Kejt Mos (Kate Moss) je engleska manekenka otrkivena sa četrnaest godina na internacionalnom aerodromu JFK u Njujorku . Njena karijera je otpočela kada je sa petnaest godina slikana za naslovnu stranu i editorijal magazina “The Face”. Fotografisala je Korine Dej (Corinne Day). Veliki proboj na modnu scenu je napravila 1993. godine sa kampanjom za kompaniju Calvin Klein.

Kejt je predstavljala popularni heroin izgled koji je vladao modnim pistama sredinom devedesetih, a karakterisale su ga bleda koža, tamni kolutovi ispod očiju, androginost i naizgled izgladnelost koji su suprotstavljeni takozvanom zdravom izgledu koji su do tada promovisali super modeli popu Sindi Kraford (Cindy Crawford).

Često je kritikovana zbog svoje prevlike mršavosti i izgleda koji je promovisala ali je ona uporno ponavljala da nije anoreksična već da je jednostavno takva. Pored toga što je poznata kao model i manekenka celom svetu je poznata i kao modna ikona koja postavlja modne trendove i dobila je brojne nagrade na tom polju. Okušala se i kao modni kreator dizajnirajući modne linije za brendove poput Top Shop-a i Mango-a.

Sarađivala je sa najpoznatijim imenima mode i čuvenim fotografima, a pored veoma uzbudljive i obimne karijere pratili su je i razni skandali iz privatnog života. Tokom 2005. godine je javno otkriveno njeno konzumiranje droga i u javnosti su se pojavile fotografije Kejt koja šmrče kokain. Uspela je da povrati svoju karijeru na pravi put posle odvikavanja na jednoj od čuvenih klinika za poznate zvezde u Americi i pošto je sud u Engleskoj usled nedostataka dokaza odbacio sve optužbe protiv nje.

Kejtin ljubavni život i česti raskidi i pomirenja sa Pitom Doertijem (Pete Doherty) su punili stranice magazina i rubrike da bi ona posle uspešnog odvikvavanja okrenula novi list u životu i skrasila se sa novim dečkom Džejmijem Hincem (Jamie Hince) gitaristom grupe “The Kills” za koga se udala 2011. godine u venčanici koju je za nju kreirao Džon Galijano (John Galliano).

http jux user files prod.s3.amazonaws.com 2012 08 21 11 34 27 524 The Face Cover Kate Moss by Corinne Day e1326810400856 Moda na naslovnici: Prva naslovnica Kate Moss

Kejt sa petnaest godina slikana je1990. godine za svoju prvu naslovnu stranu

Kejtin život krasi i njena ćerka Lila Grejs (Lila Grace Moss Hack) koju je dobila sa izdavačem Džefersonom Hakom (Jefferson Winston Hack). Aktivno se zalaže za humanitarni rad i pomaže razne humanitarne organizacije koje se zalažu za borbu protiv raka i pomoć obolelima od raka i virusa HIV-a.

Manje poznate činjenice o ovoj modnoj divi koju ili volite ili ne ali koja ne ostavlja modni svet ravnodušnim i koja se posle niza padova vratila na velika vrata su da joj je omiljenji pisac Ficdžerald (F. Scott Fitzgerald) i njegova knjiga “Poslednji valcer” (The Last Waltz), omiljeni film “Sjaj u travi” (Splendor in the Grass), omiljeno cveće engleske ruže i omiljeno piće votka i tonik. Iza kraj omiljena boja zelena, a na svom telu najviše voli ramena.

Prethodne tekstove iz serijala “Moda na naslovnici” možete pogledati ovde.


Ivana Aćimić je arhitekta, zaljubljenik u modu i putovanja, kao i dobre knjige, muziku i filmove. Veliki je fan španske kulture i mode. Uvek se vodi rečenicom kreatora Yves Saint Laurent-a “Fashion fades, style is eternal”. Propagira male stvari koje život čine lepšim. Autorka je bloga Street Art_Life Style_Fashion and Co.

Comments