Preko 350 godina gledamo u devojku koja blagog pogleda preko ramena, uz turban na glavi, sa bisernom minđušom na uhu, skriva izgleda brojne tajne kako u pogledu, tako i u celom svom portretu. “Mona Liza severa” kako umeju često da je nazivaju, samo je jedno u nizu od umetničkih dela koje stolećima brojne istoričare umetnosti i istraživače čine radoznalim i “čvrstim” u nameri da otkriju šta se sve krije iza njihovog nastanka. Međutim, uopšte nije naivno pitanje i želja za saznanjem ko je zapravo devojka na slici Jana Vermera, devojka koja ga je učinila popularnim i besmrtnim – jer kroz ovo delo živi, devojka koja je deo najsvetlijeg doba u holandskoj umetnosti.

Postoji dosta nekih tvrdnji o tome ko je “Devojka sa bisernom minđušom“, ali kao što to inače i biva, misterija nikada nije do kraja otkrivena, u čemu verovatno i stoji jedna od tajni same popularnosti dela kroz vekove. Kako su pojedini tvrdili, devojka sa turbanom na glavi, sa braon jaknom ispod koje je bela košulja, te sa bisernom minđušom na uhu, jeste Vermerova ćerka Marija. Postoje negde čak i tvrdnje da je Marija takođe bila slikarka, te joj se pripisuje autorstvo delima za koje je u javnosti kao autor ipak poznat njen otac. Osim toga, neku su tvrdili da se radi o Vermerovoj komšinici, drugi da se radi o ćerki njegovog prijatelja, ali niko detaljno objašnjenje, celu priču, nije ponudio kao Trejsi Ševalije u istoimenom romanu.

devojka sa bisernom minđušom tajna devojke vermer 3 Misterija nastala u praznini: Ko je zapravo Devojka sa bisernom minđušom?
Comments