Svakodnevno se suočavamo sa brojnim istinama i zabludama, a ovog puta samo sa mitovima koji se tiču nege kože lica.

Istina ili laž? Otkrićemo!

Bila to priča naše mame ili legenda u koju verujemo bez mnogo razmišljanja, stvarnost je da svi mi imamo neke rituale i predrasude za koje ni sami nismo svesni odakle nam. To je nešto što se prenosi sa kolena na koleno, a laici u nama nemaju dovoljno snage ni znanja da kažu “stop”.

Jedna od najvećih zabluda jeste ta da akne nastaju zbog prljavštine. Prava istina je ta da je nastanak akni prouzrokovan hormonima, genetikom, ali i izumrlim ćelijama kože. Ne nastaju ni zbog konzumiranja čokolade, kako neki misle, a ni zbog prljavštine. Na vama je da nabavite sve potrebne proizvode za čišćenje lica i to za svoj tip kože, da vodite računa o svom licu, a po mogućstvu i da posetite dermatologa.

Mit broj dva je da kozmetički proizvodi skupljaju pore. Totalna neistina. Kao što ne mogu skupiti pore, tako ni razne kreme ne mogu ukloniti bore i skroz ih izbrisati. Mogu pomoći da se smanje i učine manje vidljivim, ali malo je verovatno da će bore skroz nestati.

Slika 184 Mitovi o nezi kože lica

Šta je istina, a šta laž?

Mit broj tri: Ostavljanje parfema u frižideru, pomoći će da on duže traje. Ovo je skroz pogrešno, jer će promena temperature možda promeniti i notu parfema. Parfem čak treba čuvati na sobnoj temperaturi, daleko od svetlosti i toplote, ali ne i u frižideru.

Ukoliko imate akne treba koristiti proizvode za uklanjanje istih, netačno. U nekim slučajevima proizvodi koji “leče” akne mogu imati sasvim suprotan efekat i upaliti lice. Najvažniji je piling, lepo oprati lice i očistiti pore. Dezinfekcija je takođe put ka spasenju kože lica.

Tonik za lice je nepotrebna stvar, često čujem od drugarica. Ipak, one nisu ni svesne koliko greše, jer je ova stvar puna alkohola i to može samo pomoći. Od svih proizvoda možda su najpreporučljiviji oni koji sadrže alkohol u sebi.

Često dolazimo u zabludu da ne treba prati četku za nanošenje pudera. Ovo je dezinformacija i pravi mit, jer je baš ona skladište bacila i zaraza. Treba je s vremena na vreme dubinski oprati i očistiti kako ne bi uništila vašu kožu.

I za kraj, poslednja neistina je da će šminka, a posebno maskara, uništiti kožu i predeo oko očiju. Naravno, ukoliko koristite kvalitetnu šminku ovo je nemoguće. Sve zavisi isključivo od proizvoda i nije naučno dokazano da šminka šteti koži lica. Maskara i ostali proizvodi za šminkanje ne dovode do iritacije, to je prava istina.

Izvor fotografije: zena.blic.rs


Violeta Stojanović

Comments