RED WO1 Moć dvanaestice

Pored toga što ide rame uz rame sa novcem, moć je nešto što se nosi i u sebi. Kako poznate ličnosti vole da kažu “fashion is my way to express myself”, moda je takođe jedan od najboljih načina da se iskaže ta moć koju posedujemo. Imati stila je individualna stvar, a ako je stil propraćen arogancijom, koja pridodaje sveukupnom dojmu o nama, pronašli smo savršen recept za moćan izgled.

Samo bih naglasila jedan modni detalj – štikle.

Društvena moć

Danas dame od stila, većinom, nemaju drugu funkciju no da budu lepe. Figure i statue poput njih moraju da iskažu svoj uticaj i moć. Pored organizovanja raznoraznih banketa i dobrotvornih večeri, moda je jedan jedini nepromenjeni način. Uvek bila i ostala, ali poseban predmet su moćne cipele koje na nogama lukave žene postaju opasno oružje.

Ona koja je rođena u njima je naopasnija. Navikla je da su dobre za kaženje malih i sitnih duša, slaganje jedne na drugu na toj skupocenoj štikli, kao ražnjiće na štapić, ona ostaje preopasan igrač za dame koje vole da s vremena na vreme predahnu od štikli.

Dame od položaja i pozicije, koje su i više nego keramičke lutkice svojih muževa, oštre nokte i špiceve svojih Marc Jacobs cipela i postavljaju nove standarde društva. One su u tome neprikosnovene, a svoje moćne rekvizite noću odlažu na pedestal.

Ona koja zna da nosi Louboutin crnu štiklu sa crvenim podnožjem, ona drži svog moćnog muškarca u ruci, a ako drži svog moćnog muškarca u ruci, ona upravjla društvom.

Poslovna moć

Za onu manjinu žena koje nisu statične lutkice čiji je posao samo da budu lepe, već imaju ozbiljne i realne poslove, one su uglavnom manje pametne. U večitoj bici sa muškarcima – kolegama, direktorima i šefovima, pune kompleksa i tajne članice feminističkih pokreta, one se trude da izbegavaju vrtoglave visine štikli. Ovde je jedini izuzetak od izreke “ko visoko leti, nisko pada”! Ovde je uslov za svaku poslovnu ženu, a potogovu onu manje lepu, da se penje na što više potpetice. U brutalnim bitkama žene potcenjuju moć ženstvenosti i seksipilnosti. Ženstvenost je sušta suprotnost muškoj sili i brutalnosti, jer lukava žena može da slomi i najtvrđeg muškarca. Po pravilu, oni prvi i pucaju pod dodirom ili pogledom žene, upravo zbog te ukrućenosti.

A takvoj ženi najbolji saveznik su visoke potpetice. Jer, istina je, nijedan muškarac ne može da im odoli, zbog nedostišnog seksipila. Zašto onda odbijati ih, a pogotovu njihovu moć? Treba biti spreman u štiklama istrčati maraton, pa i sprint ako zatreba, da se dobije zacrtano. Štikle će verovatno povrediti stopala, ali sasvim sigurno doneti željeni rezultat. Samo zato što su moćne, a moć crpe iz uticaja koji imaju na muškarce, tačnije njihovu slabost prema ženi u bezobrazno visokim cipelama.

Iza kulisa

Carica Teodora je svoj bračni krevet smatrala ličnim uporištem, i zbog mnogih izvojevanih pobeda u njemu, od Konstantina je dobila šta je poželela. Nije neophodno da se svaka moderna dama izjednači sa pojmom carice da bi svojom ličnom pobedom smatrala pokor svog muškarca. Naprotiv, to ne samo da nije vezano za status žene, već je vezano isključivo za pojam žene. Nebitno kako ko bije svoje ratove, kako dobija ono što želi – primenom sile ili umiljatog pogleda, bitno je da svaka žena oseti svoju veličinu kad joj muškarac padne pred kolena. Samo, češće žene moć dobiaju milom, nego silom. A ta moć i uticaj, koju svaka od nas drži u ruci, lakše se ispoljava moćnim štiklama.

Jednostavno, iza kulisa, u krevetu, obavezno ostaviti:

 – upaljeno svetlo,

 – cipele na sebi.

 U dobrom paru cipela, ceo svet je moj. A pored toga – noge mi izgledaju fenomenalno.


Bobana Jovanović je studentkinja prava,  večiti poštovalac Skorsezeovih likova, Diznijevih ikona i večito dete ugurano u veliko pakovanje. Aktivno džabalebari i od ljudi krade trenutke. Voli da nosi naočare za sunce i hvata intrigantne poglede. Da može, upoznala bi Fredija jer obožava Queen. Citat: “Moj život je ludilo koje sam postavila na vrtoglave potpetice i u oblak parfema”.

Comments