Hot topics

#beautytips: 5 razloga da koristiš micelarnu vodu + otkrij koja će najviše odgovarati tvojoj koži

Makeup trend koji ćemo obožavati u 2020.

Volite se još malo: Putovanje koje će vam spasiti vezu

Vodič za zimu u Sloveniji: Mesta koja treba da posetiš + iskustva koja treba da doživiš

Lifestyle trendovi za 2020.

High street komadi koje ćemo nositi u 2020.

Fashion&beauty trendovi objavljuju rat toksičnoj muškosti

Ključni komadi koje ove zime nose svi influenseri

Sunčane destinacije koje moraš da posetiš u 2020.

Gejtkiping – čuvanje položaja moću u partnerskim odnosima

Žan Lik-Godar predstavlja jednog od najznačajnijih ličnosti u svetu filma i glavnog predstavnika tzv. novog filmskog talasa. Da li ste možda čuli za bend Nouvelle Vague? Naziv tog benda upravo potiče od originalnog naziva ovog filmskog pravca, koji se pojavio šezdesetih godina u Francuskoj i uveliko promenio koncepte filmskog stvaralaštva.

Godarova estetika je neverovatna! Prevashodno crno-beli stil koji podseća na filmove Zlatnog Holivuda, specifični kadrovi usredsređeni na glavne junake, savršeno su upotpunjeni stilom njegovih glavnih junaka, koji se najblaže može okarakterisati kao “šik”! Muškarci su savršeni džentlmeni u svojim dobro iskrojenim odelima, pri čemu nikako ne izgledaju uštogljeno, već imaju taj odlično odmereni Hemfri Bogart šarm. Njegove glavne junakinje su modeli, pri čemu je ceo Pariz modna pista! Istovremeno ženstvene i odvažne, krhke i hrabre, sve ono što žene treba da budu.

Belmondo i Seberg u filmu Do poslednjeg daha 2 Moda i film: Godarove dive

U filmu “Do poslednjeg daha” (Le bout de souffle/ Breathless, 1960), Džin Seberg može lako dobiti titulu modne ikone… Strukirana haljina na štrafte, potpetice, naočari punog okvira, svi odrazi potpune ženstvenosti, ali sa malim obrtom – izuzetno kratko podšišana kosa! Strukiranu haljinu kasnije smenjuju i uže skrojene crne pantalone, mokasine i majica sa printom! Iz pantalona, Džin prelazi u suknju sa dubokim strukom, štraftasti top i tamne mačkaste naočari za sunce! To su šezdesete, šezdesete koje možemo naći i sada! One su se uvukle u mnoge odevne predmete koji vas čekaju pri ulasku u radnje mnogih modnih brendova. Retro je opet tu i oblikuje naš stil, to više nije nikakva tajna!

Džin Seberg u filmu Do poslednjeg daha Moda i film: Godarove dive

Tu je i Ana Karina, poznata Godarova muza i protagonista većine njegovih filmova… Ipak, ne možemo reći da je  samo Godarova muza, već muza mnogih žena i tadašnjeg vremena, a i sada. Anino lice sa tamnom crnom kosom i ravnim šiškama, krupnim očima oivičenim ajlajnerom u crnim haljinama sa belim kragnama, jesu slika i prilika jedne dame koja ima eleganciju, stav, inteligenciju… Ženski ideal!

Ana Karina u filmu Alphaville Moda i film: Godarove dive Ana Karina u filmu Vivre Sa Vie Moda i film: Godarove dive

Bacite pogled na svoju garderobu, obratite pažnju na devojke i žene koje viđate na ulici za koje biste rekle da su u najmanjoj meri šik, na ono što možete naći u radnjama poznatih brendova

U svemu tome ima malo Ane Karine i Džin Seberg, zar ne?

Mina Pavlović

Editors choice