ostalo će biti zatvoreno, jer ako Španci nešto cene – to je odmor.

Plaza Real je trg u Gotičkom kraju (koji je isto nezaobilazna stanica) puna preslatkih restorančića i potpuno drugačijih vibracija. U njemu postajemo nostalgični za erom u kojoj uopšte nismo ni živeli. Deluje kao dvorište hacijende, a ono što je najposebnije je klub Tanatos, u kojem u privatnoj atmosferi možete uživati u emotivnom flamenko nastupu i najboljoj sangriji koju ćete ikada probati.

Još jedan predivan trg je Katalonski trg ili Plaza de Cataluna. Njime ćete svakako morati da prođete da biste došli do kuće Batljo, ili Mile, koja se nalazi u neposrednoj blizini. Ima potpuno drugačiju vibraciju od trga Real, ali to ćete shvatiti tek kada sednete na klupicu, udahnete svež mediteranski vazduh i shvatite da kojim god putem sa Katalonskog trga da krenete, nećete pogrešiti.

Ovo je samo milioniti deo svega što se može doživeti u ovom predivnom gradu. Brdo Tibidabo, na kojem se nalazi luna park, omogući će vam da dok se vozite na rolerkosteru imate pogled na ceo grad. Pored magične fontane imaćete osećaj kao da ste u Diznijevom filmu, a šetnjom Barselonetom, najdužom plažom ovog grada možete shvatiti šta je to zapravo nirvana. Barselona je grad flamenka, umetnosti, plaža i mozaika, ali pre svega topline i razumevanja. Ona vam pruža sve, a zauzvrat ne traži ništa, i tamo, u centru kulture, arhitekture ili možda na dnu čaše od sangrije, možete da pronađete sebe. 

Tamara Mladenović

Naslovna fotografija: instagram.com/barcelona.dom/

Comments