slika 1 Moby

Ričard Melvil Hol (Richard Melville Hall), poznatiji kao Moby, je pevač, tekstopisac i di-džej. Njegov nadimak Moby mu je dat od strane njegovih roditelja i to po knjizi “Moby Dick” čiji je autor Herman Melvil (Herman Melville) sa kojim je navodno u srodstvu. Profesionalno se bavi muzikom od 1982. godine, svira klavijaturu, gitaru, bas gitaru i bubnjeve. Svoj prvi studijski album pod nazivom “Moby” izdao je 1992. godine, a drugi po redu 1993. pod imenom “Ambient”. Baveći se elektronskom muzikom postao je uspešni muzičar, a iza sebe ima dobro poznate hitove kao što su: “Porcelain”, “South Side”, “Natural Blues” i “Why Does My Heart Feel So Bad?”

Njegov prvi singl za Instinct Records bio je “Mobility”, a drugim singlom “Go” napravio je proboj na muzičku scenu. Ovim singlom dospeo je na listu “UK Top 10” u oktobru 1991. godine. Još neki od hitova u periodu između 1992. i 1993. godine bili su: “Next is the E”, “Thousand” i “Voodoo Child”. Takođe, sarađivao je i sa The Prodigy, Orbital, Pet Shop Boys, Gven Stefani (Gwen Stefani), ali i sa Majklom Džeksonom (Michael Jackson).

Moby je 1993. godine potpisao saradnju sa Mute Records za koji je izdao svoj treći album “Everything Is Wrong” i to 1995. godine. Zatim je 1996. izdao dupli album “Everything Is Wrong – Mixed and Remixed”. Iste godine odlučuje da se okrene nešto drugačijem zvuku, pa izdaje punk rock album pod nazivom “Animal Rights” sa kog se izdvojio singl “Come On Baby” i kreće na turneju sa grupom Red Hot Chili Peppers. Baš u momentu kada se Moby odlučuje da promeni muzički pravac, elektronska muzika postaje znatno popularnija i to uz grupe poput The Chemical Brothers i The Prodigy.

1999. godine izdaje album pod nazivom “Play” koji se prodao u čak 10 miliona primeraka širom sveta. Naravno, sa ovog albuma izdvajamo singl “Natural Blues” kojim 2000. godine pobeđuje u kategoriji najbolji video na MTV Europe Music Awards. Takođe, izdvojio se i dobro poznati singl “Why does my heart feel so bad?” 2002. godine Moby objavljuje album pod nazivom “18” koji je nagrađen gold i platinum nagradama u preko 30 zemalja, a prodat je u preko 4 miliona primeraka.

Album “Hotel” izdaje 2005. godine, za koji su svi vokali i instrumenti snimani uživo u studiju od strane Moby-ja i u saradnji sa Loron Don (Laura Dawn). Na albumu su se našli jedni od njegovih najvećih hitova, “Lift me up” i “Slipping Away” i oba su bila broj jedan na evropskim top listama. “Hotel” je u preko 20 zemalja zaradio gold i platinum nagrade sa ukupnom prodajom u iznosu od 2 miliona primeraka.

2008. izdaje novi album “Last Night” koji je ostao upečatljiv po elektro dance zvuku. Izdvojili su se singlovi poput “Alice”, “Disco Lies”, “I Like to Move in Here” i “Ooh Yeah”. U junu 2009. godine izdaje album “Wait for Me”. Prvi singl sa ovog albuma bio je “Shot in the Back of the Head”, a izdvojio se i singl “Wait for Me”, čiji naziv nosi i sam album.

slika 2 Moby

U januaru 2010. godine najavljuje novi album uz rečenicu: „”Za ovu ploču, pesme će pratiti akustičan zvuk, za razliku od elektronskog na koji su moji fanovi navikli”. Album pod nazivom”Destroyed” izdat je 13. maja ove godine. Sam Moby je svoj deseti po redu studijski album opisao ovako: “Broken down melodic electronic music for empty cities at 2 a.m.”

Moby je sarađivao sa brojnim muzičkim imenima, a neki od njih su: Lou Reed, David Bowie, Bono, New Order, Public Enemy, Slash i mnogi drugi.

U intervjuu za “Psychology Today” priznaje da je sa 19 godina probao LSD i da je patio od paničnih napada. Veoma otvoreno govori o ovoj temi kako bi i drugima ukazao na teškoće sa kojima se susretao i kako bi samim tim pomogao svim ljudima koji pate od paničnog poremećaja.

Moby je takođe izuzetno aktivan kada je reč o radu u dobrotvorne svrhe. Poseduje i internet stranicu mobygratis.com koja je namenjena svima koji se bave pravljenjem filmova i kojima je potrebna besplatna muzika za njihove nezavisne filmove, video klipove i slično. Sa ovog sajta možete skidati odgovarajuću muziku i prebacivati šta god poželite i u mogućnosti ste da sve to koristite za svoje video klipove, filmove itd. Ako sve što skidate želite da koristite u komercijalne (reklamne) svrhe možete se prijaviti za licencu, i novac koji priložite ide u humanitarne svrhe. U spotu za pesmu “Disco Lies” sa albuma “Last Night” ukazuje na borbu protiv mesne industrije, što nam je i vrlo slikovito prikazao u samom spotu.

18. juna na Kalemegdanu imaćemo priliku da ga čujemo uživo zajedno sa pevačicom Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse).

po potrebi Moby

Vanja Camović je buduća studentkinja žurnalistike koja bi najviše volela da radi u medijima. Voli umetnost, najviše glumu. Obožava svoje prijatelje i sa njima najradije provodi vreme. Smatra da u životu treba ugrabiti svaku priliku jer je možda jedna od njih ona prava.

Comments