Tehnologija i moda sa godinama idu sve više ruku pod ruku, a impresivne nove ideje dovode modnu industriju do potpune revolucionalizacije.

Od projekata koji tek treba da se odobre i krenu sa radom, do onih koji se već uveliko koriste u masovnoj proizvodnji, tehnologija gura industriju mode u budućnost velikom brzinom.

Pogledajte koje su to impresivne nove tehnologije koje se već koriste u industriji mode i koje će uskoro postati naša svakodnevica.

Odeća koja se ne može pokvasiti

Ne, vama kiša ne može ništa ukoliko imate ovu majicu, nakon 80 pranja ovaj zaštitni sloj gubi na jačini, ali do tada možete uživati u tehnološkoj inovaciji 21. veka, nepromočivoj majici!

Pametna virtuelna odeća

Ukoliko do sada niste praktikovali online kupovinu, jer ista zapravo i nije praktična, iz prostog razloga što tu garderobu ne možete probati i videti da li vam pristaje, sada su se stvarili promenile.

embedded metawear high tech project Moda i nauka: Inovacije u modnoj industriji koje će vas oduvati

I dalje ne morate napuštati sopstvenu sobu, a uz malo mašte, i budžet od 30 dolara, možete videti kako bi vam pristajao neki deo garderobe koji želite da kupite. U virtuelnom svetu sada možete probati šta god poželite od garderobe i propratnih aksesoara.

Bojenje odeće bez vode

Prilikom bojenja odeće koristi se voda, čija je potrošnja u tom procesu izuzetno velika. Međutim, napredak tehnologije omogućio je proizvođačima odeće znatno smanjenu količinu vode koja se koristi u ovim procesima, što je izuzetno važno ukoliko brinemo o zaštiti životne sredine u kojoj voda ima važnu ulogu. Kompanije AirDye i Dyecoo među prvima su koje koriste novu tehnologiju bojenja sa smanjenim utorškom vode, čija potrošnja je drastično smanjena.

Digitalna štampa

Slično bojenju sa znatno manje utrošene vode, digitalnom štampom se printovi postavljaju direktno na tkaninu, pri čemu se znatno manje koriste ostala sredstva. Čak 95 odsto vode koja se troši tradicionalnim bojenjem, može biti ušteđeno, skupa sa 75 odsto manje utrošene energije. Ovo su razlozi zbog kojih je digitalna štampa jedna od najvažnijih tehnoloških inovacija u svetu mode. Modna kuća Alexander McQueen ovaj proces koristi već nekoliko godina.

Farmerke od plastičnih pivskih flaša

Verovali ili ne, reciklirane pivske flaše u budućnosti bi mogle postati važan deo tekstilne i modne industrije. Kompanije poput I AM NOT A VIRGIN, proizvode džins koristeći procenat od 25 odsto vlakana nastalih recikliranjem plastičnih pivskih boca.

 Moda i nauka: Inovacije u modnoj industriji koje će vas oduvati

Tkanine nastale od fermentisanog čaja

Jedna od najneverovatnijih tehnoloških inovacija u modnoj industriji jesu tkanine nastale od fermentisanog čaja! Dok čaj fermentira u toj materji narastaju supstance koje stvaraju tkaninu, a od ovih materija stvara se čak i biljna koža.

Maja Bunčić 

Comments