Đia Karandži (Gia Marie Carangi) je bila američki model tokom kasnih sedamdesetih godina i ranih osamdesetih. Smatrana je prvim svetskim supermodelom. Rođena je u Filadelfiji 1960. godine i bila je treće dete u porodici. Brak njenih roditelja je bio veoma nestabilan i često nasilan, a majka ih je napustila kada je Đia napunila 11 godina. Patila je za pažnjom i majčinskom ljubavlju. Sa 17 godina se preselila u Njujork da bi postala model. Zračila je lepotom i krasilo ju je savršeno telo, ali i stav i talenat. Svi su u njoj prepoznavali lepotu, ali je retko ko uvideo i bol koji se krio iza nje.

naslovnica Moda na naslovnici: Gia Carangi

Prelepa Đia najavljuje nove kolekcije za jesen i zimu, u avgustu 1980. godine

Prvi ju je slikao lokalni fotograf na plesnom podijumu i tako je njena karijera modela neočekivano brzo i uspešno počela. Poznati kreator Đani Versaće (Gianni Versace) ju je angažovao kada je imala samo 18 godina. U svet mode i modelinga unela je pravu promenu, jer su do tada najlepšim modelima smatrane plavokose manekenke svetlih očiju. Krasila je naslovnice magazina poput “Cosmopolitan”-a i “Vogue”-a. Volela je da izlazi i da se provodi, a svoje patnje i traume iz detinjstva lečila je heroinom. Kada se otkrilo da je postala heroinski zavisnik, karijera i njeni uspesi su doživeli nagli sunovrat. Život je tragično završila u 26. godini, od komplikacija izazvanih virusom HIV-a.

Njena lepota i tužna životna priča o devojci koja je naizgled imala sve i bila obasuta slavom i novcem, a u stvari se osećala usamljenom i neshvaćenom, dotakla je mnoge ljude, poput umetnika i fotografa, a snimljen je i film o njenom životu u kome je glavnu ulogu igrala Anđelina Džoli (Angelina Jolie).

Za naslovnu stranu francuskog “Vogue”-a u avgustu 1980. godine slikao ju je fotograf Albert Votson (Albert Watson).

Izvor fotografija: tumblr.com, giacarangi.org


Ivana Aćimić je arhitekta, zaljubljenik u modu i putovanja, kao i dobre knjige, muziku i filmove. Veliki je fan španske kulture i mode. Uvek se vodi rečenicom kreatora Yves Saint Laurent-a “Fashion fades, style is eternal”. Propagira male stvari koje život čine lepšim. Autorka je bloga Street Art_Life Style_Fashion and Co.

Comments