Prvi deo teksta o modernoj klasičnoj muzici pročitajte ovde.

Klasična muzika nije rezervisana samo za program Radio Beograda, uštogljenu publiku i kulturne snobove. Štaviše, postaje mainstream i dostupnija je nego što biste pomislili, zahvaljujući pre svega filmovima, pozorištu i multimedijalnom marketingu.

Max Richter – Journey 4

Maks Rihter (Max Richter) je nemački pijanista i kompozitor koji se školovao u Velikoj Britaniji. Počeo je svoju karijeru u Londonu, sa imenima kao što su Roni Sajz (Roni Size) i Future Sound of London. Pored nagrađivane muzike za oko 15 filmova, objavio je pet solo albuma, a kompozicija koju slušamo je sa poslednjeg, izdatog 2010. godine.
Rihter voli da se igra sa žanrovima. Na njegovom drugom albumu gostuje glumica Tilda Svinton (Tilda Swinton), recitujući odlomke iz Kafkinih eseja. Slično, na trećem albumu, “Songs from Before”, možete čuti odlomke iz proze japanskog pisca Harukija Murakamija.

Fabrizio Paterlini – Ti Parlo

Fabricio Paterlini (Fabrizio Paterlini), italijanski kompozitor iz Mantove, poslednjih godina, prema ocenama publike, kao i stručne kritike, ostvario je vrlo zapažene rezultate.
Muzičku karijeru je počeo devedesetih svirajući u raznim rok i džez bendovima, da bi se pre četiri godine konačno opredelio za neoklasiku. Od tada je objavio pet albuma, koji su dostupni na njegovoj internet stranici, po sistemu name-your-price.

Yann Tiersen – Father and Mother

Jan Tjersen (Yann Tiersen) je verovatno najpopularniji na ovoj listi, pre svega zahvaljujući uspehu muzike koju je komponovao za film “Čudesna sudbina Amelije Pulen” (Le fabuleux destin d’Amélie Poulain). Manje je poznato da je on takođe autor muzike jednako divnog filma “Zbogom Lenjine” (Goodbye Lenin), i stoga danas slušamo jednu kompoziciju iz tog opusa.
Tjersen ovih dana turnejom promoviše svoj novi album. Imala sam prilike da ga čujem uživo u Rimu, kao i utiske sa nedavnog nastupa u Londonu. Nažalost, za ljubitelje njegove filmske muzike, novi album i živi nastupi su razočaranje.

Ketil Bjornstad – Prelude 13

Kompozicija koju sada slušamo posebno je dirljiva i odlično ilustruje novi romantizam koji nosi savremena klasična muzika, a napisao ju je Ketil Bjornstad (Ketil Bjørnstad).
Ovaj norveški kompozitor i pijanista, najiskusniji je na našoj listi. Nakon klasičnog muzičkog obrazovanja stečenog u Parizu i Londonu, okreće se džez muzici, a potom i kompozitorskom radu i neoklasici, što je rezultiralo izuzetnom diskografijom i brojnim saradnjama. Na primer, njegovu muziku često možete čuti u filmovima Žan-Luka Godara (Jean-Luc Godard).

Bjornstad se bavi i literarnim radom. Napisao je biografiju slikara Edvarda Munka (Edvard Munch), i trilogiju romana koji su postali bestseleri širom Evrope.

Goldmund – Cavalcade

Iza imena Goldmund, koje je postalo svojevrsna institucija u svetu neoklasike, krije se američki kompozitor, multi-instrumentalista i producent Kit Kenif (Keith Kenniff). Ovaj savremeni muzički genije se pored muzike koju upravo slušate bavi i ambijentalno-elektronskom muzikom, gde se predstavlja kao Helios, a takođe je i član indie-shoegaze benda Mint Julep, u kome svira zajedno sa svojom ženom. Od 2010. godine, pokreće svoju izdavačku kuću pod nazivom Unseen.

Tekuću godinu u Kitovoj karijeri je između ostalog obeležila saradnja sa kompanijom Apple, pa ćete njegovu muziku čuti u reklamama za najnoviji iPhone 4S.


Anja Šišarica je radoznala. Tokom doktorskih studija u Londonu njena tema istraživanja je kreativnost, i poslovno i privatno. Živi svuda po malo, ali nekako uvek na kraju završi u Novom Sadu. Voli pristojne ljude i još previše toga.

Comments