Film kao vizuelno “sredstvo komunikacije” ne prenosi svoju poruku i priču isključivo putem glume protagonista i sporednih likova, putem pejzaža i dijaloga, već i kostimografija ima izuzetno važnu ulogu u stvaranju filmskog dela, to uopšte nije strano. Izgled protagonista daje važne informacije o samom liku koji glumi, o njegovoj ličnosti, karakteru, temperamentu, kao i o samim situacijama u kojima likovi delaju.

Ovaj značaj kostima filmskih likova logično je bio daleko veći u doba nemog filma – kostimi su nosili izuzetno veliki deo ličnosti samog lika, kao i šarm vremena u kom se film stvarao.

Stoga, nije ni čudno što su pojedine zvezde nemog filma ostale zapamćene primarno po svom izgledu, po svojim frizurama i kostimima. Jedan od najboljih primera za to svakako je i Luiza Bruks.

luiza bruks glumica nemog filma 2 Moda i film: Luiza Bruks

Luiza Bruks (puno ime: Meri Luiza Bruks), bila je američka glumica i plesačica koja je obeležila istoriju kinematografije, u doba nemog filma. Prvu holivudsku ulogu dobila je zahvaljujući svom umeću plesačice. Pored slave koju je zadobila glumom u velikom broju filmova, pogotovo igrajući Lulu u “Pandorinoj kutiji”, Luiza Bruks je bila i ostala zapamćeno lice po svom izgledu, odnosno po bob frizuri.

luiza bruks glumica nemog filma Moda i film: Luiza Bruks

Kada se Luiza Bruks pojavila sa svojom bob frizurom (kratko i potpuno ravno ošišana kosa, često propraćena ravnim šiškama), ona je inspirisala žene širom planete da skrate svoju kosu i nose šiške. Luiza je bila poznata i po svojoj seksualnoj slobodi koja je vodila i nagom poziranju pred fotografima, koje je šokiralo tadašnju javnost i dodatno je obeležilo kao buntovnicu. Zbog svog specifičnog stila, provokativnog  ponašanja i slobodnog duha, Luiza Bruks nije bila toliko prihvaćena u Holivudu, koliko kasnije, kada se preselila u Evropu, gde je postala zvezda nemačke filmske industrije.

luiza bruks glumica nemog filma 1 Moda i film: Luiza Bruks

Iako neverovatno talentovana za glumu i ples, Luiza Bruks je pre svega bila modna inspiracija tog vremena i simbol moderne žene tog vremena. Kao što smo rekli, njena bob frizura je bila njen zaštitni znak, propraćena hrabrim i buntovnim stilom – bunde, svetlucave večernje toalete, plišani sakoi, pri čemu na njoj ništa od toga nikada nije moglo izgledati preterano! Luiza Bruks nije bežala od pokazivanja svojih ruku i nogu i bila je među onim ženama tog vremena koje su namerno skraćivale svoje pantalone i suknje, a kao što smo rekli, i svoju kosu.

Dakle, bob frizura i odvažni kostimi – to je bila Luiza Bruks.

luiza bruks glumica nemog filma 21 Moda i film: Luiza Bruks

Mina Pavlović

Comments