Kada je Sofija Kopola (Sofia Coppola), kćerka čuvenog režisera Forda Kopole (Ford Coppola), počela da radi na filmu “Marija Antoaneta” (Marie Antoinette) znala je da će se susretati i sa svesrdnom podrškom, ali i žestokim protivljenjem publike, posebno Francuza. Jer u Francuskoj čuvenu kraljicu iz 18. veka koja je život završila na giljotini, Francuzi ili obožavaju ili mrze. Sredine nema. Ipak, Sofija verovatno nije mogla ni da sanja da će ovaj film sa istorijskim elementima postati jedan od omiljenih – modnih filmova!

Poznato je da je Marija Antoaneta, žena koja je u istoriji zapamćena po rečenici koju je navodno izgovorila kada je čula da je u Parizu nestašica hleba: “Ako nemaju hleba, neka jedu kolače!”, vodila raskalašan život, a ogromne svote novca trošila je na raskošne haljine i dijamante. Danas ekstravagantna kraljica nosi epitet modne ikone, a kako je u filmu velika pažnja poklonjena upravo kostimima (za koje je kostimografkinja Milena Kanonero (Milena Canonero) dobila i Oskara), nije ni čudo što je, uprkos lošim kritikama, film iz 2006. godine u modnim krugovima dočekan sa oduševljenjem!

Ani Vintur (Anna Wintour), urednici američkog “Vogue”-a i ženi koja vedri i oblači svetskom modnom scenom, nije puno trebalo da shvati razmere ovog fenomena. Tako je na naslovnicu septembarskog izdanja, najvažnijeg i najobimnojeg izdanja u godini, stavila glavnu glumicu filma “Marija Anotoaneta”, mladu Kirsten Danst (Kirsten Dunst). Ali ne Kirsten kao glumicu, nego Kirsten kao francusku kraljicu. Fotografiju sa naslovne strane prati i izvanredan editorijal “Teen queen” u kome Kirsten pozira u bašti i odajama Versaja odevena u fenomenalne haute couture komade, koje je odabrala čuvena Grejs Kodington (Grace Coddington). Fotografije su više umetničke nego modne, a delo su uvek sjajne Eni Libovic (Annie Leibovitz).

 Moda na naslovnici: Rokenrol kraljica

“Vogue”, septembar 2006. godine: Kirsten Danst kao ekstravagantna kraljica Marija Antoaneta

Izvor fotografije: vogue.com


Milica Rančić nije stručnjak po pitanju mode. Ali je pasionirani zaljubljenik u istu! Pa, iako je u realnom životu inženjer, ona sanja o big deal poslu u modnoj industriji u… Njujorku, Parizu, Londonu, Milanu? Svejedno! Sklona je neosnovanom optimizmu. Kreativac, emotivac. U slobodno vreme ima punu tastaturu posla i glavu ideja, te ponešto žvrljne o cipelama, modnim časopisima, putovanjima i drugim lifestyle poslasticama na svom bloguTulips and Lipsticks.

Comments