Naomi Kembel (Naomi Campbell) je jedna od najvećih svetskih supermodela divnog i egzotičnog izgleda i prefinjenog stila. Definisala je modno lice cele jedne generacije. Seksepil i živost u kombinaciji sa glamurom kojim ova lepotica odiše doveli su je na sam vrh modne scene gde samouvereno boravi preko 24 godine.

Naomi je rođena u Londonu, a odgojila ju je samohrana majka Valerija (Valeria) poreklom sa Jamajke, budući da ih je njen otac ostavio kada je imala samo dva meseca. Nikada nije upoznala oca, a svoje prezime Kembel dobila je iz majčinog drugog braka u kome se rodio i njen polubrat Pjer (Pier).

Otrkivena je sa petnaest godina sasvim slučajno na ulicama Londona dok je sa drugaricama kupovala i razgledala izloge. U to vreme je pohađala prestižnu školu baleta (Italian Conty Academi) i školu glume. Odlučuje da postane model sa punim radnim vremenom.

naomi 1 Moda na naslovnici: Prva naslovna strana top modela Naomi Campbell

Prelepa tinejdžerka koja sa svojih šesnaest godina nije ni slutila kakav je zvezdani put očekuje

Ubrzo je ceo modni svet žudeo da uhvati njenu neponovljivu lepotu, a ponela je i nadimak “Crni panter” zbog gipkog i elegantnog tela. Našla se i na listi 50 najlepših žena sveta koju je 1991. godine objavio magazin “People”. Smatra se da je njeno prvo pojavljivanje na naslovnim stranama bilo za britanski magazine “Elle” u aprilu 1986. godine kada je model koji je trebalo da se nađe na naslovnoj strani otkazao. Nedavno su se pojavile informacije zahvaljujući “W Magazine”-u da je njena prva naslovna strana bila 1986. godine kada je Naomi imala samo šesnaest godina i to za amsterdamski magazin “Taxi”.

Fotografisao ju je fotograf Vilijam Geret (William Garrett). U avgustu 1988. godine bila je prvi tamnoputi model koji se pojavio na naslovnoj strani magazina “Vogue”. Sarađivala je sa čuvenim dizajnerima i imenima mode, a vrtoglavi uspeh je doživela tokom devedesetih godina kada je postala jedan od šest svetskih top modela. Pojavljivala se u muzičkim spotovima poznatih pevača poput Majkla Džeksona (Michael Jackson), Džordža Majkla (George Michael), a i u brojnim serijama i filmovima. Njen solo album je prodat u preko milion primeraka. Buran ljubavni život crne lepotice su novinari i fotografi pratili sa zanimanjem, a na njenom spisku ljubavnika našli su se i bokser Tajson (Tayson), glumac Robert De Niro (Robert De Niro), zatim vlasnik Formule 1 Flavijo Brijatore (Flavio Briatore) da bi se naposletku skrasila sa ruskim milijarderom.

Poznata je i po svojoj prgavoj i nezgodnoj naravi i ispadima koji su je često dovodili i na sudske klupe.


Ivana Aćimić je arhitekta, zaljubljenik u modu i putovanja, kao i dobre knjige, muziku i filmove. Veliki je fan španske kulture i mode. Uvek se vodi rečenicom kreatora Yves Saint Laurent-a “Fashion fades, style is eternal”. Propagira male stvari koje život čine lepšim. Autorka je bloga Street Art_Life Style_Fashion and Co.

Comments