Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Šta oni koji ispunjavaju život zelenom bojom rade bolje od ostalih?

Zašto je serija Sluškinjina priča toliko relevantna danas i kako pomaže ženama da se (iz)bore za svoja prava

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Moda na naslovnici: Gia Carangi

Moda na naslovnici: Gia Carangi

Đia Karandži (Gia Marie Carangi) je bila američki model tokom kasnih sedamdesetih godina i ranih osamdesetih. Smatrana je prvim svetskim supermodelom. Rođena je u Filadelfiji 1960. godine i bila je treće dete u porodici. Brak njenih roditelja je bio veoma nestabilan i često nasilan, a majka ih je napustila kada je Đia napunila 11 godina. Patila je za pažnjom i majčinskom ljubavlju. Sa 17 godina se preselila u Njujork da bi postala model. Zračila je lepotom i krasilo ju je savršeno telo, ali i stav i talenat. Svi su u njoj prepoznavali lepotu, ali je retko ko uvideo i bol koji se krio iza nje.

naslovnica Moda na naslovnici: Gia Carangi

Prelepa Đia najavljuje nove kolekcije za jesen i zimu, u avgustu 1980. godine

Prvi ju je slikao lokalni fotograf na plesnom podijumu i tako je njena karijera modela neočekivano brzo i uspešno počela. Poznati kreator Đani Versaće (Gianni Versace) ju je angažovao kada je imala samo 18 godina. U svet mode i modelinga unela je pravu promenu, jer su do tada najlepšim modelima smatrane plavokose manekenke svetlih očiju. Krasila je naslovnice magazina poput “Cosmopolitan”-a i “Vogue”-a. Volela je da izlazi i da se provodi, a svoje patnje i traume iz detinjstva lečila je heroinom. Kada se otkrilo da je postala heroinski zavisnik, karijera i njeni uspesi su doživeli nagli sunovrat. Život je tragično završila u 26. godini, od komplikacija izazvanih virusom HIV-a.

Njena lepota i tužna životna priča o devojci koja je naizgled imala sve i bila obasuta slavom i novcem, a u stvari se osećala usamljenom i neshvaćenom, dotakla je mnoge ljude, poput umetnika i fotografa, a snimljen je i film o njenom životu u kome je glavnu ulogu igrala Anđelina Džoli (Angelina Jolie).

Za naslovnu stranu francuskog “Vogue”-a u avgustu 1980. godine slikao ju je fotograf Albert Votson (Albert Watson).

Izvor fotografija: tumblr.com, giacarangi.org


Ivana Aćimić je arhitekta, zaljubljenik u modu i putovanja, kao i dobre knjige, muziku i filmove. Veliki je fan španske kulture i mode. Uvek se vodi rečenicom kreatora Yves Saint Laurent-a “Fashion fades, style is eternal”. Propagira male stvari koje život čine lepšim. Autorka je bloga Street Art_Life Style_Fashion and Co.

Editors choice