Časopis “Glamour” je to uradio još 1968. godine, “Vogue” tek šest godina kasnije. U avgustu 1974. godine na naslovnici ovog poznatog modnog časopisa prvi put se našao model afroameričkog porekla. Tamnoputa Beverli Džonson (Beverly Johnson) tako je postala sinonim za borbu za prava i bolji položaj “obojenih” žena u modnoj industriji.

Lepu Beverli, u odeći iz jesenjih kolekcija, fotografisao je poznati američki fotograf Frančesko Skavulo (Francesco Scavullo). U to vreme modeli nisu znali da li će njihove fotografije biti i objavljene sve dok se časopis ne pojavi na kioscima. Beverli se rado priseća momenta kada je saznala da upravo njeno lice krasi naslovnicu čuvenog “Vogue”-a. Jednog jutra nazvao ju je njen agent i saopštio joj lepe vesti. U žurbi je otrčala do najbližeg kioska, zaboravivši novčanik. Zgrabila je novine, ali je onda shvatila da nema novac kod sebe. “Ali ovo sam ja”, pokušavala je da objasni prodavcu. “Dušo”, odgovorio je prodavac, “ako si to zaista ti, trebalo bi da časopis možeš i da priuštiš!”

Rezultatom je bila jako zadovoljna. Frančesko je dočarao njenu prirodnu lepotu i jednostavnost. Kaže i da je jedan primerak časopisa dugo držala pored kreveta – budila bi se usred noći, gledala svoje lice na naslovnici i kada bi se uverila da to zaista jeste ona, vraćala bi se na spavanje.

Na početku nije shvatala značaj te naslovnice. Čak nije ni znala da je prva crnkinja koja se našla na naslovnici “Vogue”-a. Ipak, danas kaže da je veoma ponosna na tu činjenicu, posebno kada razmišlja o istoriji svog naroda i porodice, o teškim životima svoje majke, bake i daljih predaka. Bila je pionir i najava nekih drugačijih vremena. Ova naslovnica donela joj je čitavih sto dolara i kasnije karijeru o kojoj je sanjala, ali mnogim drugim ženama koje dele njeno poreklo, donela je mnogo više – priliku da lakše ostvare svoje snove.

slika 114 Moda na naslovnici: Prva crnkinja na naslovnici “Vogue” a

“Vogue”, avgust 1974. godine: Beverly Johnson kao prva crnkinja na naslovnici ovog čuvenog časopisa

Izvor fotografija: vogue.com

Prethodne tekstove iz serijala “Moda na naslovnici” možete pronaći ovde.


Milica Rančić nije stručnjak po pitanju mode. Ali je pasionirani zaljubljenik u istu! Pa, iako je u realnom životu inženjer, ona sanja o big deal poslu u modnoj industriji u… Njujorku, Parizu, Londonu, Milanu? Svejedno! Sklona je neosnovanom optimizmu. Kreativac, emotivac. U slobodno vreme ima punu tastaturu posla i glavu ideja, te ponešto žvrljne o cipelama, modnim časopisima, putovanjima i drugim lifestyle poslasticama na svom bloguTulips and Lipsticks.

Comments