Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Mikro trend: Ovaj detalj čini da svaki autfit izgleda super-moderno!

Tvoj novi saveznik u borbi protiv neželjenih dlačica: Philips Lumea

Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Moda i film: Luiza Bruks

Moda i film: Luiza Bruks

Film kao vizuelno “sredstvo komunikacije” ne prenosi svoju poruku i priču isključivo putem glume protagonista i sporednih likova, putem pejzaža i dijaloga, već i kostimografija ima izuzetno važnu ulogu u stvaranju filmskog dela, to uopšte nije strano. Izgled protagonista daje važne informacije o samom liku koji glumi, o njegovoj ličnosti, karakteru, temperamentu, kao i o samim situacijama u kojima likovi delaju.

Ovaj značaj kostima filmskih likova logično je bio daleko veći u doba nemog filma – kostimi su nosili izuzetno veliki deo ličnosti samog lika, kao i šarm vremena u kom se film stvarao.

Stoga, nije ni čudno što su pojedine zvezde nemog filma ostale zapamćene primarno po svom izgledu, po svojim frizurama i kostimima. Jedan od najboljih primera za to svakako je i Luiza Bruks.

luiza bruks glumica nemog filma 2 Moda i film: Luiza Bruks

Luiza Bruks (puno ime: Meri Luiza Bruks), bila je američka glumica i plesačica koja je obeležila istoriju kinematografije, u doba nemog filma. Prvu holivudsku ulogu dobila je zahvaljujući svom umeću plesačice. Pored slave koju je zadobila glumom u velikom broju filmova, pogotovo igrajući Lulu u “Pandorinoj kutiji”, Luiza Bruks je bila i ostala zapamćeno lice po svom izgledu, odnosno po bob frizuri.

luiza bruks glumica nemog filma Moda i film: Luiza Bruks

Kada se Luiza Bruks pojavila sa svojom bob frizurom (kratko i potpuno ravno ošišana kosa, često propraćena ravnim šiškama), ona je inspirisala žene širom planete da skrate svoju kosu i nose šiške. Luiza je bila poznata i po svojoj seksualnoj slobodi koja je vodila i nagom poziranju pred fotografima, koje je šokiralo tadašnju javnost i dodatno je obeležilo kao buntovnicu. Zbog svog specifičnog stila, provokativnog  ponašanja i slobodnog duha, Luiza Bruks nije bila toliko prihvaćena u Holivudu, koliko kasnije, kada se preselila u Evropu, gde je postala zvezda nemačke filmske industrije.

luiza bruks glumica nemog filma 1 Moda i film: Luiza Bruks

Iako neverovatno talentovana za glumu i ples, Luiza Bruks je pre svega bila modna inspiracija tog vremena i simbol moderne žene tog vremena. Kao što smo rekli, njena bob frizura je bila njen zaštitni znak, propraćena hrabrim i buntovnim stilom – bunde, svetlucave večernje toalete, plišani sakoi, pri čemu na njoj ništa od toga nikada nije moglo izgledati preterano! Luiza Bruks nije bežala od pokazivanja svojih ruku i nogu i bila je među onim ženama tog vremena koje su namerno skraćivale svoje pantalone i suknje, a kao što smo rekli, i svoju kosu.

Dakle, bob frizura i odvažni kostimi – to je bila Luiza Bruks.

luiza bruks glumica nemog filma 21 Moda i film: Luiza Bruks

Mina Pavlović

Editors choice