5 korisnih saveta kako da ti menstruacija ne upropasti letovanje

Letnji beauty trend: Kako da postigneš puniji i smeliji izgled obrva koje izgledaju prirodno

*GIVEAWAY* Proizvodi za negu kože koji su ti neophodni ovog leta

Belgrade Notes: Novo cool mesto za tvoje letnje uživanje skriveno među krovovima grada

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Made for a Goddess: Kako da svoju kožu učiniš nežnom i glatkom (ADVERTORIJAL)

5 koraka kako da ovog leta imaš svilenkastu kožu i budeš ženstvena poput boginje

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Misterija nastala u “praznini”: Ko je zapravo “Devojka sa bisernom minđušom”?

Misterija nastala u “praznini”: Ko je zapravo “Devojka sa bisernom minđušom”?

1/3

Preko 350 godina gledamo u devojku koja blagog pogleda preko ramena, uz turban na glavi, sa bisernom minđušom na uhu, skriva izgleda brojne tajne kako u pogledu, tako i u celom svom portretu. “Mona Liza severa” kako umeju često da je nazivaju, samo je jedno u nizu od umetničkih dela koje stolećima brojne istoričare umetnosti i istraživače čine radoznalim i “čvrstim” u nameri da otkriju šta se sve krije iza njihovog nastanka. Međutim, uopšte nije naivno pitanje i želja za saznanjem ko je zapravo devojka na slici Jana Vermera, devojka koja ga je učinila popularnim i besmrtnim – jer kroz ovo delo živi, devojka koja je deo najsvetlijeg doba u holandskoj umetnosti.

Postoji dosta nekih tvrdnji o tome ko je “Devojka sa bisernom minđušom“, ali kao što to inače i biva, misterija nikada nije do kraja otkrivena, u čemu verovatno i stoji jedna od tajni same popularnosti dela kroz vekove. Kako su pojedini tvrdili, devojka sa turbanom na glavi, sa braon jaknom ispod koje je bela košulja, te sa bisernom minđušom na uhu, jeste Vermerova ćerka Marija. Postoje negde čak i tvrdnje da je Marija takođe bila slikarka, te joj se pripisuje autorstvo delima za koje je u javnosti kao autor ipak poznat njen otac. Osim toga, neku su tvrdili da se radi o Vermerovoj komšinici, drugi da se radi o ćerki njegovog prijatelja, ali niko detaljno objašnjenje, celu priču, nije ponudio kao Trejsi Ševalije u istoimenom romanu.

devojka sa bisernom minđušom tajna devojke vermer 3 Misterija nastala u praznini: Ko je zapravo Devojka sa bisernom minđušom?

Editors choice