Sagrada familija, Barselona

Iako zvanično nije katedrala, Sagrada familija poseduje sve karakteristike iste osim imena. Danas je skoro pa završena i predstavlja jednu od najizuzetnijih gotskih struktura Evrope. Unutrašnjost je uzvišeno zdanje od rebara i stubova, koje “korača, naginje, juri i skače”, zaslepljeno rezovima obojenog stakla. Za posetioca je problem pronaći prostor na podu da prilegne i pogleda gore – toliko je natrpana posetiocima.

Crkvu je projektovao ekscentrični katalonski izdavač Josep Bocabella, a dizajnirao ju je mladi i duboko pobožni Antoni Gaudi 1883. On ju je video kao stub tradicionalnog katolicizma protiv modernizma i demokratije. Zgrada nije bila ni blizu završena kada je 1926. Gaudija usmrtio tramvaj u Barseloni. S pravom je verovao da prirodni oblici predstavljaju ključ gotičkog dizajna. Na prvi pogled, njeni razjapljeni portali podsećaju na arhitekturu Disneyja ili Tolkiena. Preostalo je da se izgrade dve kule, planirane kao najviše od bilo koje crkve na svetu.

Katedrala Naše Gospe, Antverpen

Antverpen je bio fragmentarna relikvija carstva Karla Velikog koja je vekovima predstavljala otvoreni grad za trgovce i izbeglice iz cele Evrope. Bio je franački, flamanski, burgundski, španski, holandski i francuski. U prvoj polovini 16. veka ovo ga je učinilo najvećom lukom u severnoj Evropi. Godine 1477. brakom je prešao u Sveto rimsko carstvo pod španskom krunom, što je dovelo do španske inkvizicije, pobune i katastrofe.

Katedrala govori o najvećim danima Antverpena. Veličanstvena kula od 123 metra se još uvek uzdiže nad ostatkom drevnog grada. Sadrži čak 49 zvona! Gotički enterijer čini svetlosna dvorana koja sveukupno, navodno, okuplja 25.000 ljudi. Arkade se uzdižu do graciozno valovitih lukova, a gornje stepenice formiraju veličanstven staklenik. Katedrala je galerija radova uglednog gradskog sina Petera Paula Rubensa i njegovih savremenika. Opljačkao ju je Napoleon 1803. godine, ali su dela kasnije vraćena, i prelepo su raspoređena iznad oltara i uz stubove.

Naslovna fotografija: instagram.com/basilicasagradafamilia

Dušan Veselinović

Comments